Жінка шукає дах над головою, щоб заховатися від «люблячого» тирана

У попередньому номері «Сільського вісника» ми детально розповідали своїм читачам про зміни в законодавстві, що пов’язані з підписанням Петром Порошенком Закону «Про запобігання і протидію домашньому насильству». А зараз, повертаючись до теми, маємо розповісти про одну родину співмешканців з села Головківка - 23-річного Вадима та 25-річну Інну. Півтора місяці тому історію їхньої сімейної драми відзняли журналісти ток-шоу «Говорить Україна». Та вголос розповіли про жахливі випадки насилля, що й досі відбуваються у цій родині.

Про деталі першою говорила олександрійка Ірина Ткаченко, зазначивши, що за три роки спільного життя її сестра Інна чотири рази втікала від чоловіка. Вагітною втекла від нього і півроку тому. Не витримувала побоїв і знущань «коханого». Порятунок знайшла у рідної сестри. Востаннє зателефонувала їй і тремтячим голосом  сказала, щоб та знайшла машину і забрала її з дітьми з Головківки. Але треба було дочекатися моменту, коли увечері Вадим нап’ється і засне. 
«Я знайшла машину близько 10-ї вечора, - каже Іра. - Ми чекали моменту, коли він піде гуляти. Вночі він напився і міцно заснув. У цей час збирали речі. Швидко втікали. Інна була тоді на 8-му місяці вагітності. Має окрім того ще й  двох донечок – 6-річну Тамілу та 2-річну Владиславу»
Це був останній шанс, на переконання Ірини, щоб втекти від чоловіка-терана. Бо він запирав її, забирав телефон і часто жорстоко бив. Роздягав і виганяв голою за поріг. І такі знущання тривали близько 3-х років. - Вона не раз йшла від нього до нас з мамою на орендовану квартиру та часто зверталася в поліцію. Але попри те, він приїжджав з квітами і вибачався, казав, що закодується і заживуть щасливо. І вона вірила, й поверталася, але нічого не змінювалося. Та коли черговий раз від нього утікала, він шукав її, і навіть в інтернеті опублікував ганебну статтю, що вона наркоманка – шизофренічка. Думав, що люди допоможуть йому її знайти. І не міг припустити, що вона відсиджується у нас. Постійно дзвонив і писав їй жахливі СМСки. Були погрози, казав, що уб’є. Таким чином ми опинилися ніби у полоні. І жили в постійному страху, що Вадим може винести двері у квартирі і побити всіх, бо вже не раз бив нашу маму. Інна настільки боялася свого чоловіка, що навіть спала з ножем. Потім через місяць народила Богданчика. Але жила у нас. Та якось Вадим  зустрів її на вулиці, і забрав старшу доньку до себе. Можна сказати втік з нею. Але не доглядав за дитиною, не годував її і приховував. Інна забила на сполох. І вийшло так, що через Вадима соціальні служби Олександрійського району дівчинку вилучили у дитячий будинок «Перлинка» на Войнівці.
Голова Головківської сільради Тетяна Кузьменко для «Говорить Україна»  розповіла, що це сталося тому, що у будинку, куди Вадим забрав дівчинку - немає світла й дуже холодно. Дров теж не було. І годувати дитину було нічим. Умов для проживання жодних. А  батько  зловживає спиртним.
«У даному випадку була загроза здоров’ю і життю дитині, - каже Ярослав Коряковцев, начальник районного відділу у справах дітей. – Мати добровільно віддала її батькові. А він не мав належних умов для проживання й утримання дитини. Ми поспілкувалися з ним і він погодився, що дитині у «Перлинці» буде краще. За півроку батьки через суд зможуть поновити права на дівчинку, інакше вона там і залишиться». 
Інна увесь цей час також знаходилася під контролем соціальних служб. Зокрема, у керівника служби у справах дітей Олександрійської міськради Юрія Яковлєва. Він розповів, що до неї і умов її проживання на орендованій квартирі були зауваження. Адже вона спала на двомісному ліжку з двома дітьми. Старша донька не мала письмового столу для занять. Але всі ці негаразди за короткий проміжок часу вона усунула.
Варто сказати, що за результатами ток-шоу постраждалій столичні експерти запропонували психологічну та юридичну допомогу, аби раз і назавжди позбутися тирана. Але коли жінки повернулася зі столиці додому - ситуація не покращилася. Тому до «Сільського вісника» з прохання про допомогу звернулася сестра постраждалої - Ірина. Вона  говорить, що сюжет аніскільки не змінив життя її сестри, і не покращив його. А Вадим став до колишньої «дружини» тільки більш жорстоким. Терор у родині продовжується. «Ми сподівалися, що його посадять. А нічого не відбулося. Він знову побив нашу матір, а згодом і вікна в орендованій квартирі. Там тепер не можна жити. Ми хочемо, щоб його притягли до відповідальності, і чекаємо суду. І на ток-шоу зважилися тільки заради справедливості! Але маємо тепер ще більші проблеми й клопоти. Він постійно нас переслідує, або знаходиться  на східцях поблизу квартири. Я вимушена була через це з дитиною переїхати до подруги. А Інна знаходиться у тій квартирі, але жити там нестерпно. Він на Новий рік пробрався в орендовану квартиру і знову побив, як результат - струс мозку та переламаний ніс. Ми постійно телефонуємо у поліцію і благаємо про допомогу. А Вадим натомість ходить до прокуратури. Справа ніяк не може зрушити з мертвої точки. І ми вже не витримуємо цієї ситуації. Нам від тирана знову доведеться кудись втікати. Тому й шукаємо собі житло, щоб на певний час прихистити сестру з дітьми в якомусь селі. До речі, у нас була гарна хата в Андріївці, так Вадим там також усе потрощив». 
Може і справді знайдуться такі небайдужі і допоможуть жінкам з тимчасовим житлом. Усі охочі можуть телефонувати у редакцію «СВ» і ми обов’язково сконтактуємо вас з постраждалими. 
Хто ж такий насправді цей Вадим Хоменко? Щоб навести характеристику про людину, наш кореспондент звернувся до райвідділу поліції. У начальника Олександра Кодака з’ясували, що у 2017-му Вадим Хоменко у 12 випадках притягувався до адміністративної відповідальності та один раз скоїв кримінальний злочин. 
А щодо характеристики Інни Ткаченко, то детальну інформацію про неї ми намагалися дізнатися у керівника служби у справах дітей Олександрійської міськради Юрія Яковлєва, але, на жаль, отримати необхідний коментар  на час виходу матеріалу - не вдалося. 

В. Тимофєєва.