координаційна рада з питань профілактики наркоманії

Наприкінці року в стінах Олександрійської РДА відбулося планове засідання координаційної ради з питань профілактики наркоманії та протидії злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Захід пройшов під головуванням заступника голови Олександрійської РДА  Олександра Безкровного. Під час засідання озвучували ряд важливих і нагальних питань, які потребують вирішення. 

Про результати проведення комплексної оперативно-профілактичної операції «Мак» присутніх першочергово поінформував Ігор Бражніков, представник Олександрійського райвідділу поліції. «За 2017-й Олександрійським райвідділом поліції було відкрито 44 кримінальних провадження, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків,- підкреслив правоохоронець. – 17 з них направлені до Олександрійського міськрайонного суду.  По закритих кримінальних провадженнях 9 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. 
У 2017-му, в порівнянні з попереднім роком, зареєстрували 24 кримінальних правопопрушення (10 – у 2016-му), підозру оголошено у 20 випадках ( 9 у 2016-му). Велася активна робота з виявлення  злочинців. Найбільш криміногенними населеними пунктами є  Войнівка, Приютівка, та Нова Прага.  На обліку БНОН Олександрійського райвідділу поліції знаходиться 62 наркозалежних, з них 13 збувачі та 2 споживачі. Також на території району мешкає 16 осіб ромської національності, яких постійно пере віряють щодо зберігання та збуту наркотичних речовин. Протягом року правоохоронцями проведено 6 профілактичних рейдів у місцях скупчення дітей та молоді за фактами виявлення збувачів наркотиків.  Загалом на обліку у райвідділі перебуває троє неповнолітніх, яких постійно перевіряють». 
Далі про проведення інформаційно-пропагандистської роботи, профілактичні, мистецькі акції, у тому числі до Всесвітнього дня боротьби із зловживанням наркотиками, по черзі звітували начальник відділу культури і туризму Олександрійської РДА Антоніна Пилипенко та директор РЦ СССДМ Ірина Чемерис. 
Антоніна Пилипенко зазначила, що у сфері протидії поширенню наркотиків у бібліотеках-філіях проводилися численні акції. Зокрема, «Наркотики – довічна «ломка», «Наркотики – загроза «генофонду», «Підступна «наркотинія» та інші.  Заходи проводилися у більшості бібліотечних філій та інших закладах культури. 
Ірина Чемерис, у свою чергу, озвучила результати соціологічного дослідження, проведеного Центром соцслужб у школах району.  Опитування дало змогу виявити, наскільки школярі обізнані з даного питання, та що їх наразі найбільше  хвилює. 
Вислухавши всіх доповідачів, члени координаційної ради одноголосно підтримали думку про подальше проведення комплексних спеціалізованих заходів, спрямованих на запобігання надходженню наркотичних речовин, і здійснювати це у рамках реалізації районної програми протидії поширенню наркоманії та злочинності на 2016-2018 роки. 
Н. Луценко