Я мрію повернутись знову


Ось і проминули два цікавих творчих роки співпраці Протопопівської школи із волонтером Корпусу Миру США в Україні Алессандрією Хайнес.
14 грудня актовий зал зібрав учнів і педагогічних працівників нашої школи з нагоди закінчення терміну волонтерства в Україні та від’їзду до рідної країни, Сполучених Штатів Америки, волонтерки – ​міс Алессандрії Хайнес. Така подія була приурочена до Міжнародного дня волонтера, бо ж Алессандрія два роки віддавала себе шляхетній і безкорисливій справі – ​волонтерству.

Волонтерський рух – ​це один із найяскравіших феноменів людської цивілізації, еволюції людського духу. Волонтерство не має релігійних, етнічних, вікових, політичних і географічних обмежень. Однією із таких організацій є Корпус Миру США, діяльність якої відбувається через співпрацю добровольців з організаціями країни-партнера, що запросила Корпус Миру до себе. Американський доброволець Алессандрія жила і працювала пліч-о-пліч з українцями, обмінюючись досвідом та започатковуючи стосунки, які, ми маємо надію, будуть тривати усе життя.
Нібито нещодавно, у грудні 2015 року, за сприяння відділу освіти Олександрійської РДА адміністрація Протопопопівської ЗШ І‑ІІІ ступенів уклала угоду з Корпусом Миру США в Україні про співпрацю за проектом «Молодіжний розвиток», і до співпраці було запрошено добровольця Корпусу Миру – ​громадянку США, штату Флорида, міста Форт-Лодердейл, дипломованого соціолога, Алесcандрію Хайнес.
За досить невеликий період роботи у школі Алессандрія налагодила тісні стосунки із учнями школи та педагогами, Протопопівською громадою. У своїй роботі, запланованій за проектом «Молодіжний розвиток», волонтерка використовувала сучасні цікаві форми і методи роботи, працювала продуктивно. Вивчала індивідуальні особливості учнів школи, сприяла розвитку їх здібностей, талантів, організації змістовного дозвілля і відпочинку дітей під час занять англійського клубу.
Знання іноземної мови є характерною рисою сучасної всебічно розвиненої особистості. Тож два літа поспіль Алессандрію залучали до роботи в шкільному мовно – ​профільному таборі «Smile», вихованці якого мали можливість оволодіти англійською мовою через спілкування з носієм. Саме тому робота волонтера в таборі була джерелом позитивних емоцій, дружби, доброти та здоров’я. Вихованці мали змогу зустрітися із волонтерами Корпусу Миру США- друзями міс Алессандрії, які проживали у різних куточках України: Ванессою з міста Олександрія, Нішат з міста Тернопіль та Джейн з міста Соколь (Львівська область). Ці завзяті та веселі лідери грали з дітьми у різноманітні рухливі ігри, проводили спортивні естафети, спілкувалися англійською мовою, чим викликали позитивні емоції та захоплення у вихованців табору.
А в грудні 2016 року Алессандрія разом із ученицею Олексієвою Кариною та вчителем основ здоров’я Дмитрієвою Т. І. взяли участь у тренінгу в місті Ірпінь, присвяченому проблемам ВІЛ/СНІДу, в рамках Невідкладного плану Президента США у запобіганні поширення ВІЛ/СНІДу, за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту та Міністерства економіки України.
У 2017 році волонтер ініціювала та дала старт у школі проекту «Журналістський клуб». За підтримки комітету SPA-проекту Корпусу Миру облаштовано новими меблями кімнату для проведення засідань клубу, а також придбано необхідне обладнання: 2 ноутбуки, принтер, проектор, проекторний екран тощо. Завдяки цьому у Протопопівській громаді розпочали роботу юні журналісти над створенням електронної шкільної газети «Scool time», яку можна відвідати за електронною адресою – ​http://protopopschoolnews.blogspot.nl. Тепер молодь має змогу завантажувати власні матеріали про шкільне життя, висвітлювати питання, що турбують сільську громаду, обмінюватися ідеями тощо.
За сприяння волонтера та Олександрійської територіальної організації Національної спілки журналістів України протягом 2017 року журналістами районної газети «Сільський вісник» Оленою Сторчовою та Наталією Луценко та журналістами міських газет: «Вільне слово» – ​Іваном Мельником та «Олександрійський тиждень» – ​Оленою Карпачовою було проведено 4 тренінгові заняття для учнів з журналістської етики та медіаграмотності. Такі зустрічі із фахівцями своєї справи дали змогу юним журналістам сформувати знання про сучасні тенденції розвитку газетної, телевізійної та інтернет-журналістики. За запрошенням волонтера Алессандрії тренер з міста Києва Надія Артем’єва провела із членами журналістського клубу 2 тренінги на теми: «Лідерство та молодіжні ініціативи», «Проектний менеджмент молодіжних ініціатив» з метою допомогти кожному амбіційному учневі знайти у собі лідерські якості, глибше зрозуміти себе, власні можливості, здобути нові знання, навчитися застосовувати їх на практиці.
Завдяки співпраці з Корпусом Миру були організовані зустрічі з волонтеркою і для інших учнів та педагогів району, які проходили у формі діалогу.
А 23 листопада 2017 року за допомогою міс Алессандрії та її подруги, волонтерки Ванесси, у школі відбулося започаткування американської традиції – ​відзначення Дня Подяки. Активними учасниками дійства були вчитель англійської мови Т. О. Починко і учні школи, а також гості – ​учні Користівської школи та їхній педагог Р. О. Права. Організаційну підтримку у проведенні свята надали директор школи В. В. Беляєва, заступники директора І. П. Циганкова, Т. І. Дмитрієва, педагог-організатор А. В. Кищенко. Протопопівські школярі ознайомили гостей з історією Дня подяки через театралізовану композицію англійською мовою. Волонтери провели конкурс між командами шкіл на краще знання традицій його святкування, серед яких було знання святкових страв, пісень тощо. Наприкінці заходу усі присутні були запрошені до святкового столу, де були страви, приготовлені власноруч волонтерами: запечене м’ясо із журавлиним соусом, солодощі та напої. Свято сподобалося і дорослим, і дітям. Всі із задоволенням брали участь і дякували волонтерам за їхню роботу не тільки українською, а й англійською! Тож думаємо, що щорічно у четвертий четвер листопада учні нашої школи разом із вчителем англійської мови зможуть поринати у цей незвичайний святковий день. Матимемо надію, що завдяки Всесвітній мережі Інтернет, а саме скайпу, ми зможемо привітати і міс Алессандрію з цим святом.
Протягом двох років волонтерка особистим прикладом прагнула донести до учнів формулу успішної і щасливої молодої людини: вірити, мріяти, працювати і ніколи не зупинятись на досягнутому. Та найголовніший внесок Алессандрії у тому, що, працюючи разом із нею, вчителі та учні школи зрозуміли, що волонтерство – ​це не тільки допомога, це саморозвиток. Сподіваємось, що після такої плідної співпраці наші вчителі та учні стануть більш ініціативними та громадсько активними.


Тому в день прощання з Алессандрією Хайнес директор школи Валентина Бєляєва виступила зі словами подяки та вручила подарунок на згадку від учнівського і педагогічного колективів – ​невеличку «частинку» України – ​вишитий рушник. Учні підготували для волонтерки чудове свято, де були і слова пошани, і пісні, і сюрпризи, відео, слайд-шоу тощо. Волонтерка подарувала дітям м’яч для регбі, фрісбі, американські солодощі та на прощання промовила: «Я мрію повернутись знову!»
І. Циганкова, заступник директора з НВР.