Новопразьці підтримали ідею об’єднання



Минулої суботи у Новій Празі відбулися громадські слухання. Стосувалися вони створення об’єднаної ОТГ. Зустрічі з активістами селища були організовані у двох будинках культури та музичній школі. На заході побували й наші журналісти.
Розповідаючи про перспективи злиття сільських громад, очільниця Нової Праги Ольга Горбенко зазначила, що найкращим варіантом для селища є приєднання до нього Шарівської сільської ради Олександрійського району, Пантазіївської — ​Знам’янського, Митрофанівської — ​Новгородківського та Петрокорбівської — ​Новгородківського району. Центром громади запропонувала Нову Прагу. Мешканці селища майже одноголосно підтримували її пропозицію. І активно цікавилися тим, що очікує на їхню переформатовану громаду у майбутньому. Компетентні відповіді на запитання отримували від Олега Яременка, директора Центру розвитку місцевого самоврядування з Кропивницького. На захід він завітав на запрошення Ольги Горбенко. Читайте далі окремі з них.


Тетяна Лещенко, економіст, 54 роки
- Мене найбільше хвилює таке питання: Чи залишаться після об’єднання у нашій місцевій амбулаторії вузькопрофільні спеціалісти? Чи зможемо на місцях отримувати необхідну медичну послугу? Чи таки доведеться частенько їздити в Олександрію? 
«У рамках реформи медичні, освітні і всі інші послуги навпаки мають бути наближені до людей на місцях, — ​пояснив Олег. — ​Сама громада опікуватиметься цими питаннями».
Світлана Сафронова, директор Новопразького будинку культури № 1, 53 роки 
- Що чекатиме на Олександрійську райдержадміністрацію, коли ми створимо свою ОТГ? Невже вона працюватиме у тому ж форматі, що й зараз? Чи будемо зі свого бюджету виділяти субвенції, щоб утримувати бюджетні заклади району?
 «З появою об’єднаних територіальних громад ні райдержадміністрації, ні облдержадміністрації не буде.
А існуючий нині 21 район області переформатується у три нові — ​Кіровоградський, Олександрійський та Західний. Кіровоградщину очолить префект. 
Ваша нова громада з державою матиме прямі міжбюджетні відносини. Посередників у цьому процесі уже не буде», — ​пояснив О. Яременко.
Сергій Рудий, депутат Новопразької селищної ради, 52 роки
- Кожен громадянин України має право на отримання 2 га землі. Я говорю про так звані соціальні паї. Їх видають зазвичай із земель запасу. Чи матимуть змогу люди оформити їх, коли створимо ОТГ? Чи зростуть їхні шанси? Також цікаво знати про перевізників: зможемо їх змінювати, якщо не влаштовують? «У людей, — ​як відзначає експерт, — ​і зараз є власні паї. Що з ними робити, самі й визначаються. Окрім того, є так звані землі запасу. Ними зараз розпоряджається обласне управління Держгеокадастру. Впливати на їхні рішення зараз ми не можемо. Тому й така складна ситуація із отриманням соціальних паїв. Але зі створення ОТГ громада сама розпоряджатиметься цими землями, тож відповідно й шанси на їхнє отримання у людей зростуть. Що стосується перевізників, то ви самі маєте вирішити, хто вам кращий».
Сергій Адамов, тракторист, 55 років продовжив думку односельця
- Мене також турбує те, де візьметься земля на всіх охочих, щоб отримати соціальний пай, якщо її не так багато? «Кожен район має десь практично 10% земель запасу. Точно сказати скільки — ​не можу. Не володію даними, — ​підкреслює Олег. — ​Але в громаді, я повторюсь, шанси на її оформлення — ​значно більші».
Олександр Нестеренко, безробітний, 47 років
- Для всіх нас — ​жителів Нової Праги — ​важливим питанням є звітування очільника громади. Інформуйте нас про те, що зроблено, куди і скільки коштів витрачено. Для всього цивілізованого світу це нормальна практика. Частіше обговорюйте з людьми наболілі питання. І було б добре кожні півроку організовувати сходки. Вислухавши Олександра, селищний голова пообіцяла відзвітувати уже на початку нового року - у січні.
Лідія Удовіченко, пенсіонерка, 69 років
- Прийшла на громадські слухання, бо хочу більше знати, які зміни на нас очікують. Чи не погіршиться ситуація для простих людей? І наскільки корисно об’єднуватися нам із своїми сусідами? Вислухавши доповідачів, дійшла думки: ідею про об’єднання треба підтримати. Держава перекладає на нас значно більше функцій. Чому б не скористатися?!
Віктор Соколов, пенсіонер, 64 роки
- Як відбуватиметься транспортне сполучення між селами з інших районів, які увійдуть у новостворену ОТГ? Наскільки зручно людям буде діставатися у центр громади? Чи не виникатимуть труднощі? «Приєднуючи до себе додаткові населені пункти, Нова Прага нічого не втрачає. А, навпаки, матиме додаткові надходження, бо розраховують вони саме на кількість жителів громади, — ​говорить Олег. — ​Ви маєте бути більше зацікавлені у приєднанні цих сіл. А питання транспортного сполучення вирішуйте вже по ходу. Маєте усе погоджувати з сусідніми територіями, аби й вам, і їм було комфортно. Вважаю, що з цим не матимете проблем».
Тетяна Чорна, вчитель, 48 років
- Яка має бути чисельність апарату нової ОТГ? Скільки в середньому коштів потрібно на її утримання? Чи багато підприємств на території Нової Праги, які сплачують місцевий податок? «У порівнянні з нинішньою ситуацією, чисельність апарату однозначно зросте. Чому? Ви маєте сформувати на базі ОТГ відділ освіти, соцзахисту, центр надання адміністративних послуг та іншу структуру. Від рішення депутатів на сесії залежатиме, які додаткові послуги надаватимете на місцях, та відповідно який у вас буде штат. Скільки коштів на його утримання потрібно, одразу й не скажу, треба прораховувати. А платників податку у вас близько 30», — ​наголосив Олег Яременко.
Н. Луценко