Хочете бути здоровими? Прийдіть на профогляд

Статистика стверджує, що щодня в нашій країні гине від туберкульозу двадцять п`ять чоловік. Це страшне інфекційне захворювання забирає набагато більше життів, ніж правець, дифтерія та грип. Медики кажуть, що запобігти епідемії можна шляхом проходження щорічної флюорографії, яка, крім туберкульозу, дає змогу виявити багато хвороб, серед них і новоутворення.
- Ми вже вкотре переконуємося, що під час профоглядів вдається виявити серйозні недуги, – ​зазначає головний лікар центру первинної медико – ​санітарної допомоги Олександрійського району Олександр Гірник. – ​Та оскільки їх здебільшого проходять працюючі, то щоб охопити інші категорії жителів району вже вкотре практикуємо виїзний флюорограф. Цьогоріч він працюватиме з 12 квітня по 12 травня. Згідно з графіком жителі багатьох населених пунктів зможуть пройти безкоштовне обстеження. Як і в попередні роки, флюорографи працюватимуть переважно біля медичних закладів, медики попередньо нагадають жителям про необхідність обстежитися. 14 березня ми провели семінар із середніми працівниками щодо цього питання і зосередили увагу на необхідності доставити людей із тих населених пунктів, куди не доїдуть фахівці. Про це будемо домовлятися із сільськими головами, керівниками сільгосппідприємств. Нам хотілося б залучили якомога більше людей, які роками не проходять профогляди, не відвідують лікарів. Огляду підлягають жителі району від 15 років і до найстарших. Якщо за результатами обстежень буде якась підозра, викликатимемо людей на дообстеження.

Хочу наголосити, що не треба боятися обстеження. Туберкульоз чи навіть онкологія це ще не вирок, якщо вчасно виявити і розпочати лікування. Згідно із законодавством кожна людина повинна раз на рік проходити профогляд. 
Проблеми із захворюваннями легенів є, і ми з ними боремося, але люди повинні бути і самі у цьому зацікавлені. Бо значно тяжче боротися із задавненими стадіями хвороб, а коли це ще й туберкульоз, то у зону ризику потрапляють рідні, оточуючі, колеги. Тому, шановні жителі району, подбайте про себе і своїх ближніх. Тим більше, що вам не треба їхати до міста, затрачати кошти, стояти у черзі. 
Закликає бути відповідальними щодо свого здоров’я і своїх рідних і лікар-фтизіатр Анна Мороз. Вона, зокрема, зазначає, що поки що Україна перебуває серед світових лідерів за поширенням туберкульозу – ​80 випадків на 100 тисяч населення.
- В Олександрійському районі ситуація із захворюваністю на туберкульоз є також напруженою, – ​зазначає Анна Володимирівна. – ​Минулоріч показники захворюваності у нашому районі дещо знизилися: із 41 у 2016 (з них двоє дітей) до 28 – ​у 2017 (одна дитина). Це позитивно. Однак цілком можливо, що така статистика не зовсім точна, оскільки у 2017 році у районі не працював пересувний флюорограф. А він потрібен, оскільки це найбільш зручний метод обстеження населення району. Та навіть якщо проаналізувати минулорічні показники, то 21 хворому із 28 вдалося встановити діагноз саме завдяки профоглядам. І, відповідно, вчасно розпочати лікування. За 2017 рік вилікували 89 відсотків хворих, серед решти – ​ті, хто відмовився від лікування. Тому хочу наголосити, що навіть якщо у вас діагностували туберкульоз, не потрібно боятися. Звичайно, період боротьби з недугою досить тривалий. Перші 2–4 місяці доведеться провести в умовах стаціонару, поки не припиниться процес бактеріовиділення, а потім можна продовжити лікування вдома і при цьому працювати. Ліки безкоштовно можна отримати за місцем проживання, не обов’язково їхати у районну лікарню. Перебоїв у постачанні медикаментів нині немає.
Закономірно, що найбільший відсоток інфікування – ​серед людей із групи ризику, у яких імунітет знижений унаслідок способу життя та поганого харчування, а також інфіковані ВІЛ та хворі на СНІД, люди, які зловживають алкоголем або вживають наркотики, люди, які перебувають у постійному контакті з хворими на “відкриту” форму туберкульозу. Через погіршення екологічної ситуації, стреси та перевтому, які призводять до зниження імунітету, ризикують і пересічні громадяни. Досить високий рівень ризику – ​у курців.
Основна профілактика туберкульозу – ​це вакцинація, яка проводиться у перші дні після народження та повторно у 7-річному віці. Для раннього виявлення туберкульозу у дітей проводиться туберкулінодіагностика (Манту). Зазначу, що у районі вакцина на дитяче населення розрахована стовідсотково. Вакцинація у пологовому будинку у 2017 році склала 90,1 відсотка. З 344 народжених – ​310 вакцинували. Решта – ​не проводили щеплення за медичними відведеннями. Ревакцинованих – ​77,5 відсотка, тут теж мають місце неможливість проведення щеплень через медичні протипоказання.
Можливо й повторюся, але нагадаю: чим раніше виявлений туберкульоз – ​тим ефективніше і дешевше лікування! На ранніх стадіях вдається вилікувати хворого так, що в легенях не залишається слідів туберкульозу.  Тож щорічні флюорографічні обстеження мають бути нормою для всіх категорій населення.
Не можна зволікати із візитом до лікаря і тоді, коли у вас кашель більше двох тижнів, при цьому ви дуже худнете, підвищується температура тіла, відчуваєте загальну слабкість. Це може бути симптомами небезпечної хвороби.
Слід бути обережними і тим людям, у чиїх рідних виявили туберкульоз. Хворий повинен перебувати в окремій кімнаті, мати окремий посуд, білизну. Особи, які проживають разом із хворим, отримують безкоштовне профілактичне лікування.
Словом, ми чекаємо жителів району на профогляди у районній лікарні, і в пунктах роботи пересувного флюорографа. Пам’ятайте, що нехтування профілактичними оглядами позбавляє людину багатьох існуючих методів захисту від хвороб. Вчасний візит до лікаря додасть вам довголіття, а можливо – ​збереже життя, – ​підсумувала лікар Анна Мороз.
Спілкувалася О. СТОРЧОВА.