Присвятив себе Україні

Відсутність патріотизму породила події у Криму і Донбасі. Але саме під час тих військових протистоянь і почала з’являтися на світ нова українська патріотична лірика. Знайшла відгук і в серці нашого земляка – ​64-річного Григорія Клименка з села Андріївка.
Спільно з однодумцями поет-фольклорист нещодавно видав третю оновлену збірку пісень, віршів та гуморесок «Святий і грішний спів душі». У ній зібрав до сотні віршів про Україну і рідний край, яким її і присвятив.
Про людські таланти часто кажуть, що вони від Бога. А у Григорія він ще й від матінки-Землі. У своїх віршованих рядках він оспівує державу, її велич і багатства. І не один рік намагається пробитися на культурний Олімп свого краю. Але зробити це простій та скромній людині часто дуже складно, або й взагалі не під силу.
Перше ліричне видання Григорія побачило світ у 2013-му. Автор презентував його в Олександрії, Кременчуці, Чигирині та Горішніх Плавнях. А перевидане у 2018-му доповнив двадцятьма новими піснями. Частину друку вже передано до міського відділу освіти Горішніх Плавнів для їхніх шкіл. Там поета давно і добре знають, бо він не раз організовував власні фольклорні концерти і творчі вечори, брав участь у міжнародних заходах, зокрема фестивалі – ​«Калинове літо на Дніпрі».

Сам Григорій родом з Полтавщини. Виховав двох синів – ​Віталія та Володимира. Нині обидва мешкають в Чигирині і у піснях продовжують свого батька. Для популяризації патріотизму Віталій навіть заснував фольклорний гурт «Віа-Простір».
«Першу збірку поезії, яка побачила світ 5 років тому, – ​як розповідає Володимир Полудень – ​продюсер Григорія Клименка, – ​віддрукували для олександрійських бібліотек. У цьому митцю допоміг депутат Олександрійської міськради Володимир Дожджаник. 50 оновлених книг наразі передасть і до Олександрійського районного відділу освіти. Їх також планують розповсюдити у всіх шкільних бібліотеках. У планах і додаткове видавництво книги для шкільної молоді міста Олександрії. З цим поетові допомогти обіцяє Володимир Мірошніченко – ​керівник ТОВ «Агродар-ЛТД». Тим паче збірка отримала високу оцінку на різних рівнях і можливо її вдасться розповсюдити по області. Це питання у процесі вирішення. Я звертаюся до меценатів, на щастя, знайшов добрих і щирих людей, які допомогли з видавництвом книг для шкіл Олександрійського району, але побажали залишитися невідомими».
Сама ж книга видана у рамках проєкту «Література рідного краю». У ній ви також знайдете відгуки знаних олександрійських журналістів – ​В’ячеслава Колеснікова і Тамари Аноко. Редагувала видання керівниця профспілкового осередку освітян району Тетяна Мартюшина, продюсував – ​Володимир Полудень.
На загал літературна зустріч з автором запланована на кінець травня.
Н. Луценко