В Олександрійському районі створено дві патронатні сім’ї


Новітню форму виховання — ​патронатні сім’ї — ​запроваджено в Олександрійському районі. Таке рішення ухвалене 21 листопада за результатами співбесіди з кандидатами у патронатні вихователі та їхніми помічниками. Зустріч усіх зацікавлених осіб відбулася за участі голови Олександрійської РДА Богдана Курупа, директора районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірини Чемерис та інших представників районних структурних підрозділів РДА, що надають соціальні послуги населенню.

-  Фактично вперше на теренах нашого району розпочнуть роботу заклади патронатного виховання, — ​звертаючись до присутніх, відзначила Ірина Чемерис. — ​Для нас це почесно, тому що в області ми перші, і водночас відповідально, бо маємо набувати власний досвід, на який потім будуть рівнятися інші. Однак, ми віримо, що завдяки налагодженому формату співпраці з усіма службами, нам вдасться вирішувати усі поточні питання швидко і якісно, — ​підкреслила Ірина Чемерис.



Вона розповіла, як тривали пошуки патронатних сімей з позитивним досвідом сімейного виховання дітей, і скільки було хвилювань, щоб запровадження послуги патронату над дитиною в районі відбулося якісно і швидко. Ознайомившись з характеристиками кандидатів у патронатні вихователі та ще раз поспілкувавшись з ними, учасники зустрічі ухвалили позитивне рішення про укладання відповідних угод з кандидатами у патронатні вихователі. Як тільки такі угоди будуть підписані, до них, так званих тимчасових батьків, замість центрів соціально-психологічної реабілітації чи будинків дитини, на тимчасове виховання направлятимуться діти, які опинилися у складних життєвих обставинах. Перебувати у патронатних родинах діти зможуть протягом шести місяців. Як свідчить світовий досвід, така форма реабілітації та виховання дітей надзвичайно позитивна і корисна для суспільства.
Розпочати свою роботу патронатні вихователі готові вже з наступного місяця, фактично після ще одного навчання з мультидисциплінарною командою, що відбудеться на початку грудня.
І. БАЛАШОВА.