Шукайте «Петриківське молоко» в магазинах області


Програму економічного і соціального розвитку Олександрійського району на 2018 рік затвердили депутати на останній сесії районної ради.
Цей документ вважається своєрідною дорожньою картою для районної влади та органів місцевого самоврядування, бо в ньому прописані основні напрямки роботи в усіх сферах життєдіяльності територій. Коротко зупинимося на деяких пріоритетах.
Першочергово програмою передбачено розвиток агропромислового комплексу; використання земельних відносин; енергозбереження та енергоефективність. Наступні дев’ять розділів стосуються розвитку інфраструктури, мобілізаційної підготовки, стандартів життя населення, залучення інвестицій для економічного і соціального розвитку району; формування конкурентного середовища і т. і.

Розпочинаємо з агропромислового комплексу, і зокрема, галузі рослинництва. У документі зазначено, що у поточному році очікуване виробництво рослинної продукції склало 85% до показника минулого року. Приблизно на такому ж рівні – ​збір зернових по всіх категоріях господарства, і в тому числі в сільськогосподарських підприємствах району.
Стосовно тваринництва, то цифри тут суттєво різняться. По всіх категоріях господарств у галузі тваринництва 2017 року очікується виробництво на рівні 85,3% до 2016 року, у тому числі по сільгосппідприємствах маємо 106,2%. Планове виробництво молока складе у 2017 році 13000 тонн, зазначено у документі.
Цікаво, що з серпня 2017 року у магазинах області розпочалася реалізація фасованого молока під торговою маркою «Петриківське молоко», місткістю 900 гр.
З програми також дізнаємося, що флагман харчової промисловості району – ​«Олександрійський цукровий завод», де в останні роки ведеться планомірна робота з модернізації основних виробничих ділянок та збільшення продуктивності цукрового виробництва, демонструє стабільну роботу. У 2017 році очікується виробництво продукції на 222,8 млн грн. (що на 0,4% менше проти 2016 року).
Далі у розділі «Використання земельних ресурсів», читаємо, що забезпечення учасників АТО земельними ділянками залишається для районної влади пріоритетом. Станом на 1 жовтня по Олександрійському району надійшла 671 заява від учасників АТО. Фактично надано 555 дозволів на розроблення проектів землеустрою.  Загальна площа земель державної власності сільськогосподарського призначення, на які подано заяви – ​1119,31 га.
Розділ «Мобілізаційна підготовка» анонсує створення в перспективі професійної армії (перехід Збройних Сил України на контрактну основу їх комплектування) – ​такий курс держави. Відповідно колись це передбачатиме зменшення кількості юнаків, котрі будуть призвані до війська для проходження строкової служби. А тому вже зараз значно зростає роль військової підготовки, яка дає юнакові знання і вміння, пов’язані з його майбутньою військовою діяльністю. Опанувати ази військової професії майбутні захисники зможуть і надалі на базі підшефних військових частин. У наступному році буде збережена практика таких занять у співпраці з військовослужбовцями.
І насамкінець кілька слів про стандарти життя. Як зазначають автори програми, протягом року середньомісячна заробітна плата в районі зростала поетапно, порівняно з минулим роком. Спочатку на 1781 грн., або на 47% і склала у вересні 5570 грн. Потім збільшилася ще трохи і нині маємо 5590 грн, що становить 140% до факту попереднього року. Прогноз на 2018 рік – ​6750 грн., або на 20,8% більше за 2017 рік. Цікавою є інформація відносно цінової політики. Вона звучить так: за звітний період ціни на основні продовольчі товари по району не перевищують середніх показників цін по області. Цінова політика в районі відповідає тенденціям, які мають місце на споживчому ринку області. На скільки це твердження відповідає істині, думаю, сільські жителі знають не з офіційних джерел, а відчувають на власних гаманцях. І можуть довести, що ціни у сільмагах значно вищі, ніж деінде. Що з цим робити? На жаль, дана програма не має відповіді на таке питання.
Натомість є інша гарна новина. Протягом наступного року продовжаться капітальні ремонти у навчальних закладах, закладах медицини і культури. А також будуть ремонтуватися дороги місцевого значення. На це виділятимуться кошти державного, обласного і місцевих бюджетів.
Також додам, що текст документу вміщено більше ніж на 54 сторінках стандартних аркушів.
Програму читала І. Балашова.