Активізувати надходження до місцевих бюджетів – ​першочергове завдання для всіх громад


В Олександрійській райдержадміністрації розпочалися співбесіди з активами сільських рад. Мета зустрічей – ​аналіз виконання програм соціально – ​економічного розвитку територій у минулому році та плани на поточний. 
Першими зустрілися з головою РДА Богданом Курупом активи п’яти громад: Попельнастівської (голова О. Волянський), Андріївської (В. Близнюк), Костянтинівської (О. Клімов), Косівської (О. Горбань), Добронадіївської (В. Коваленко).

Завдяки бюджетній децентралізації, на територіях сільських рад значно активізувалися процеси відновлення та розвитку сільської інфраструктури, зазначив Олег Волянський. Ці позитивні тенденції відчувають і попельнастівці. Як результат, торік їм вдалося виконати практично все заплановане. Придбано будинок для учасника АТО та молодого лікаря амбулаторії сімейної медицини. У селі запрацював інтернет, про що сільчани мріяли вже давно. За кошти сільського бюджету у селі ремонтувалися дороги та об’єкти соціальної сфери. Задовольнялися практично всі потреби громади для духовного та естетичного розвитку.
На поточний рік місцевий актив також має чимало планів – ​завершити ремонт амбулаторії та благоустрій її прилеглої території; придбати необхідне обладнання для аналізу крові; здійснити реконструкцію даху дитячого садочка, для цього вже придбана черепиця; продовжити ремонт доріг у селі ще на семи вулицях. На часі – ​утеплення фасаду Будинку культури та закінчення ремонту в​ культурно – освітньому центрі, відкриття якого заплановано на День незалежності України.
Як підкреслив Олег Волянський, планів і задумів багато і, завдяки активній і небайдужій громаді, є усі можливості успішно їх реалізовувати. У цьому сільського голову підтримала Ірина Левченко, начальник фінансового управління. Вона зазначила, що відсоток виконання місцевого бюджету – ​один з найкращих в районі. «Торік сільський бюджет Попельнастівської сільської ради виконано на 154%. 75% надходжень направлено на розвиток території. Одначе, ці показники можуть бути ще кращими. І не в останню чергу це залежить від місцевих одноосібників. Важливо, щоб вони більш активно декларували свої доходи. Якраз з цим на території Попельнастівської сільської ради – ​суттєві недопрацювання», – ​наголосила Ірина Левченко. За її словами, попельнастівські одноосібники слабо сплачують за землю. Лише 5% з них торік задекларували свої доходи. Тому активу сільської ради варто попрацювати над збільшенням надходжень до місцевого бюджету. Тоді ще більше важливих проектів громада зможе реалізувати на своїй території, у тому числі більш якісно відремонтувати свої дороги.
Фактично такими ж були рекомендації й іншим сільським головам.
Розповідаючи про досягнення минулого року та плани на поточний, усі інші доповідачі першочергово акцентували увагу на можливостях сільських бюджетів, які в останні роки стали більш спроможними. Традиційно території приділяють увагу своїм закладам освіти – ​школам і садочкам. Тут постійно оновлюється матеріально – ​технічна база, здійснюються поточні та капітальні ремонти. Про це, зокрема, говорили, крім Олега Волянського, Віктор Близнюк, Олександр Горбань. У їхніх школах і садочках все гаразд. Значно поліпшилася ситуація і в Добронадіївському дошкільному навчальному закладі. Як сказав В. Коваленко, торік на його оновлення було витрачено найбільше коштів – ​майже мільйон. А ось школа поки у черзі. Тут навряд чи обійдеться мільйоном. У навчальному закладі немає спортивного залу, його треба добудувати. Пристосоване приміщення практично непридатне для занять фізкультурою. Капітального ремонту потребує шкільна їдальня (вона збудована у 1972 році) та дерев’яна підлога, яка місцями в коридорах і класах прогнила, й не витримує жодної критики. Самотужки потягнути ремонт і реконструкцію школи сільський бюджет ніяк не зможе, підкреслив В. Коваленко. З ним погодилися Богдан Куруп і голова районної ради Ольга Коріненко. Вони порадили Добронадіївському сільському голові і директору школи для початку замовити проектно – ​кошторисну документацію на реконструкцію школи, а потім шукати фінанси на ремонт. Маючи на руках необхідні документи, очевидно, зробити це буде набагато простіше.
Про нагальні потреби свого колективу – ​педагогічного і учнівського – ​говорив і директор Бутівського навчального закладу (Костянтиніська сільська рада) Василь Дмитренко. Тут проблема «з бородою» полягає у незадовільному стані каналізації і санвузлів. Вирішити її мають на меті спільними зусиллями – ​районна влада і актив сільської громади.
Що стосується медичного обслуговування на селі, то найкращою вважається ситуація в Попельнастівській громаді, де постійно проводяться поточні ремонти, оновлюється матеріально – ​технічна база. На ці потреби кошти передбачаються щороку. Протилежна ситуація в амбулаторії Косівської громади. У цій сфері тут проблем найбільше. Тож капітальний ремонт приміщення та оновлення матеріально – ​технічної бази – ​одне з першочергових завдань активу громади.
Йшлося на співбесідах і про ремонти сільських доріг. Та, як з’ясувалося, найактивніше переймаються ними у Попельнастівській сільській раді. На її території найбільше відремонтованих сільських доріг за місцевий кошт. Інші території передбачають на ці потреби незначні суми, як, наприклад, в Андріївці, а ось Косівська сільська рада – ​жодної копійки ні торік, ні зараз. Бюджетні надходження мізерні, тож на все просто не вистачає ресурсів. У той же час, пільгові перевезення пасажирів – ​у пріоритеті. Кошти на це виділяються кожною сільською радою.
Крім зазначених питань, наголошувалося на необхідності проведення лабораторних досліджень питної води та оформлення документів на облаштування сільських сміттєзвалищ – ​з цими питаннями у повному обсязі впоралися громади Добронадіївської та Костянтинівської сільських рад. Частково  ​вирішене одне з двох питань ​у Косівській та Попельнастівській сільських радах. Зовсім не бралися за ці питання в Андріївській сільській раді, але кошти у бюджеті на поточний рік передбачили.
Важливо, що в сільських громадах дбають про духовний і естетичний розвиток своїх земляків – ​виділяються кошти на підтримку обдарованих учнів та творчих колективів. Особливо вирізняються в цьому плані громади Попельнастівської, Добронадіївської, Косівської та Костянтинівської сільських рад. На їхніх територіях функціонують будинки культури, є клубні формування, працюють творчі колективи, які завжди радують своїх земляків високою виконавською майстерністю. І в цьому неабияка заслуга сільських голів, підкреслила начальник відділу культури і туризму РДА А. Пилипенко.
Та попри позитив є на територіях чимало проблем. Зазвичай пов’язані вони з браком коштів у сільських бюджетах. Бо, як це не прикро, бажання громад не завжди співпадають з можливостями. Пояснила причини такої ситуації Ірина Левченко, начальник фінансового управління РДА. За її словами, практично в усіх громадах приділяється недостатня увага одноосібникам, які часто відмежовуються від проблем сільських територій. Вона переконана, що практично всі громади, за виключенням одиниць, мають значно більші резерви для наповнення бюджетів. Для цього потрібно лише активізувати плату за землю з боку дрібних фермерів. Як свідчать фінансові звіти територій, далеко не всі одноосібники декларують свої доходи, а якщо декларують, то незначні суми. Через це сільські бюджети втрачають частину надходжень на соціально – ​економічний розвиток територій. Тож у цьому напрямку слід працювати всім громадам Олександрійщини.
Ірина БАЛАШОВА.