Народжені перемагати

Тиждень тому у Кропивницькому відбувся XIII Всеукраїнський турнір юних географів. Команду Олександрійського району там представляли учні Новопразького НВК, які посіли II призове місце.
Наставник команди, вчитель географії Світлана Петренко розповідає: «Ми обрали символічну назву команди — ​«Прага Нова». Визначили капітана, яким стала талановита, ерудована учениця 9 класу — ​Дар’я Гейко. До складу увійшли — ​Анастасія Скрипник — ​учениця 11 класу з унікальними організаторськими й творчими здібностями. А також Інна Сергієнко та Дар’я Янчукова — ​десятикласниці, які умінням висловити думку, виділити головне, переконували в своїх перевагах. Наймолодший учасник — ​дев’ятикласник Андрій Баглай — ​менш досвідчений, але повен бажання перемогти. Усі разом діти виявили свої теоретичні та практичні здібності, навички та вміння. І тепер можна із впевненістю сказати: поставлених завдань і мети — ​досягнуто!».


Що цікаво, технічними помічниками команди виступали Ілля Ткачук (10 клас) та Андрій Гейко (11-й). Весь час були поруч з командою, практично підтримували та вболівали. «Наших дітей було відзначено за створення гарних схематичних презентацій, підбір наукової інформації до завдань, комп’ютерне оформлення робіт, — ​продовжує вчитель. — ​У запеклій боротьбі з-поміж 13 команд-учасників ми вийшли в фінал. І боролися на рівні з командою з Олександрії та смт. Петрово. Це не стало б можливим без копіткої праці вчителів інформатики — ​Лариси Мітленко, Світлани Борщ, Тетяни Чорної та В’ячеслава Зайцева».

Світлана Григорівна також наголошує, що присутнім спостерігачам в залі було приємно бачити і чути ґрунтовні, надзвичайно глибокі знання географічного і взагалі наукового матеріалу Дар’ї Гейко, яка отримала сертифікат-подяку «За глибокий і невпинний потік наукової інформації». А приз глядацьких симпатій дістався Дар’ї Янчуковій. Членами журі відзначена її практичність, діловитість, глибока переконаність у своїх знаннях. А от Андрію Баглаю, наприклад, випало захищати лідерство команди, з чим він добре впорався. Інна Сергієнко демонструвала свої мовні багатства, елегантність, скромність, дисциплінованість.
«Мене, як вчителя, вразило невпинне бажання команди вчитися, пізнавати, перемагати. Ми стали переможцями обласного етапу, бо всі того варті! Відтак повні творчого натхнення, ентузіазму і надалі готові до нових перемог!
Також, як науковий керівник групи, висловлюю подяку організаторам XIII Всеукраїнського турніру юних географів — ​методисту обласного інституту післядипломної перепідготовки вчителів географії — ​Людмилі Хлань, викладачам, науковим співробітникам педуніверситету ім. В. Винниченка, своїм колегам-географам з різних регіонів області, що були у складі компетентного й вимогливого журі. Методисту райвідділу освіти — ​
Людмилі Власенко, яка протягом всього ходу турніру була з нами думками і справами. Дякую адміністрації школи за дієвість, переконаність у нашій спільній справі. Окрема вдячність батькам, що матеріально і духовно підтримували нас.
Раді за фінальну перемогу команди земляків «Алекс-сіті», що 25 жовтня на Всеукраїнському турнірі представлятимуть Кіровоградщину у Харкові. Та найбільшої подяки заслуговують саме діти — ​наші зразкові, обдаровані учні», — ​підкреслює наостанок.
Н. Луценко.