Людей треба чути, до них прислухатися і, головне, їм довіряти — ​ Тетяна Кузьменко і Вікторія Лисенко про реформу децентралізації

Якби Приютівська об’єднана громада розпочала своє існування, ми б уже могли заробляти для її потреб значно більше ресурсів, ніж маємо зараз. Таку думку висловила Приютівський селищний голова Вікторія Лисенко під час круглого столу, що відбувся 7 листопада 2017 року в фойє районного будинку культури в рамках проекту Інституту соціокультурного менеджменту (президент Лев Абрамов, м.Кропивницький) «Інформаційна підтримка реформування місцевого самоврядування». Вікторія Лисенко розповіла, що Приютівська селищна рада розпочала і очолила в районі об’єднавчий процес. І почався він дуже бурхливо, бо на диво знайшлося чимало небайдужих «прихильників».


- Зараз ми чекаємо на призначення перших місцевих виборів, — ​говорить селищний голова. — ​У той же час розуміємо, що через різні судові тяжби опонентів втрачаєм час і кошти, які б могли отримувати в рази більше на розвиток інфраструктури, і від держави, і від сплати податків за іншою бюджетною процедурою. У нас лише податку з доходів громадян може надходити в бюджет об’єднаної громади у розмірі 6 млн грн. Стільки ж збиратиме й Головківка. Але зараз, на жаль, об’єднавчий процес пригальмувався.
Вікторія Анатоліївна розповіла, що протягом чотирьох років чекали на фінансування проекту щодо будівництва у селищі очисної станції, що дозволить людям споживати якісну водопровідну воду.

- Нарешті дочекалися, — ​говорить вона, — ​через чотири роки ми отримали ці кошти від європейських донорів. У той же час, об’єднані громади на такі ж потреби отримують кошти одразу, протягом року, як тільки подають необхідні документи на фінансування. І це надзвичайно позитивний момент добровільного об’єднання громад. Сьогодні ми такої можливості позбавлені, але сподіваємося, що важкі часи минуть і ми зможемо зробити для своїх земляків ще більше корисних справ, — ​підсумувала Вікторія Лисенко. Вона висловила побажання, щоб до написання грантових проектів також долучалися колективи медичних і освітніх закладів, бо на сьогодні їхня активність у цьому контексті не на достатньому рівні.
Про активність громади говорила також і Головківський сільський голова Тетяна Кузьменко, яка на своїй території провела 19 сходок — ​зустрічей з людьми — ​у школі, у господарствах, на вулицях.
- Ми обговорювали переваги децентралізації, і, на жаль, не всі люди розуміють ці переваги. Поки що не розуміють, — ​говорить сільський голова, — ​дехто навіть побоюється, що з цього нічого не вийде. Але таких, на щастя, небагато. Більшість людей задоволена, що в них питають їхньої думки і чують їхні побажання чи зауваження. Такі люди готові підтримувати усі позитивні починання на селі. Отож у нас є всі можливості створити і розвивати самодостатню об’єднану громаду і, що важливо, залучати додаткові ресурси на її становлення. Для себе ми зробили головний висновок: людей треба чути, до них прислухатися і, головне, їм довіряти і тоді все заплановане вдасться втілити в життя. Разом з людьми, бо реформа децентралізації робиться саме для них», — ​резюмувала Тетяна Кузьменко.


Під час круглого столу експерти та громадські активісти Олександрійщини та Кіровоградської області обговорили й інші проблеми, з якими стикаються територіальні громади. Президент «Інституту соціокультурного менеджменту» Лев Абрамов та регіональний консультант з місцевого економічного розвитку у Кіровоградській області Леонід Жовтило ділилися, зокрема, досвідом із представниками громад Олександрійщини стосовно здійснення ефективної децентралізації.
Були також озвучені пропозиції щодо стратегічного плану розвитку новоствореної Приютівської ОТГ і перспектив її економічного розвитку. Серед питань розглянули також варіанти підтримки бізнесу, енергоефективності, залучення грантів.
Експерти також анонсували можливість відвідати та провести додаткові навчання окремих громад, якщо будуть такі побажання.
Президент БТ ОРБІКЦ Тетяна Шоколова дякує адміністрації Олександрійського районного будинку культури за сприяння в організації заходу.
І. Балашова.