Чиста вода – ​ здорове життя

Вода  ​є безперечною умовою для існування людини на нашій планеті. Проблема водопостачання залежить від наявності води в населеному пункті, від її доступності кожному та її безпеки. На безпеку води, звичайно, впливає, з якого джерела ми її беремо.
Поряд з джерелами водопостачання часто знаходяться і господарські споруди для тварин, туалети, гнойові купи. Усе це в сукупності призводить до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров’я людини.
На сьогодні привертає до себе увагу та викликає особливе занепокоєння збільшення спалахів, факторами передачі яких стала недоброякісна вода.

В Україні спалахи гострих кишкових, інфекційних захворювань – ​явище непоодиноке. Особливо непокоїть проблема вірусного гепатиту А.
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – ​це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі. Зазвичай інфекція потрапляє в організм через споживання забрудненої води або їжі. Інфекція може передатися і в разі близького контакту з хворою людиною. Від властивостей збудника, в даному випадку певних характеристик вірусу гепатиту А, безпосередньо залежать можливі шляхи передачі інфекції. Вірус розмножується переважно в клітинах печінки, в меншій мірі – ​в жовчовивідних шляхах і клітинах епітелію травного каналу. Вірус гепатиту А стійкий до дії ряду факторів зовнішнього середовища, а саме до хлору і дезінфектантів, низької температури. Таким чином, даний збудник може проникати в водопровідну воду і прекрасно в ній зберігатися, а інфекція – ​передаватися, незважаючи на традиційне хлорування водопровідної води.
«За 11 місяців 2017 року в Україні було зареєстровано 29 спалахів вірусного гепатиту А, показники захворюваності не перевищили середніх багаторічних рівнів», – ​йдеться у повідомленні МОЗ.
В Олександрійському районі в 2017 році був зареєстрований один випадок захворювання на гепатит А, механізм передачі – ​контактно-побутовий.
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, у цьому році вже зареєстроване одне групове захворювання (спалах) вірусного гепатиту А – ​у Миколаєві та області. Всього захворіло 47 осіб, у тому числі 6 дітей віком до 18 років.
Миколаївський спалах найімовірніше стався через пункт доочистки питної води. Епідеміологічне розслідування і лабораторні дослідження питної води тривають.
Для запобігання зараження вірусом гепатиту А необхідно:
1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – ​обдати окропом.
5. Слід суворо дотримуватись правил особистої гігієни – ​обов‘язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
Також вакцинопрофілактика гепатиту А набуває надзвичайної актуальності і є єдиним надійним захистом від захворювання. Імунізація надійно захищає від інфікування гепатитом А як дітей, так і дорослих. Проте, не входить до переліку обов’язкових щеплень. І, звісно, не займайтеся самолікуванням! При появі перших ознак захворювання терміново зверніться до лікаря.
С. Лум’яник, Т. Членова, Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.