Косівчани славно відпочили

Про те, як косівчани вміють святкувати день народження рідного села знають на Олександрійщини дуже добре. Бо уміють працівники  місцевого сільгосппідприємства - ТОВ «Колос» не лише вирощувати високі врожаї, а й організовувати для односельців чудовий настрій і справжнє мистецько-художнє свято. Так було і цьогоріч.




Ще якихось 15 років тому косівські аграрії були у числі відстаючих господарств району. Та прийшли нові господарі, дбайливі та вмілі люди і керівники, які змогли «не лише дати роботу, а й можливість розквітнути селу, його мешканцям, які пишуть нову славну трудову історію Косівки. Бо керує господарством досвідчений аграрій з науково-обгрунтованим підходом в організації роботи усього комплексу робіт Олександр Замковий». Про це сказав у своїй промові владика Олександрійський і Світловодський єпископ Боголєп, виступаючи перед жителями села.
— Нехай Божа милість буде завжди з вами, бо ви чудові люди, ви славно працюєте, примножуєте розквіт нашої України, яка потребує ваших рук і вашої натхненної праці. Вірю, що з такими людьми, як косівчани, як керівники господарства, у вас все буде добре. Бог все бачить і цінує вашу працю, дає вам можливість радуватися вашим спільним успіхам.
Концерт розпочався в зазначений час. Зал місцевого будинку культури був заповнений односельцями, які прийшли, щоб спільно відзначити День Косівки.
Ведучі свята згадали про найменших косівчан, яких цього року в селі збільшилося на семеро. Згадали і про двох мешканців села, які народилися саме 8 жовтня. Подарунки від ТОВ «Колос» та художні номери у виконанні аматорів Будинку культури та учнів місцевої школи стали їм гарним дарунком. Не забули ведучі і своїх героїв війни, а саме найстаршого за віком, якому Бог дарував дожити до 96 років В. Чорновола — ​«Людину миру», який в роки війни врятував льотчика... І знову дарунки, квіти. На підмостки виходять усі колишні голови сільської ради М. Зінішіна, М. Коротя, О. Новіков, С. Чмирь, К. Горіславець, О. Горбань, яких зустрічають хлібом-сіллю та вручають книгу «Перлини косівської землі», написану місцевою жителькою Г. Великою. Згадали хвилиною мовчання і покійну нині сільського голову А. Родіонову.
Потім були пісні, танці, добрі слова на адресу славних трудівників Косівки, які пишуть історію рідного села своєю звитяжною працею…

Перша урочиста частина завершилася. А друга розпочалася вже на підмостках великої сцени, бо до Косівки завітали художні колективи навколишніх сіл: Костянтинівки, Протопопівки, Федірок, щоб привітати своїх сусідів зі святом. Зокрема, учасники військово-патріотичного клубу «Козак» з Федірок продемонстрували увазі великої кількості глядачів та гостей свята свої вміння у військовій підготовці. «Сильна Олександрійщина» також показала свою завзятість у силовому екстримі. Були й розважальні конкурси, серед яких найбільшою популярністю є піднімання 50-ти кілограмового мішка з цукром. Троє учасників- переможців понесли до своїх домівок «солодкий подарунок». А для малечі організували катання на кінному диліжансі. Частували косівчан юшкою, кашею, шашликами, пирогом та піцою, випеченими місцевими кулінарами, чаєм, горілкою і вином… Все було смачно…
Згодом на сцену піднявся гурт «Мандри». І рясний дощ, який то пускався, то затихав, не відлякав косівчан, бо до них приїхав земляк, народний артист України, керівник «Мандрів» Сергій Фоменко  —  ​Фома, чиє дитинство пройшло у Косівці, де йому знайомі всі вулиці, і стежки, «большак», і круча…, де він вкотре зустрівся з друзями юності…

Справді «Мандри» — ​це більше, ніж гарні співаки, це професіонали своєї справи. Коли звучать їхні пісні, ноги самі танцюють, душа хоче співати, ти відчуваєш єднання зі співаками, які зачаровують своїм майстерним виконанням та повагою до аудиторії слухачів. Увесь концерт Фоми був пронизаний любов`ю, теплом і щирістю. Він ні на хвилину не забував нагадувати, що найщасливішим був саме в Косівці, що саме сьогодні у нього найкращий день у житті, бо має можливість подарувати пісні своїм землякам. Понад дві години звучали пісні, вівся діалог з глядачами. Фома і його колеги по «Мандрах» змогли зачарувати незалежно від віку і статі вдячну публіку. Ліричні, романси, пісні про героїв АТО, про рідну Україну, про Косівку – здалося, що «Мандри» повернулися в рідне село. До речі, Сергій пообіцяв, що навесні приїде зі своїм гуртом в Косівку, щоб разом з усіма її мешканцями записати новий музичний кліп.
Свято вдалося на славу. Чудовий настрій, усміхнені радісні обличчя косівчан засвідчили, що вони варті аби таких свят було побільше у їхньому житті. Велика подяка директору ТОВ “Колос” Олександру Замковому, який робить усе можливе, щоб трудівники господарства і мешканці села мали змогу не тільки добре працювати, а й славно та гарно відпочивати. І День села яскраве тому свідчення.
І. МЕЛЬНИК.