Насильство в сім’ї. Чи варто бити на сполох?

4 січня Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про запобігання і протидію домашньому насильству», який набуде чинності за рік. «Документом передбачається впровадження комплексного підходу до боротьби з домашнім насильством, суттєве доповнення інструментів такої боротьби, введення нових термінів, та інших норм, спрямованих на покращення захисту потерпілих від домашнього насильства. Зокрема, законом передбачено створення і функціонування Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства», – повідомляє прес-служба.

На жаль, і в нашому районі мають місце факти домашнього насильства. Наскільки поінформовані сільські голови про подібні випадки, ми у них і поцікавилися. 
«На території Олександрівської сільської ради мешкає дві неблагонадійні родини. Основна їх проблема – це пияцтво, - розповідає Віта Бершавська. - В одній родині ми вилучили двох дітей, які нині мешкають у дитячому будинку «Перлинка». Забрали, бо батько пиячив, а мати не трималася хати. Діти лишалися самі, не нагодовані, не доглянуті. Батьки, власне, й жили тільки за рахунок виплат на дітей. Є у нас ще одна родина, де виховується четверо дітей. Батько п’є, а мати безалаберна,  за дітьми не дивиться. Доводиться постійно бувати у них, і приводити маму до тями. У цій родині наразі загрозлива ситуація щодо вилучення дітей, бо жодні попередження на таких батьків не діють. У їхніх пріоритетах - пияцтво і безвідповідальний спосіб життя, де немає місця дітям. Боротися з цим важко,а інколи неможливо, бо люди не хочуть змінюватися і йдуть на дно. Аби врятувати дітей, ми вилучаємо їх з таких родин». 
«Спеціаліст сільської ради за останній рік не фіксував випадків насильства в родинах. Але було одне кричуще насильство над 9-річною дівчинкою. Ця справа зараз знаходиться в поліції. Триває розслідування. Мова йде про сексуальне насильство, - говорить Оксана Клочко, Протопопівський сільський голова. – Можливо, випадки домашнього насильства у нас були, але люди просто не зверталися до правоохоронців. Наш фахівець має під супроводом шість родин. Також на території сільради налічується 21 родина зі складними життєвими обставинами. Основна їхня біда - пияцтво. Але якихось проявів агресії відносно дітей чи жінок в них ми не фіксували. Проводили нещодавно анкетування цих родин, інформаційні заходи для них та інших мешканців, зустрічі з юристом. 
Проводили масу профілактичних заходів щодо запобігання насильства в родині. Більшість цих проблем пов’язую все ж таки з низьким рівнем життя, безробіттям і втратою моральних цінностей. Допомогти цим людям доволі важко, а інколи взагалі неможливо. Вони, на жаль, не бажають відмовлятися від звичного для них способу життя».
«У нас також багато таких родин, де батьки не доглядають за дітьми і вчиняють насильство, і здебільшого проживають у цивільному шлюбі, - підкреслює Віктор Близнюк, очільник Андріївської сільради. – Тому кожен робочий день у сільського голови розпочинається з відвідин неблагонадійних родин. У нас є така сімейна пара - Тетяна та Дмитро. Вона гуляє, а він п’є- діти самі по собі. Тож двох ми вилучили з родини. Жінку позбавили прав на дітей. Але за той час вона ще двох народила. Малят очікує схожа ситуація. Ймовірно доведеться вилучати. Є ще інша родина - Ольга та Віталій. Аналогічна ситуація. Дітей у них тимчасово вилучили і повернули, але я вже кілька разів про те пошкодував. Зараз вони знову під загрозою вилучення. Ці дві родини мешкають в Андріївці. Та є у нас ще мама легкої поведінки. Звати її Тетяна. Вона не п’є, і не курить, просто гуляє і дітей (двох дівчаток) на тривалий час може залишити на сусідів. А як нагуляється – повертається додому. Також кричуща ситуація була в родині Олега та Марії. Чоловік як п’є, то виганяє прийомних дітей просто неба. Викликали поліцію. Склали адмінпротокол. Відбувся суд, і зараз він проходить виправні роботи. Важко працювати з цими родинами, бо вони самі не бажають змінювати спосіб свого життя. І тим самим шкодять собі та оточуючим».
У місцевих правоохоронців ми також поцікавилися, як часто фіксуються випадки домашнього насильства і яку відповідальність несуть порушники. Про це розповідає Ігор Бражников, начальник сектору превенції Олександрійського райвідділку поліції. «У 2017-му на профілактичний облік у нас взято 83 особи (з них 81 чоловік і 2 жінки). Дехто з них вчиняв повторне насильство. Тож у цілому всього зареєстровано 149 сімейних конфліктів, за якими складено таку ж кількість адміністративних протоколів. Звернення стосувалися у першу чергу психологічного насильства, образи у бік постраждалого, сутичок побутового характеру, лайки, тощо. У 2016-му на обліку було 70 осіб (69 чоловіків і одна жінка). Всього сталося 116 конфліктів. 
Адміністративні протоколи відносно порушників передані до Олександрійського міськрайонного суду. Із 149 осіб – 76 оштрафовані (середній розмір штрафу 700 грн), 68 – направлені на виправні роботи, четверо – попереджені, а один мав адміністративний арешт. За 2016 рік – ситуація наступна. Із 116 осіб – 78 мали виправні роботи, 38 – штрафи і одна особа – адмінарешт. 
Повертаючись до закону «Про запобігання і протидію домашньому насильству», зазначимо, що ним, зокрема, запроваджено термін «домашнє насильство», яке карається громадськими роботами, арештом, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі на термін до 2 років. Документ доповнить Кримінальний кодекс України статтею про «примушування до шлюбу» і встановить покарання за це у формі арешту до півроку, обмеження волі до 3 років, або позбавлення волі на аналогічний термін. 
Введений новий розділ у Кримінальний кодекс, який стосується обмежувальних заходів: коли суд розглядатиме кримінальні справи, пов’язані з домашнім насильством, то буде призначено покарання та обмежувальні заходи. Наприклад, заборона перебувати у місті спільного проживання, обмеження спілкування з дитиною, заборона наближатися на визначену відстань до місця, де знаходиться особа, яка постраждала від домашнього насильства. Обмеження встановлюватиме суд разом з вироком по кримінальній справі. Обмежувальні заходи встановлюватимуть на термін від 1 до 3 місяців, а за потреби вони можуть бути продовжені. Раніше кривдника чекала адміністративна відповідальність, його могли затримати у в’язниці на 10 діб. Нацполіція отримала право контролювати поведінку кривдника, щоб не допустити повторного насильства. Правоохоронці також можуть стежити, щоб порушник дотримувався накладених на нього тимчасових обмежень.
Тож, шановні читачі, якщо вам відомі випадки домашнього насильства - не мовчіть, не зволікайте, телефонуйте фахівцям.
Н. Луценко.