Сесійний день в Олександрійській районній раді: затверджено низку районних програм. Серед них і програма розвитку агропромислового комплексу


Сесійний день в Олександрійській районній раді, який відбувся 30 січня, як і завжди, розпочався зі спільного засідання постійних депутатських комісій. Провела його голова постійної комісії районної ради з соціально-культурних питань, фізкультури та спорту Валентина Калашнік. Під час засідання депутати ретельно вивчили і обговорили всі проекти рішень, що запропоновані до розгляду чергової двадцять третьої сесії. Всього – ​15 питань.

Потому розпочалося пленарне засідання. Відкрила і провела його голова районної ради Ольга Коріненко. За усталеною традицією початок сесії присвятили урочистостям. Зокрема, Ольга Коріненко і голова РДА Богдан Куруп привітали під оплески колег окремих депутатів та сільських голів, які у міжсесійний період святкували свої дні народження. Зокрема, вітання отримали Валентина Возна, Любов Харченко, Степан Романько, Надія Ковтонюк, Віктор Демидчик. Окремі вітання районні посадовці адресували й Попельнастівському сільському голові Олегу Волянському, який днями відзначений державою у загальнонаціональному проекті «Місцеве самоврядування. Народні обранці».


Продовжилася сесія розглядом питань черги денної. Передусім депутати схвалили звіти про виконання трьох районних програм за минулий, 2017 рік. А саме – ​зайнятості населення Олександрійського району; санаторно – ​курортного оздоровлення ветеранів війни та інвалідів; протидії тероризму в Олександрійському районі. Доповідали з цих питань Ірина Мукієнко, директор Олександрійського міськрайонного центру зайнятості; Ірина Табачкова, начальник управління соціального захисту населення РДА; Геннадій Вінницький, начальник міського відділу Управління СБУ в Кіровоградській області.


Окремими рішеннями сесія затвердила дві довготривалі районні програми. Зокрема, щодо розвитку агропромислового комплексу району на 2018–2023 роки, в якій прописані механізми підтримки фермерів та сільськогосподарських кооперативів, що спеціалізуються, у тому числі, на виробництві домашнього молока. Та програму формування позитивного міжнародного та інвестиційного іміджу району на 2018–2020 роки. Проекти рішень з цих питань на розгляд депутатів внесли Олександр Ткаченко, начальник районного управління агропромрозвитку та Ірина Кравчук, начальник відділу економічного розвитку та торгівлі РДА. Що стосується формування позитивного іміджу району, то у своїй доповіді на підтримку запропонованого проекту рішення Ірина Кравчук, зокрема, наголосила, що виконання зазначеної Програми сприятиме популяризації інвестиційного потенціалу району через розширення виставкової діяльності; участі у візитах делегацій від області до регіонів країн ЄС, з метою запозичення передового досвіду; укладання нових угод про співпрацю та кооперацію.
 Загалом, реалізація Програми спрямована на розгортання міжнародного та міжрегіонального співробітництва, залучення додаткових фінансових ресурсів у розвиток економіки і соціальної сфери району, зазначено у документі.
Розглянувши два наступних проекти рішень, з яких доповідала Ірина Табачкова, депутати внесли доповнення до районних комплексних програм, а саме – ​соціального захисту населення; та соціальної підтримки учасників АТО, членів їхніх сімей та вшанування пам’яті загиблих на 2017–2020 роки.


Далі, заслухавши розлогу інформацію про додаткові доходи і видатки цьогорічного головного кошторису району, яку надала начальник фінансового управління РДА Ірина Левченко, депутати внесли зміни до рішення районної ради від 22 грудня 2017 року № 269 «Про районний бюджет на 2018 рік».
Було у порядку денному сесії й кадрове питання. Зокрема, депутати продовжили Тищенку Олександру Миколайовичу термін перебування на посаді директора Червонокам’янського міжшкільного навчально-виробничого комбінату трудового навчання та профорієнтації учнів за контрактом на 6 років, ухваливши з цього приводу відповідне рішення.
Окремим рішенням депутати уповноважили голову Олександрійської ради Ольгу Коріненко на підписання угоди між Олександрійською районною радою та адміністрацією одного з повітів Нижньосілезького воєводства Республіки Польща про торговельно – ​економічне, науково – ​технічне і культурне співробітництво. А також цим же рішенням погодили проект самої угоди. Зазначеним документом Сторони, зокрема, сприяють взаємному розвитку торгівлі, виробничого, інвестиційного та інших видів економічного співробітництва. Нагадаємо, наприкінці минулого року Ольга Коріненко у складі делегації з Кіровоградщини відвідала сусідню країну, де вивчала польський досвід з питань децентралізації.
Розглянуті на сесії й інші питання, з яких також ухвалені позитивні рішення. У роботі сесії взяли участь 23 депутати з 34, що обрані до Олександрійської районної ради, сільські і селищні голови, керівники структурних підрозділів РДА.
Розглянувши усі питання черги денної, сесія закінчила свою роботу.
Ірина Балашова.