Домівка радості й добра


Дитячий садок здебільшого вважають другою домівкою діток, оскільки значну частину дня вони перебувають під опікою вихователів. І в цьому переконані дорослі і дітлахи селища Приютівка. А все тому, що Приютівський дошкільний навчальний заклад з милозвучною назвою «Світлячок» щодня відчиняє двері своїм маленьким жителям, щоб огорнути їх увагою та турботою. Шістдесят чотири вихованці відвідують три вікові групи. Тут малята не лише весело проводять час, але і отримують перші життєві навички, пізнають світ через гру, розвивають свої творчі здібності, стають здоровими і міцними духом, знаходять перших друзів.

Тільки-но потрапляєш на територію закладу, особливо з весни до пізньої осені, прохолоду навівають зелені насадження, тягнуть до сонечка голівки гарні квіти, вабить зір малечі дитячий майданчик. Слід додати, що спільними зусиллями дорослих, зокрема, селищної ради, цукрового заводу, колективу закладу і батьків вихованців створено всі умови, щоб дітям було тут затишно, цікаво, комфортно, щоб вони повноцінно розвивалися.

Підтвердженням цьому є досягнення малечі, про які свідчать виставки дитячої творчості, презентації досвіду роботи за програмою «Впевнений старт» на районних методичних об’єднаннях, семінарах, тренінгах. Колектив дошкільного закладу «Світлячок» є одним із організаторів проведення фестивалю обдарованих дітей серед дошкільних навчальних закладів району. П’ять років поспіль цей фестиваль проходить саме на базі цього дитсадка. Досвід роботи закладу щодо підготовки дітей п’ятирічного віку до навчання у школі запроваджений у районі. 
Творчий колектив, не шкодуючи сил та енергії, намагається перетворити життя малюків на свято. Причому у підготовці різноманітних заходів за справу беруться усі – ​від завідуючої до помічників вихователя. Разом роблять добру справу і разом радіють, коли на дитячих обличчях з’являються щирі усмішки та лунає веселий сміх.
Усі вихователі мають вищу освіту, напрацювали чималий досвід. Любов Зеленяк та Віта Бажан працюють у садочку по 14 років, Ірина Блошніченко – ​8 років.
 І кожна з них, окрім основної роботи, розвиває творчі здібності дошкільнят. Віта Сергіївна, наприклад, веде гурток «Художнє слово», Любов Миколаївна вчить грати у шахи, а з Іриною Григорівною діти освоюють інноваційні технології в образотворчому мистецтві – ​малюють не тільки фарбами, олівцями, а й картоплею та зубними щітками. Почувають себе справжніми театралами юні приютівчани на заняттях гуртка «Великі ляльки», який веде керівник Олена Олександрівна Думановська. Із великим задоволенням вони поспішають на музичні заняття, які проводить Людмила Іванівна Антипова. Усі, хто бажає, можуть навчитися грати на різних музичних інструментах, у тому числі на ложках, піаніно. Справжніми помічниками вихователів у всьому є Людмила Олександрівна Солодка, Тетяна Олександрівна Абаза, Любов Володимирівна Гуменюк. А очолює цей творчий, завзятий колектив досвідчений керівник, творча людина, гарний організатор, дбайлива господиня, уважна жінка – ​завідуюча Юлія Вікторівна Шевченко. Разом із нею члени колективу живуть в атмосфері постійного пошуку нового, кращого, досконалішого, духовно-творчого єднання педагогів, вихованців та їхніх батьків. Вони беруть участь у районних та обласних конкурсах: «Вихователь року», «Дошкільня року», «Найкращий навчальний заклад району у підготовці до навчального року», «Конкурс на кращого героя новорічного свята», «Від дослідницької компетентності педагога до пошуково-дослідницьких умінь дітей дошкільного віку». У 2016 році колектив взяв участь у Всеукраїнському фестивалі-огляді кращого досвіду роботи з навчання англійської мови у закладах дошкільної освіти «Hello, English», який організовано в режимі онлайн та виборов III місце серед дошкільних установ Кіровоградської області. Варіативною складовою навчального процесу з 2013 року є «Комп’ютерна грамота», з 2015 року – ​«Хореографія» та «Іноземна мова». Дошкільний заклад є практичною базою для проведення районних методичних об’єднань вихователів та молодих спеціалістів дитсадків району.
Належною оцінкою праці та почесною відзнакою є занесення колективу на районну дошку пошани у минулому, 2017 році. А ще щирі подяки від батьків за невтомну працю усіх працівників закладу, за великий талант і покликання сіяти мудрість і знання, за любов до дітей.

О. СТОРЧОВА.