Акція з профілактики діабету у Приютівці


Профілактичний день із виявлення на ранній стадії захворювання на цукровий діабет та його запобігання відбувся у Приютівці. Цей населений пункт медики обрали невипадково. Чому саме, пояснила Валентина Гарагуля, головний лікар ОЦРЛ.

«Приютівка - компактне селище. Тут працює дві школи, дитячий садочок, цукровий завод, — ​каже Валентина Корніївна. — ​Зручно зорганізувати великі колективні обстеження, і при цьому не відволікати людей від навчального чи робочого процесу».
Цей захід адміністрація ЦРЛ зпланувала разом із завідувачем Приютівської амбулаторії Андрієм Данилюком. «Окрім того, як керівник лікарні, я звернулася до фірми ФАРМАК, яка поставляє у наш регіон інсуліни і таблетовані препарати, що лікують цукровий діабет. Попросила, щоб підтримали нашу ініціативу та взяли участь в акції. І вони згодилися, — ​продовжує керівниця. — ​Але пояснили, що можуть обстежити лише 30–50 осіб. Звичайно, що для такого населеного пункту це дуже мало. Тож спільно з Андрієм Григоровичем ми прийняли рішення, що самі маємо знайти спонсорів. Глюкометрами, тест-смужками та вологими спиртовими серветками нас підтримав олександрійський активіст — ​Анатолій Тримбач, який очолює благодійний фонд «Шлях до життя».
За один день районні медики обстежити близько чотирьохсот осіб. «Охопили школярів, працюючих та пенсіонерів, — ​говорить лікарка. — ​Особливу увагу приділяли дітям з надмірною вагою, і тим, які мають спадковість до діабету. З першого по дев’ятий клас - оглядали за згодою батьків. А з 9 по 11-ті в обов’язковому порядку, бо вони йдуть у доросле життя і повинні знати про всі фактори ризику, пов’язані з їхнім здоров’ям».

До проведення цієї акції медиків спонукало різке збільшення кількості хворих, які звертаються до них у досить тяжких станах. Зокрема таких, як інсульт, інфаркт, гангренозне ушкодження кінцівок, різке зниження зору. «У всіх таких пацієнтів ми виявляли занедбаний цукровий діабет, — ​констатує Валентина Корніївна. — ​Тож, щоб попередити розвиток таких ускладнень, обстежуємо всіх без винятку. До акції запрошували усіх охочих».
Зацікавлених людей виявилося дуже багато. До Приютівської амбулаторії, наприклад, завітало до півтори сотні осіб.
«Захід проходить у кілька етапів. Десять днів ми узгоджували списки учасників. Андрій Григорович серед населення проводив велику роз’яснювальну роботу. Долучив до акції директорів шкіл, завідувачку дитсадка, селищного голову. Це зробили для того, щоб знати, скільки нам треба діагностичних матеріалів. Другий етап — ​це підбиття підсумків. Для цього створили робочу групу з медичних фахівців, які згодом розкажуть про результати заходу. Її очолила  ​заступник головного лікаря по лікувальній роботі ОЦРЛ  ​Тетяна Прошина. До складу також увійшли — ​районний ендокринолог, гастроентеролог та керівник Приютівської амбулаторії. Визначимо відсоток здорового населення і категорію людей, які мають реальну загрозу захворіти, чи вже хворі. Тих, у кого є проблеми, всіх дообстежимо. Але проведемо їм не скрінінговий тест, як сьогодні, а біохімічний аналіз. Зробимо УЗД органів черевної порожнини. А складних пацієнтів візьмемо на облік. Ними опікуватиметься гастроентеролог і сімейні лікарі. Там, де треба, відкорегують дієтою або ​призначать медикаментозне лікування», — ​підкреслила Валентина Гарагуля.
Загальні показники із захворюванності на діабет у нашому районі наразі не перевищують показників у сусідніх. «Але турбує те, що залишається ще багато недообстежених людей. Все їм на це часу бракує. Не йдуть до лікарів, — ​продовжує керівниця. — Утім, коли потрапляють у лікарню, я їх завжди питаю: як почували себе до цього? Кажуть: «Почував себе нормально. А в один день щось сталося». Тоді я питаю: «Чи була у вас спрага? Чи часто ходите вночі у туалет?» Говорить: «Так, у мене це вже  років п’ять». Тобто люди не звертають увагу на такі симптоми. Тому захворюваність у нас висока, але рівень ускладнень і виходу на інвалідність ще вищий. Тож дуже сподіваємося, що зможемо привернути увагу людей до цієї проблеми. І не будемо зупинятися. У цьому році плануємо провести аналогічні акції у Новій Празі та Червоній Кам’янці».
«Наші медики одночасно працюють в обох школах і дитячому садочку. Дошкільнятам і учням початкової та середньої ланки беремо аналіз крові з дозволу батьків, — ​говорить Андрія Данилюк. — ​Якщо виявляємо підвищений цукор, тобто вище показника в 6,6, то направляємо пацієнта до ендокринолога. Він призначає або дієту, або лікування. За потреби консультацію надає також гастроентеролог. На даний час на обліку із цукровим діабетом у Приютівці знаходиться 66 хворих, 6-ть з них інсулінозалежні. Усі дорослі. Дітей у цьому списку, на щастя, немає. Також ми виписуємо рецепти усім, хто звертається, щодо препаратів для лікування цукрового діабету, які є в програмі «Доступні ліки»».
Медики оглянули учнів і в Користівській школі. Фахівців там зустрів її керівник — ​Віктор Правий. «Це гарна профілактична акція, що допоможе попередити захворювання у дітей, — ​підкреслив він. — ​Єдине, що не всі батьки хочуть, щоб їхні діти обстежувалися. На жаль, маємо незначний відсоток відмов».
ДОВІДКА: 
Сьогодні більше ніж 260 мільйонів людей у всьому світі страждає на цукровий діабет. В Україні їх офіційно понад 1 млн, але реально ця цифра у кілька разів вища. Кожні 10 секунд світ втрачає одну людину, хвору на цукровий діабет. А кожні 30 секунд   ​проводиться ампутація кінцівки внаслідок ускладнення діабетом. 3 мільйони людей у світі не знають про наявність у них ЦД.
Як свідчить офіційна статистика, цукровий діабет збільшує смертність в 2–3 рази; ризик розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда — ​в 2 рази, патології нирок — ​у 17 разів, артеріальної гіпертензії — ​у 3 рази.
Н. Луценко