Медичне обслуговування на селі: чи буде краще?

Чимало розмов нині точиться про телемедицину, яку запровадять в Україні у рамках медичної реформи. Про переваги та особливості цих новацій щонайменше півроку говорять Президент України, урядовці і чиновники від Міністерства охорони здоров’я. Усі вони обіцяють багатомільярдні інвестиції на розбудову нових амбулаторій, сучасного обладнання та Інтернету для медиків.
Як анонсує Петро Порошенко, високошвидкісний Інтернет забезпечить жителів села консультуванням найкращих фахівців. Запровадження такої послуги відбудеться у рамках медичної реформи і відповідно до нового закону «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», який підписати він обіцяє найближчим часом.
Експерти підрахували, щоб накрити системою телемедицини всю Україну потрібна зовсім незначна, як для масштабів держави, сума — ​трохи більше 8 мільйонів гривень. У той час, як впровадження послуги онлайн — ​консультування заощадить до 40% витрат на охорону здоров’я.

Фахівці МОЗу роз’яснили: у сільській місцевості має з’явитися близько 4 тисяч сучасних амбулаторій з новим обладнанням, транспортом, житлом для лікаря і швидкісним інтернетом. На все це з державного бюджету 2017 року вже планували витратити 4 млрд грн. Щоправда, у поточному році освоїти ці кошти не встигли. Тепер 5 млрд гривень передбачено у бюджеті на наступний рік.
Свою частку грошей очікує і Кіровоградщина. Під час нещодавнього форуму місцевого розвитку голова ОДА повідомив, що у 2018 році область отримає більше 100 млн грн. на будівництво 25 нових сільських амбулаторій, що будуть забезпечені транспортом, медичним та комп’ютерним обладнанням. В Олександрійському районі у рамках цього проекту планують збудувати дві амбулаторії — ​у Червоній Кам’янці і Протопопівці.
Як інформують чиновники від Міністерства охорони здоров’я, сучасні енергоощадні амбулаторії будуватимуть за модифікованим проектом, розробленим Міністерством регіонального розвитку. «Єдиного підрядника не буде, будуватимуть їх спільними зусиллями з територіальними громадами. Гроші підуть на громади, або державні адміністрації, які подаватимуть заявки».
У той же час у Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що не планують робити ставку на фельшерсько — ​акушерські пункти, бо вважають їх застарілими. За стандартами медичної реформи утримувати ці заклади на селі будуть місцеві бюджети. Утримувати будуть до тих пір, поки не приймуть рішення їх закрити як малоефективні. «Усе залежить від самої громади і місцевої влади», — ​говорять у міністерстві.
А тим часом, поки Петро Порошенко обіцяє зробити все, «щоб українські лікарі відчували себе елітою суспільства», останні масово залишають Україну. Їдуть у ту ж саму Польщу, де заробітна плата в рази вища і умови роботи набагато кращі. Для прикладу, у Польщі, де доволі охоче працевлаштовують наших фахівців, сімейний лікар отримує зарплату у розмірі 8 тисяч злотих на місяць — ​майже 53 тисячі гривень. Та ще й житло пропонують. Крім цього, українські медики вирушають у Чехію, Німеччину, а буває, що й в африканські країни. За кордон їдуть не лише лікарі, а й медсестри та навіть санітарки. За кордоном наших лікарів чекають. Особливо цінують хірургів. Медики стверджують, якщо в Україні їм не підвищать зарплату і не створять комфортних умов, у лікарнях не залишиться кому лікувати людей.
І тут на допомогу системі прийде телемедицина. За задумом авторів медичної реформи, вона й буде спасінням для пацієнта.
І. Балашова.