Водохреща у селі Войнівка


«На Йордан, на Водосвяття» - під такою назвою в Олександрійському районі проведено театралізоване святкове дійство на Войнівському водосховищі. Пройшло у мирі та спокої й на досить піднесеній ноті. 

Місце, де проходив захід, організатори завчасно підготували: зробили велику ополонку для купання, розвели багаття, щоб учасники заходу грілися. Влаштували розгорнуту велику палатку з тепловими пушками та армійську кухню з козацьким кулішем. Вся територія була уквітчана святковими гірляндами. 


Але погляд багатьох учасників заворожував і  притягував до себе великий хрест, який випромінював дивне, загадкове світло. Усе це створювало незвичайну фантастичну атмосферу казковості і очікування дива. 
З 22-ї години перед учасниками дійства виступали працівники галузі культури району та аматори Олександрійського училища культури. О 23.00 відбулося офіційне відкриття заходу. Від організаторів виступив Олександр Безкровний, а від спонсорів – депутат фракції «Батьківщина» Олександрійської міської ради Євген Алімов. Великий Водосвятний молебень провів єпископ Кропивницький і Голованівський Марк. 
Певно, ще жодного року не було стільки бажаючих зануритися у крижану воду. Купалися всі –   чоловіки і жінки, віруючі і «не дуже», ветерани і «пенсіонери», професіонали і новачки. 
Свято вдалося, якщо зібрати і підсумувати всі враження від людей. Від них лунала  вдячність організаторам і натхненникам заходу: Олександрійській райдержадміністрації, Асоціації підприємств та підприємців Олександрії,  народному депутату України Анатолію Івановичу Кузьменку, заступнику голови ОДА Андрію Коломійцеву, директору ТОВ «Гермес-Трейдінг» Юрію Скічку, депутату Олександрійської райради Віталію Журавльову, а також волонтерам, поліції, МНС, ЦРЛ, військовій частині і всім причетним. 


Зазначимо, вперше такий захід на  Войнівському водосховищі організували 20 років тому місцеві активісти з «Асоціації підприємств та підприємців Олександрії». Водохреща і сьогодні на Олександрійщині – наймасовіше свято, одне із найвеличніших української православної церкви. Згідно з давніми переказами,  саме на Водохрещу, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні, а найголовніше - духовні хвороби.  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Не менш урочисто Свято Богоявлення пройшло і  у самому селі Войнівка (на фото), де у ранковий час  зібралося більше сотні місцевих жителів та містян, які спеціально приїхали, щоб долучитися до святкової Хресної ходи.  Очолив її  настоятель храму Василя Великого протоієрей Валерій. Вже біля водойми  він  провів святковий молебень та освятив воду. Потому чимало вірян  та відчайдухів занурилися в водохресну воду. Поки одні зміцнювали свою віру, тіло та дух, інші -  грілися біля багаття та   смакували смачну кашу, ароматний чай і домашні пиріжки. Про всі ці гарячі наїдки подбали місцеві віряни. За таку турботу і любов до ближніх  земляки їм щиро вдячні. 
Загалом, свято пройшло на позитивній ноті і  залишило  по собі неймовірно приємні враження!