З поля на тік – зерна потік


«У «Колосі» є на що подивитися. На полях вирощується пшениця, ячмінь, соняшник, горох, кукурудза та інші сільськогосподарські культури. Зерно з поля одразу потрапляє на тік, - говорить фахівець. - Там обліковується і тимчасово зберігається». 
Найважливішою ланкою обліку тут є автомобільна вагова. «На цю ділянку - основне навантаження з обліку та документообігу, - продовжує керівник току. - Тут наразі працює досвідчена завідуюча складом та лабораторією, 33-річна Тетяна Кравчук, та молодий спеціаліст –26-річний вагар Євгеній Каманін. Потім зерно потрапляє на очисний комплекс (або ЗАВ, як говорять у народі) і до складів». 

Токовий комплекс у «Колосі» вирізняється сучасною технікою та обладнанням. 
На ньому запроваджена автоматизована система обліку. «Ми уже давно відійшли від паперової звітності, - додає Тетяна Кравчук.- Маємо справу лише з програмним забезпеченням, яке працює спільно із автомобільною ваговою». 
Впровадження автоматизованої системи у господарстві починається саме з вагової. Ланцюжок обліку включає роботу механізатора, маршрутний лист водія та внутрішнє переміщення продукції у склади і транспортування на елеватори. «Така система даних дозволяє вести ефективний облік і управління, - переконаний Олександр Анатолійович. – Скорочує до мінімуму вплив людського фактору. Запобігає втратам готової продукції. Сприяє швидкому оформленню документів, економить час. Але й це ще не все!». 
Оглянувши токовий комплекс, дійсно, можна дійти висновку: керівник господарства Олександр Замковий намагається впровадити у себе максимум новацій. Кожен окремий підрозділ тут здійснює оперативний інформативний контроль. А починається усе з посівів на полі й завершується зберіганням зерна на складі. 
«Також на току встановлено відеоспостереження, - підкреслює Олександр Петренко.– Це дозволяє вести загальний огляд території, бункерів очисного комплексу та складів зберігання. Камери відео спостереження під’єднані до мережі Інтернет, і таким чином можна слідкувати за роботою току з диспетчерської служби підприємства.  Усі надходження фіксуються. І ми звіряємо дані по кожній робочій зміні».
Тільки нещодавно у «Колосі» завершилася гаряча пора. У жнива тік працював цілодобово. «Якість зерна у нас контролює два лаборанти, - А працює на току загалом п’ятнадцять осіб. Усі місцеві», - каже Олександр. 


З вагової сільськогосподарська продукція йде на очисний комплекс, де доводиться до необхідної кондиції, очищається від сміття та лушпиння. «А після того потрапляє до сушарного комплексу. За добу можемо підсушити 150-250 тонн зерна. Контроль роботи у зміну здійснює один оператор. Він слідкує за рівнем температури, завантаженням та розвантаженням продукції. Керує сушаркою з допомогою електронного пульту управління. Що важливо, сушарний комплекс у «Колосі» працює на пілетах. Їх виробляємо з відходів зернопродукції. Маємо на току свою пілетну установку. За сезон отримуємо 60 тонн пілетів. Цього достатньо, щоб працював сам комплекс, та для опалення контори і їдальні, – говорить Олександр Анатолійович. – Від газу відмовилися два роки тому. Раніше на опалення адміністративної будівлі за місяць використовували 2 тисячі кубів газу і витрачали 18 тис. грн. А зараз 5 тонн пілетів, собівартістю у 6 тис. грн. Різниця досить суттєва». 
Після сушки зерно у «Колосі» зберігають на власних складах, за потреби відвантажують на місцеві елеватори. У планах господарства – побудова на току нового очисного комплексу – більш сучасного і потужного. 
Н. Луценко.