Яким був 2017-й і чого очікувати від нового року, розповідають очільники сільських громад

7 грудня в Україні відзначається День місцевого самоврядування. Напередодні свята наш кореспондент поспілкувався з сільськими та селищними головами. І поцікавився тим, яким для них видався поточний рік та чого очікують від нового?
Оксана Клочко, Протопопівський сільський голова
Для мене рік був важким. Чому? Мали розрахувати кошти на утримання усіх закладів соцсфери. Щоб кожному вистачило. А їх у нас - чимала кількість. Чи не найбільша у районі. Це два дитячих садки, два будинки культури, сільська рада та пожежна частина. Загальний штат - 54 особи. Найбільше коштів спрямували на ремонт доріг, займалися благоустроєм та вирішували інші потреби. Але оскільки бюджет обмежений, вирішити всі питання не завжди під силу. 
Сподіваємося, що з наступного року увійдемо до складу новоствореної ОТГ. Покладаємо на те великі надії. Є велика вірогідність, що землі, які знаходяться за межами населених пунктів, перейдуть у розпорядження об’єднаних громад. На місцях також лишатимуться податки. Тому дуже позитивно налаштовані до процесу злиття сусідніх сільрад. 
Вікторія Лисенко, Приютівський селищний голова
За цей рік, я вважаю, нам багато чого вдалося зробити на користь громади. За кошти Фонду регіонального розвитку (а це майже 1,5 млн. грн.) ми облаштували очисну систему на водонапірній вежі. Постійно розширюємо водогінну мережу. Зокрема, провели воду по вул. Робочій. Підключили 20 абонентів. У Користівській школі здійснили заміну вікон та ремонт двох класів, а в Цукрозаводській – заміну дверей. Провели поточний ремонт доріг і тротуарів. Великий обсяг роботи виконали щодо грейдерування багатьох вулиць селища. Здійснили обрізання аварійних дерев. Відкрили тренажерну залу. Розробили проект освітлення вулиць на 2018-й. Плануємо продовжити ремонти у школах, в амбулаторії і стаціонарному відділенні. У наступному році чекаємо на рішення Центральної виборчої комісії щодо проведення виборів голови новоствореної Приютівської ОТГ та депутатського корпусу.  
Микола Сироватка, Ізмайлівський сільський голова
На даний час для нашої громади нагальним питанням є паспортизація місцевого сміттєзвалища.
Було б добре, аби на кілька сусідніх сільрад мали власну машину для вивезення сміття. Хоча б одну на дві-три території. Проблемним питанням для малих сіл є також відсутність продуктових магазинів. Через посилену систему оподаткування, малий бізнес у нас практично не розвивається. Кіоски чи магазини ніхто не хоче відкривати. Проблем, що потребують вирішення, багато. І на все коштів не вистачає. А з тих, що є, намагаємося поступово приводити до ладу усю існуючу сільську інфраструктуру. У Пустельниковому здійснили ремонт клубу та братської могили. Як і зазвичай, утримуємо заклади соціальної сфери. Очікуємо на вибори у Приютівській ОТГ. Розраховуємо тільки на поліпшення.
Віта Бершавська, Олександрівський сільський голова
Основні завдання, які ми запланували на поточний рік, були виконані. Стосувалися вони ремонту будинку культури та сільської ради. Плани довести розпочаті ремонти до логічного завершення є й на наступний рік. А що стосується загальної сільської інфраструктури, то вона, як це було й раніше, утримується коштом сільської ради. Особливих проблем у нас не виникало. У разі потреби наші починання завжди підтримує базове господарство – ФГ «Олександрівське». У наступному році очікуємо на початок об’єднавчих процесів. Але що і як буде, до кінця не знаємо. 
Олег Волянський, Попельнастівський сільський голова
2017-й для нас був дуже вдалим роком. Багато чого встигли зробити, починаючи від ремонту сільських доріг і закінчуючи культурно-освітнім центром. У планах на наступний рік продовжити ремонт доріг та здійснити заміну даху у місцевій лікарні, школі, садку. В освітньому центрі маємо облаштувати музей. Зробимо все, щоб покращити життя у селі. А що стосується об’єднання, то будемо брати участь у запропонованих процесах, хоча до них скептично налаштований. 
Продовження читайте у наступному номері. 
Н. ЛУЦЕНКО