Заслужена нагорода

26 січня у рамках урочистої частини Загальнонаціонального проекту «Місцеве самоврядування. Народні обранці» понад 150 кращих представників місцевого самоврядування України отримали іменні подяки «За активну життєву позицію та ефективну діяльність, спрямовану на покращення рівня добробуту громадян», ордени «За розвиток української державності» та Книги Пошани «Місцеве самоврядування. Народні обранці». Серед тих, хто отримав нагороду у столиці, був і Олег Волянський, Попельнастівський сільський голова. Щоб зрозуміти, чому від Олександрійського району був представлений саме він – ​перегорнемо сторінки недавньої історії. Історії успіху Олега Волянського.
Мобільний зв’язок з’явився в цьому селі ще у 2006 році. Разом з новим головою. Років на 5 раніше, ніж би до Попельнастого сама по собі дійшла б запланова зона покриття. Олег Волянський поставив собі за мету реалізувати мрію усіх жителів села. Він проявив неабияку ініціативу і переконав менеджерів Київстару в перспективності роботи в Попельнастому. Обладнання оперативно змонтували, і з того часу люди перестали бігати на гору, “під грушку”, щоб подзвонити. Це був лише перший, але успішний крок молодого керівника.

З 2007 по 2010 роки усі вулиці села було охоплено сучасним вуличним освітленням. Ліхтарів стало навіть більше, ніж було за часів СРСР. Яких зусиль і нервів це коштувало голові сільради – ​пам’ятає тільки він. Жителі вже звикли і ставляться до освітлення так, ніби воно існувало завжди. Так само, уже сьомий рік, поспішають машини з дітьми до комфортного дитячого садочка в центр села. Не всі вже й пам’ятають занедбаний корпус старої земської лікарні, реконструкцію якої Олег Волянський завершив у 2011 році.
Потім черга дійшла до ремонту внутрішніх приміщень будинку культури, обладнання більярдного залу. Тренажерний – ​з’явився на рік пізніше, разом з оновленим глядацьким залом та повітряним опаленням на 1000 кв.м.
Паралельно з монтажем освітлення розпочалися ремонтні роботи у школі та лікарській амбулаторії. Було обладнано фізіотерапевтичний кабінет, придбані сучасні кардіографи, та оновлено інше обладнання. Місцева школа отримала сучасний комп’ютерний клас, три інтерактивні дошки та п’ять ноутбуків для вчителів.
Доречним для оновленого будинку культури стало придбання у 2016 році інструментів вокально-інструментального ансамблю. Він гармонійно доповнив вже існуючі танцювальний, вокальний та театральні колективи, для яких запланували і придбали нові костюми та взуття. У залі також було встановлено сучасне сценічне освітлення. А туристично-краєзнавчий гурток при будинку культури успішно випробував чотири новенькі намети та 15 спальних мішків і карематів у 2017 році.
Тепер трохи про “кришу” (тобто про попельнастівські дахи). Так, дійсно, вони є. Тільки минулого року нове металочерепичне покриття з’явилося на шкільній газовій котельні та двох навчальних корпусах, один з яких був ще й утеплений зовні. Тепло тепер стало і шкільному автобусу, бо для нього збудовано окремий ангар. До речі, забезпечення паливно-мастильними матеріалами шкільного автобуса і автомобіля лікарні – ​також взяв на себе сільський бюджет.
Діє в Попельнастому і серйозна житлова програма. Олег Володимирович запросив до села лікаря, для цього у 2012 році було придбано будинок. У минулому році його капітально переобладнано за кошти спонсорів та сільського бюджету, а молодий лікар отримав повний соціальний пакет послуг від вдячної громади. Також отримали два будинки у 2015–2016 році учасники АТО, а будинок для православного священника куплено минулого, 2017.
Ось так системно, вже 12 рік, депутатський корпус та сільський голова вкладають кошти громади у розвиток соціальної, культурної та духовної сфери.
З минулого року у селі працює швидкісний інтернет. Оновлено меморіал загиблим у ІІ світовій війні, та єдиний в Олександрійському районі пам’ятник Тарасу Шевченку. Значні кошти з сільського бюджету щорічно виділяються на ремонти дорожного покриття, тому воно, в межах населеного пункту, знаходиться у хорошому стані. Мріють жителі села і про попельнастівський автобан до Травневого, перший кілометр якого вже збудовано минулої осені. На цей рік заплановано продовження цих робіт, тож сільський голова планує крок за кроком реалізувати і цю мрію попельнастівців.
Олег Волянський невтомно працює над новими проектами, (хоча й не все розповідає журналістам). Зокрема, в розпалі робота над створенням культурно-просвітницького центру, відкриття першої черги якого планується до Дня Незалежності. Є цікаві задумки щодо розвитку зеленого туризму та обладнання сучасної бібліотеки і кінозалу.
Тож, вітаючи Олега Володимировича з заслуженою нагородою, побажаємо йому здоров’я та успішної реалізації всіх його планів.
О.СТОРЧОВА