На Олександрійщині відбувся п’ятий обласний фестиваль «Осінні зерна»

Минулої п’ятниці й суботи на Олександрійщині відбувся V (ювілейний)  журналістський фестиваль «Осінні зерна», присвячений 345-ій річниці  з дня народження Пилипа Орлика, політичного, державного й військового діяча, автора першої української Конституції. Проходив захід під  егідою  голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка, за сприяння  Олександрійської райдержадміністрації  та фінансової підтримки ТОВ «УкрАгроКом».  Ініційований  - Кіровоградською обласною організації Національної спілки журналістів України.


На Олександрійщині був чудово зорганізований, завдячуючи керівнику місцевого осередку НСЖУ, редактору «Сільського вісника» Ірині Балашовій. Зібрав близько тридцяти медійників не лише з обласних та районних друкованих й інтернет-видань. Серед гостей  був і    редактор газети «Донбас», секретар НСЖУ Олександр Бриж. Очолив делегацію голова обласної організації НСЖУ Петро Мельник.  Усі гості мали змогу  протягом двох днів ближче познайомитися з нашим містом і районом.  Відвідали, зокрема, найбільш потужні промислові та культурні об’єкти нашого краю.
Гостей, у першу чергу, радо вітали в авіаційній частині. Там на них чекала демонстрація вертольотів-музейних експонатів, екскурсія частиною, й вшанування полеглих бійців на плацу.



Потому журналісти мали змогу відвідати місцевий завод "Віра-Сервіс Інтермаш", що спеціалізується на випуску підйомно-розвантажувального устаткування.  Наступним місцем призначення став стадіон футбольного клубу «Олександрія» - «Ніка», де оглянули сам будинок футболу, роздягальні гравців та стадіон. Мали змогу на згадку зробити кілька гарних світлин на  добре облаштованому футбольному полі. 
З Олександрії попрямували у село Головківка. Там журналістів радо зустріла й супроводжувала сільський голова Тетяна Кузьменко. Гості відвідали спортивний комплекс, сільську амбулаторію та їдальню базового господарства «УкрАгроКом». І на власні очі переконалися, якими гостинними є головківці. Не обійшли увагою і місцеву школу, де екскурсію провів керівник закладу Анатолій Куруп. А потім присутніх люб’язно запросили у Свято-Ільїнський храм. Там  вони поспілкувалися з його настоятелем - архімандритом Христофором.


Наступною була зупинка на території Олександрійської ЦРЛ. Тут журналістська когорта оглянула пам’ятну дошку Анатолію Кохану, видатному олександрійському лікарю, краєзнавцю та журналісту. Вшанували його пам'ять  покладанням квітів.  Варто наголосити, що кілька місяців тому ця дошка встановлена за ініціативи активістів  місцевого осередку НСЖУ і   безпосередньої участі його  керівника Ірини Балашової.
Не менш цікавою виявилася поїздка й на територію Приютівської селищної ради. Її очільниця Вікторія Лисенко разом із головою  Олександрійської РДА Богданом Курупом запросили на оглядову екскурсію селищем і закладами соцсфери. Гості відвідали опорну Користівську школу, дитячий садок та  поспілкувалися з  керівниками закладів  -  заслуженим працівником освіти Віктором Правим та  Юлією Шевченко. У свою чергу, Богдан Куруп розповів гостям про розвиток району, співпрацю громад з місцевим бізнесом і про  підтримку сільських територій. Наостанок був візит до  Свято-Георгіївського храму, з яким ознайомив протоієрей Євген  Камінський.  Смачну дегустацію домашньої випічки   журналістам запропонувало  й фермерське господарство Ахіма та Габріели Дьобрихів із Протопопівки.




Другого дня когорту журналістів з області приймали на одному із найбільш потужних молочнотоварних комплексів регіону -  "Петриківському молоці" у селищі Нова Прага.    Останнім місцем призначення став візит до села Шарівка, де гості  відвідали одне з найбільших підприємств району – елеватор «Шарівський», поспілкувалися з керівником базового  підприємства, депутатом облради Віктором Кузьменком, а також з сільським головою Людмилою Банул та директором місцевої школи Оленою Малихіною.  Спеціально для гостей вони    підготували цікаву презентацію свого села та провели  чудову екскурсію будинком культури й школою.




Під час перебування на Олександрійщині журналістів  розселили  у місцевому готелі "Дружба". Транспортом захід люб’язно забезпечував провідний перевізник Олександрійського району – ТОВ «КД-Транс».  Ірина Балашова висловлює вдячність усім, хто допоміг їй в організації прес – туру по Олександрійщині.
Н. ЛУЦЕНКО.