Богдан Куруп головам сільських рад: «Районна влада завжди підтримає будь-які ваші позитивні ідеї і починання»


Вже кілька днів поспіль голова РДА Богдан Куруп має щоденні зустрічі з активами сільських територій. Разом з керівниками структурних підрозділів РДА аналізує поточний стан справ в сільських радах і звіряє плани районної влади з можливостями і бажаннями громад. Під час спілкування звертають увагу на темпи виконання бюджетів за минулий рік, видатки на захищені статті та енергоносії; обсяги фінансування, що були направлені на розвиток територій та інфраструктурних об’єктів. Разом шукають резерви для збільшення податкових надходжень.

Упродовж двох тижнів з Богданом Курупом поспілкувалися сільські голови Долинської, Лікарівської, Новоселівської, ​Недогарської, Світлопільської, Червонокам’янської, Михайлівської, Щасливської, Протопопівської сільських та Новопразької селищної рад. 
Як зазначалося, практично всі сільські ради більше половини своїх бюджетів витрачають на захищені статті та утримання бюджетних установ – ​садочків, ФАПів, клубів чи будинків культури, бібліотек. Решта коштів, а це приблизно від 40 до 25 відсотків доходної частини, направляється на розвиток території. У межах наявних ресурсів проводять поточні ремонти, закуповують необхідні речі для потреб колективів, виділяють кошти на матеріальну допомогу учасникам АТО, чорнобильцям. Там, де функціонують клуби та Будинки культури, а таких територій найбільше, передбачають в сільських бюджетах видатки на розвиток аматорських колективів. Оновлюють автобусні зупинки, розвивають вуличну мережу зовнішнього освітлення. Практично всі згадані сільські ради торік поліпшили вуличне освітлення своїх населених пунктів. Про це, зокрема, говорили Тетяна Кіцелюк (Щасливська сільська рада), Тетяна Бессараб (Червонокам’янська), Віктор Демидчик (Недогарська сільська рада).
У той же час не всім вдається, навіть після фінансової децентралізації, передбачити кошти на ремонти місцевих доріг. Серед таких – ​Лікарівська, Червонокам’янська та Протопопівська сільські ради. Ані минулого року, ані на поточний – ​видатків на утримання доріг тут не мають. Щонайменше три роки на ремонт доріг не передбачає коштів і Світлопільська сільська рада. Яка, до речі, має один з найслабших сільських бюджетів. Його виконання торік склало 103%, темпи зростання порівняно з 2016 роком – ​119%. Це менше, ніж в середньому (124%) по району, підкреслила начальник фінансового управління РДА Ірина Левченко. Причина такої економічної ситуації – ​мізерні надходження від сплати податків одноосібниками. Як свідчить статистика, вони декларують незначні доходи і відповідно сплачують до місцевого бюджету символічні суми податків. А звідси – ​обмежені фінансові ресурси, у тому числі, на розвиток території. Виправити становище може об’єднання громад, наголосив перший заступник голови РДА Юрій Коваль. Тоді формування бюджету відбуватиметься за новим принципом. Втім, сільський голова Валентина Марчик не готова з цим погоджуватися. Говорить, що люди самі ще не визначилися, з ким хочуть об’єднуватися – ​з Новою Прагою, де вже у квітні відбудуться перші місцеві вибори, чи з громадою Мошориного Знам’янського району. Тому Світлопільська сільська рада поки залишається поза об’єднавчим процесом і з кіпою проблем, які, за великим рахунком, гальмують розвиток цієї території. 
Щоправда, деякі позитивні моменти на території мають місце. Тут зробили паспортизацію сміттєзвалища і постійно проводять лабораторні дослідження питної води, за що Валентина Марчик отримала від Станіслава Лум’яника схвальні відгуки за зроблену у цьому напрямку роботу.
На щастя, в Олександрійському районі небагато таких сільських рад, де місцеві бюджети ледве виконуються. Більшість таки можуть дозволити собі хоч невеликі, але щорічні видатки на розвиток інфраструктури, у тому числі, на поточний ремонт доріг. Про свої здобутки у цьому питанні голову РДА інформували Віктор Демидчик (Недогарська сільська рада), Віта Боцман (Долинська), Сергій Гаврилов (Михайлівська), Тетяна Кіцелюк (Щасливська), Олександр Кива (Новоселівська с. р.).
До речі, Новоселівська сільська рада у районному рейтингу посідає друге місце (1-е - Попельнастівська с. р.) по коштах, що направлені на розвиток території. Фактично, це 60% доходної частини бюджету. Торік його виконано на 120%, темп зростання доходної частини порівняно з 2016 роком – ​130%. Хоча й резерви ще є. Сільському голові рекомендовано мотивувати одноосібників відповідальніше декларувати свої доходи і більше сплачувати податків до бюджету.
Аналогічні рекомендації отримала Щасливський сільський голова Тетяна Кіцелюк. На території цієї сільської ради щороку виділяються кошти на утримання наявних закладів соціальної сфери, підтримку обдарованої учнівської молоді – ​переможців предметних олімпіад та благоустрій території – ​ремонт доріг, вуличне освітлення. Проте, проблемним залишається місцевий водогін, який має застарілу мережу і щороку потребує поточного ремонту. На латання дір витрачається чимало коштів. У планах активу громади – ​капітально відремонтувати головну водну артерію села, яка має протяжність 7 кілометрів і глибину свердловини – ​95 метрів. Зараз працюють над виготовленням проектно – ​кошторисної документації на реконструкцію цього важливого для села об’єкту. Спочатку – ​документація, а потім – ​пошук коштів на ремонт. Не виключено, що для реалізації проекту будуть залучені кошти, у тому числі, з Державного фонду регіонального розвитку.
Таку саму проблему, пов’язану з необхідністю модернізувати свій водоканал, має громада Новопразької селищної ради. Це фактично – ​одне з ключових питань на злобу дня. Крім того, турбує санітарне утримання території – ​збирання та сортування сміття. Ускладнює ситуацію відсутність санкціонованого сміттєзвалища, над розв’язанням цього питання нині працює селищна рада.
У цілому ж територія Новопразької селищної ради – ​самодостатня, має розгалужену мережу закладів освіти, культури, медицини. Тут немає проблем з наповнюваністю класів, що притаманно малим територіям, як наприклад, у Лікарівській, Новоселівській та Протопопівській школах, де кількість старшокласників незначна, і в перспективі існуючі школи, скоріше за все, переведуть у статус дев’ятирічок. У Новій Празі, навпаки, існують черги у дошкільні заклади і тому торік тут утворено заклад нового типу – ​НВО, щоб охопити всю малечу селища дошкільною освітою та забезпечити її комфортними умовами. Нині у закладі тривають капітальні ремонти, у тому числі за державний кошт.
Вирізняється громада своїми колективами художньої самодіяльності, що, власне, притаманно і Червоній Кам’янці. Про колективи саме з цих територій добре знають в обласному центрі, куди приїздять наші аматори практично на всі обласні заходи і здобувають там почесні місця і визнання публіки. У той же час зазначалося, що на території Новопразької селищної ради існує чимало актуальних питань, розгляд яких буде поновлено після створення спроможної об’єднаної громади, яка отримає інші завдання і нові можливості.
І насамкінець, кілька слів про основні пріоритети розвитку території Червонокам’янської сільської ради. Передусім, згадаємо, що тут очікується будівництво нової амбулаторії та міні – ​футбольного майданчика, на що виділені кошти, як з місцевих, так і державного бюджету. Загалом, актив громади плідно співпрацює з місцевим базовим підприємством – ​СВК ім. Фрунзе, керівництво якого завжди підтримує різноманітні соціальні проекти, що реалізуються на території. Хоча чимало дрібних фермерів мають недостатню мотивацію, щоб більше сплачувати податків за землю. Тому Червона Кам’янка залишається в числі тих, хто не передбачає видатки на ремонт доріг. Натомість чимало уваги тут приділяється дошкільному закладу, колектив якого у постійному творчому пошуці. Сільська влада постійно дбає про комфортні умови перебування як для малечі, так і персоналу садочка. Тож недаремно цей дошкільний заклад посів торік перше місце у Всеукраїнському конкурсі на кращу залу у дошкільному навчальному закладі. Ця новина стала визначальною для всіх жителів сільської ради.
Підсумовуючи чергову зустріч з громадами, Богдан Куруп вкотре підкреслив: «Ми звірили з вами свої годинники. Знаємо про ваші плани й можливості і просимо активніше долучатися до розвитку своїх територій. Районна влада завжди підтримає будь – які позитивні ідеї і починання», – ​сказав Богдан Куруп.
Ірина БАЛАШОВА.