Зустрічі з активами сільських територій тривають


В Олександрійській державній адміністрації тривають зустрічі керівництва району з активами сільських територій. У запланований час по черзі прозвітували голові РДА Богдану Курупу очільники ще трьох сільських рад: Травневської – ​Надія Ковтонюк, Головківської – ​Тетяна Кузьменко, Приютівської селищної ради – ​Вікторія Лисенко.
Травневська сільська рада, хоч невелика за територією і кількістю населення (всього 418 осіб, у тому числі 140 пенсіонерів), проте має показники соціально – ​економічного розвитку не гірші за інших. Вказує на це збалансований бюджет, половина коштів якого спрямовується на розвиток громади. Сільський голова Надія Ковтонюк про підсумки роботи за минулий рік розповіла з оптимізмом: «У селі функціонує ФАП, будинок культури, бібліотека, поштове відділення. У бюджеті передбачаємо кошти на благоустрій, ремонт доріг та вуличне освітлення, пільгові перевезення та підтримку місцевого ФАПу. Такі ж само видатки маємо і в поточному році. Профінансували вже виготовлення генерального плану сільської ради. Усі необхідні документи на пільги і субсидії оформляємо самостійно в сільській раді, чим суттєво допомагаємо своїм односельцям. Належним чином вирішено питання безкоштовного підвозу дітей до Червонокам’янського навчально – ​виховного об’єднання. Крім шкільного автобуса, територію обслуговує маршрут «Олександрія – ​Зелена Балка» та приміські маршрути Олександрія – ​Попельнасте, Олександрія – ​Долинське. Словом, транспортне сполучення з селом одне з кращих».
З таким же настроєм Надія Прокопівна розповіла і про плани на рік поточний: «Є кошти на капітальний ремонт покрівлі сільського будинку культури та інші потреби нашої громади». Єдине, що турбує сільську очільницю, так це відсутність роботи, через що чимало земляків роз’їхалися по заробітках. «Сподіваємося, що частково ця проблема вирішиться, коли в селі запрацюють сонячні електростанції, – ​говорить Надія Ковтонюк. – ​Інвестор запевнив, щонайменше 20 осіб будуть з роботою. Це нас радує. Очікуємо, що будівництво станцій відбудеться швидко. Знаємо, вже підписаний меморандум про співпрацю усіма зацікавленими сторонами, а значить з будівництвом не зволікатимуть», – ​підсумувала сільський голова.
У свою чергу, Станіслав Лум’яник звернув увагу сільського голови на необхідність систематично здійснювати лабораторний аналіз питної води, у тому числі з громадських колодязів, та закінчити паспортизацію місцевого сміттєзвалища.
Оптимістично про свою роботу та плани на майбутнє розповіли також Головківський сільський голова Тетяна Кузьменко і очільниця Приютівської селищної ради Вікторія Лисенко. Це дві самодостатні території, в яких у квітні поточного року відбудуться перші місцеві вибори до об’єднаної Приютівської громади, проте темпів роботи у радах не збавляють. У бюджетах на поточний рік традиційно передбачили видатки на утримання соціальної сфери, розвиток культури, поточний ремонт доріг, модернізацію вуличного освітлення і капітальні ремонти закладів бюджетної сфери: у Приютівці – ​на ремонт селищної ради і Користівської школи, зокрема, для електро​монтажних робіт та ремонт кабінету хімії; у Головківці – ​на садочок та Будинок культури. А ще планують придбати автомобіль швидкої допомоги, на що кошти також передбачили. Важливо, що на цих територіях систематично проводять лабораторні дослідження питної води та зроблено паспортизацію місцевих сміттєзвалищ. Передбачаються кошти на лікування і матеріальну допомогу пільговим категоріям громадян та пільгові перевезення.
Загалом, на розвиток території, як підкреслила начальник фінансового управління РДА Ірина Левченко, у Приютівській селищній раді направляєтеся 58% бюджетних надходжень, у Головківці ще більше – ​62%, що досить результативно для громад.
Підсумовуючи зустрічі, Богдан Куруп подякував Тетяні Кузьменко і Вікторії Лисенко за постійну співпрацю з районною владою в питаннях розвитку сільських територій, оперативність в ухваленні рішень і креативність в організації дозвілля односельців. І надалі побажав їм не зупинятися на досягнутому і робити ще більше корисних справ для своїх земляків.
І. БАЛАШОВА