«Агросвіт»: нова сторінка успіху. Відкрито новий лабораторно – ​діагностичний центр


Визначна подія, як для району, так і області, відбулася 16 лютого  на Олександрійщині – ​офіційно відкрито Лабораторно – ​діагностичний центр «РИТМ».
Науково-виробнича фірма «Агросвіт» стала ініціатором створенням цього центру. Після двомісячного тестування він розпочав свою діяльність з початку 2018 року.
Урочисте відкриття центру пройшло за участі заступника голови Кіровоградської ОДА Андрія Коломійцева, директора департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Сергія Коренюка, начальника управління агропромрозвитку РДА Олександра Ткаченка, керівників та агрономів сільгосппідприємств Олександрійщини і сусідніх районів. Спочатку гостей запросили до залу, де про роботу СТОВ «Ритм» і його перспективи розповів директор підприємства, а на здобутках, партнерських зв’язках і планах ТОВ «Агросвіт» зупинився генеральний директор Віктор Недобиткін.



- Наше підприємство вже 22 роки працює на ринку України і на сьогодні має прямі контракти з іноземними та вітчизняними виробниками матеріалу, – ​розпочав розмову Віктор Олексійович. – ​Безумовно, ми зацікавлені, щоб увесь посівний матеріал, який реалізуємо, був якісним. Цього хочуть і наші безпосередні партнери, які використовують нашу продукцію. Якщо проаналізувати, то за минулий рік було реалізовано близько 50 тис. т посівного матеріалу одного тільки соняшника, майже 90 відсотків імпортного виробництва. Майже половина з них – ​прямі поставки з-за кордону, де ми проводили розмитнення, і робили аналіз на якість насіннєвого матеріалу. Хочу зазначити, що ми працюємо із відомими брендами як Сингента, Піонер – ​виробниками насіннєвого матеріалу, ексклюзивно представляємо продукцію окремих іноземних компаній як МАЙ Сід, Семмілас Фіто.


Розуміючи, що якість насіння потребує постійної впевненості, ми вирішили, що нам вкрай потрібен такий Лабораторно-діагностичний центр. Це перший важливий чинник. Також варто зазначити, що компанія «Агросвіт» є офіційним дистриб’ютором і ексклюзивним представником аргентинської компанії «Різобактер», яка на сьогоднішній день є лідером у виробництві біопродуктів для використання у сільському господарстві. Їхнє застосування сприяє не лише підвищенню урожайності сільськогосподарських культур, родючості ґрунту, а й підвищенню екологічної безпеки, поліпшенню навколишнього природного середовища. Доволі важливо настільки ці продукти будуть поєднуватися із стимуляторами росту, протруювачами і активізаторами процесів проростання і розвитку рослини. Тобто, технологія додаткової обробки насіння має серйозне значення для того, щоб отримати сходи культури і вплинути на неї на ранніх етапах розвитку, у той час, коли закладається урожай, формується потенціал. Якщо мова йде про озимі, то це ще й додаткова можливість вплинути на їхню перезимівлю.
Ще один вагомий фактор, це те, що нашому партнеру - ЕЛІТГОСП СТОВ ім. Шевченка, який виробляє та постачає нам насіннєвий матеріал українського виробництва, важлива, як і для нас, якість посівного матеріалу – ​вона повинна бути найкращою.
Ще хотілося б додати, що у зв’язку із зміною кліматичних умов актуальним є науково-інноваційний підхід до сільськогосподарського виробництва. Тож компанія прагне за допомогою власного досвіду та сучасних технологій зробити сільськогосподарське виробництво максимально прибутковим та екологічним в кліматичних умовах, що постійно змінюються. У зв’язку з цим виникають питання захисту рослин від стресів, і нам необхідно приймати рішення, робити вибір, щоб потім уже пропонувати вам свої рекомендації і бути в них впевненими.
Першим кроком є відкриття контрольно-насіннєвого цеху лабораторії, але в подальшому ми максимально досліджуватимемо процеси, які відбуваються протягом вегетації рослини і яким чином можемо впливати на них. Словом, фундамент закладено, а тепер будемо просуватися у напрямку пошуку кваліфікованих кадрів, які додатково залучатимемо.



«Відкриття лабораторного центру – ​доволі важлива подія не лише для Олександрійщини, а й Кіровоградщини взагалі, – ​продовжив у своєму виступі заступник голови Кіровоградської ОДА Андрій Коломійцев. – ​Адже добре відомо, що наша область є аграрною, рослинництво займає велику частку в економіці регіону, тому для нас важливо, щоб усі сільгоспвиробники отримували гарний результат своєї діяльності. На превеликий жаль, у 2014 році припинили діяльність аналогічні лабораторії, які функціонували на території області. Їх було по одній лабораторії у кожному районі, нині ж залишилося чотири на всю область і тепер ось розпочинає роботу п’ята, олександрійська. Хочу подякувати компанії «Агросвіт», яка увесь час рухається по шляху новітніх технологій, займаючись рослинництвом, реалізацією засобів захисту рослин, мінеральних добрив. Її керівництво також піклується про те, щоб усі бажаючі могли зробити необхідні заміри якісних показників посівного матеріалу і розвивати сільське господарство не лише району, області, а й усієї України, адже сюди їдуть перевіряти якість насіння і з сусідніх областей».
У підтвердження цих добрих слів на адресу компанії були презентації нових послуг. Йшлося про те, що моніторинг стану посівів – ​головне джерело інформації про їхню схожість, наявність бур’янів, хвороб та інших проблем на полі. Обстежити поля фахівці компанії можуть за допомогою дрону та листкової діагностики сільськогосподарських рослин. Моніторинг дозволяє своєчасно виявити відхилення в рості і розвитку рослин, визначити їхні причини і прийняти оперативні рішення. Саме ці послуги під час зустрічі презентували сільгоспвиробникам. Зокрема, про те, як можна задіяти дрон для точного землеробства розповів заступник генерального директора з питань маркетингу та торгівлі Ігор Мурзін, а про листкову діагностику рослин – ​начальник відділу супроводу ексклюзивних продуктів та технологій Олег Доломанов.
Перед презентацією самого центру про ті послуги, які надає лабораторія, розповіла завідуюча Катерина Помагаєва. Вона, зокрема, зазначила, що на даний час насіннєвий відділ центру проводить аналізування якості посівного матеріалу за наступними показниками: визначення енергії проростання і схожості насіння, вологості і маси, заселеності шкідниками і ураження хворобами, чистота та визначення наявності інших видів. Приймаються на аналіз як основні сільгоспкультури (пшениця, ячмінь, соняшник, соя, кукурудза та ін.), так і овочеві, баштанні, квітково-декоративні, ефіроолійні, технічні культури та цукровий буряк. Для виконання цих аналізів лабораторія оснащена новим сучасним обладнанням, яке було відповідно перевірено в ДП «Укрметртестстандарт», і отримані всі необхідні свідоцтва та атестати.
Незабаром запрацює й ґрунтово-агрохімічний відділ, де будуть проводитися аналізи грунту та води. На даний час вже закуплені вологоміри, pH метри, солімер, пенетрометр, портативний ручний датчик азоту, набори для експрес аналізу грунту за показниками NРR і pH.
- Тому на початок весняного сезону ми будемо проводити визначення щільності грунту безпосередньо в полі, вологості грунту, pH води і грунтове pH, загальну засоленість як води, так і грунту, експрес аналіз грунту за основними показниками: кількість азоту, фосфору, калію, – ​зазначила Катерина Вікторівна. – ​Будемо проводити листкову діагностику на забезпеченість рослин необхідними мікро і макроементами. Крім аналітичного планується створення ще й відділу фітопатології для визначення захворювання рослин на усіх стадіях розвитку.
Опісля виступів відбулося урочисте перерізання стрічки. Приємну місію виконали Андрій Коломійцев та Віктор Недобиткін. А потім гості на власні очі могли побачити обладнання лабораторії, зразки, які вже знаходяться на дослідженні у центрі. Гості задоволені побаченим і сільгоспвиробники готові до співпраці.
Зокрема, керівник ФГ «Сокіл» із с. Красносілля Олександрівського району Сергій Миколайович Сокол зазначив: «Ця тема доволі актуальна. До того, як став фермером, працював агрономом – ​насіннєводом, головним агрономом. Тоді вимоги були дещо іншими, але ми завжди прагнули, щоб посівний матеріал був якісним. Зараз у нашому фермерському господарстві ми вже самі проводимо окремі дослідження. Та послугами цієї лабораторії скористаємося, щоб визначити якість наших зернових, зокрема, гороху, сої. Обстеження ґрунтів теж вимога часу. Минулоріч у нас агрохімічне обстеження проводив Кіровоградський центр ґрунтів. На підставі цих обстежень можемо вносити корективи у технологію вирощування культур».
Наш земляк Анатолій Петрович Задесенець, керівник ФГ «РІТА», вважає, що це дуже важлива подія, оскільки нині є проблеми з проведенням аналізів посівного матеріалу. «Раніше ми користувалися послугами насіннєвої інспекції, але вони відправляли зразки у Кіровоград, і цей процес затягувався. А це доволі незручно. Думаю, що тут буде більш оперативно».
І справді працівники лабораторії планують проводити аналіз чистоти і відходу насіння, домішків насіння інших рослин, вологості насіння та маси 1000 насінин, заселеності його шкідниками протягом 1–2 робочих днів. Енергію проростання та схожості насіння, а також повний аналіз проводитимуть протягом 7–14 днів. Вартість є доступною як для підприємств та фермерських господарств, так і для фізичних осіб.
- За ці два місяці, що ми працюємо у тестовому режимі, до нас уже звертаються реалізатори насіння, оскільки окремі зразки у них зберігаються вже до трьох років і їх треба перевірити на схожість. Фермерські господарства привозять на дослідження залишки соняшника, сої. Словом, уже процес триває, – ​зазначає Геннадій Недобіткін.


Додамо, що скористатися послугами лабораторно-діагностичного центру ви можете за адресою: сел. Приютівка, Користівське шосе, 2, 
з понеділка по п’ятницю, 
з 8 до 16 години, без перерви, або зателефонувавши за номерами директора: (050) 341–19–42, (067) 521–09–08, 
зав. лабораторією: (050) – ​341–20–30, (067) 552–82–83.
На відкритті побувала Олена СТОРЧОВА.