Бандурівська первинна організація ветеранів – ​одна із кращих у районі


Свою історію Бандурівська первинна організація ветеранів України веде з далекого 1987 року. Її засновниками були досить відомі у селі люди, зокрема, Ілля Якович Стрілецький, Іван Терентійович Бахтала, Іван Васильович Зарецький, Григорій Тихонович Живолуп, Іван Дмитрович Мороз та багато інших ветеранів, які пройшли фронтовими та партизанськими дорогами, відбудовували та розвивали народне господарство, знали хліборобську справу від діда-прадіда. Створюючи свою організацію, за статутні завдання ставили збереження історичної пам’яті про їхні молоді роки, патріотичне виховання молоді та забезпечення дозвілля. Велику роль відігравало наставництво, де досвідчені, старші товариші передавали досвід молодим.

Йшли роки, відійшли у вічність її сивочолі члени, змінилися формації і світогляд, але організація вистояла, змужніла, взяла дещо інші статутні завдання і з честю виконує своє призначення. Тепер вона об’єднує близько трьохсот чоловік, серед яких і ветерани праці, і пенсіонери.

У рік тридцятиріччя організації очолив її Володимир Олександрович Ковтун, дуже шанована людина в районі. Майже з витоків організації він брав участь у її роботі, бо був директором Бандурівської школи і не одне покоління земляків випустив у світ. А до цього проводив разом із учнями заходи щодо вшанування та увічнення бойових і трудових звершень нашого народу, велику тимурівську роботу – ​надавали допомогу літнім людям, доглядали за військовими похованнями. Володимир Олександрович також створив музей бойової та трудової слави Бандурівської сільської ради і виховав плеяду добрих працівників.
Разом із сільським головою Наталією Олексіївною Волинець доклали чимало зусиль для забезпечення вікових потреб ветеранів, їхнього соціального захисту та медичного забезпечення. За сприяння районної ОВУ здійснено заходи щодо пошуку визволителів навколишніх населених пунктів від нацистських загарбників, імена яких викарбувані на заново виготовленій стелі на братській могилі, встановлені пам’ятні дошки видатним людям на будівлі, на жаль, тепер вже закритої школи.
За підсумками щорічного огляду – ​конкурсу практичної діяльності первинних ветеранських організацій району минулоріч Бандурівська первинна організація ветеранів України визнана однією із кращих в районі. Тож її президія на чолі із головою первинної організації ветеранів України Володимиром Олександровичем Ковтуном та Бандурівським сільським головою Наталією Олексіївною Волинець занесені на районну Дошку пошани.

О. ГОЛУБ, голова ради районної організації ветеранів України.