У Новому році варто визначитися з сімейним лікарем

   Старт новій медичній реформі Петро Порошенко дав наприкінці минулого року, підписавши 28 грудня 2017-го два документи. Зокрема, закон про державні фінансові гарантії, а також - про поліпшення надання медичної допомоги у сільській місцевості. Обидва торкнуться реформування первинної ланки медицини. Про запроваджені новації нам розповів Олександр Гірник, головний лікар районного Центру надання первинної медико-санітарної допомоги.
   «Перш за все ці зміни стосуватимуться фінансування, - каже лікар. - Гроші йтимуть за пацієнтом. На кожну людину з держави на рік виділять 370 грн. Дітям до 5 років і людям старше 65 років - удвічі більше.
   Кожен сімейний лікар укладе угоду з пацієнтом. Причому у письмовій та електронній формах. У документі вказуватимуть основні дані пацієнта - ім’я, дата народження, номер паспорта. Про лікаря - ім’я, освіта й кваліфікація, контактні дані. А також про заклад, де він працює.

   Один лікар має набрати не менше двох тисяч осіб. Уся ця інформація проходитиме через Національну службу здоров’я України, яка ще не створена. Має з’явитися у 2018-му».
   Українські чиновники планували запустити цю реформу з 1 січня 2018-го. Та відтермінували на півроку - до 1 липня. Тоді ж кожен лікар вже матиме договір з пацієнтом в електронній формі і відповідно до кількості угод йому йтиме фінансування.
   «За кошти, які виділятимуть на пацієнта, він зможе безкоштовно пройти профогляд, зробити елементарні аналізи, пролікувати найпоширеніші хвороби, - каже О. Гірник. - Також сімейний лікар зможе направити його на амбулаторне лікування, хворий отримає паліативну допомогу, чи допомогу у невідкладних станах. До всього ж, за отримані кошти лікар сплачуватиме комунальні послуги, утримуватиме медперсонал, та вирішуватиме інші нагальні питання.
   У напрямку реформування ми вже зробили перші кроки. Зареєстрували наш заклад та всі 14-ть районних амбулаторій в електронній системі при Міністерстві охорони здоров’я. Нам дали код, за яким ми будемо працювати. Окрім того, зареєстрували і всі кадри - 21 лікаря, які працюють на первинній ланці (з-поміж них і троє дільничних терапевтів -у Косівці, Приютівці та Новій Празі). Кожному у податковій інспекції зробили електронно-цифровий підпис.
   Важливим моментом у цій реформі є комп’ютеризація робочих місць лікарів. Усі вони будуть оснащені ПК, додатковою технікою та виходом в інтернет. Лікар через мережу триматиме постійний зв’язок з Національною службою здоров’я України. Через комп’ютер з веб-камерою зможе зв’язуватися зі спеціальними центрами МОЗ, де чергуватимуть профільні фахівці. Так відпаде необхідність направляти пацієнтів у райцентр чи область. Таким чином, у селах запровадиться телемедицина».
   Разом з тим, користуючись нагодою, Олександр Миколайович висловлює щиру подяку окремим сільським і селищним радам, які придбали у свої амбулаторії необхідну оргтехніку. Мова йде про Головківку, Попельнасте, Приютівку, Нову Прагу та Войнівку. Оргтехніку для решти амбулаторій придбали за кошти районного бюджету.
   «Щоб ознайомитися з новаціями, наші лікарі пройшли навчання у Кропивницькому та інших містах, - наголошує Олександр Гірник. - Є у них ще багато питань стосовно реформування, але не на всі мають відповіді. Більшість стосується програмного забезпечення. Бо медики почнуть працювати у спеціалізованих інформаційних системах. Зокрема, «реєстратура», «кабінет сімейного лікаря», «амбулаторія» та інших. Як все це діятиме - ще невідомо. У подальшому нам нададуть роз’яснення.
   Підкреслю, що ми вкладатимемо і окремі угоди з лікарями. І все це також йтиме через електронну систему. До речі, є у нас хороші молоді лікарі - Олена Мартиненко у Войнівці, Руслан Питула у Попельнастому, Марина Холод в Олександрівці та інші. Тож людям зараз головне - визначитися, з яким лікарем укладуть угоду. Як тільки процедура стане зрозуміла, ми повідомимо про це через ЗМІ», - підсумовує лікар.
Н. ЛУЦЕНКО.