Відзначили 74-у річницю звільнення Олександрійщини

18 жовтня 1943 року в ході Криворізько-Нікопольської наступальної операції військами 2-го Українського фронту було звільнено від фашистських загарбників село Попельнасте. Цим було покладено початок звільнення населених пунктів теперішнього Олександрійського району.




У період з 18 по 25 жовтня було звільнено районний центр - Червону Кам’янку та ряд його населених пунктів. У ніч на 25 жовтня війська 5 – ї гвардійської танкової армії вийшли по річці Інгулець. А в цей час 10-та 11-та,12-та механізовані  бригади 5-го механізованого корпусу  прорвали фронт противника та з боями  вийшли на залізницю біля станції Шарівка. Таким чином, перекрили залізничне сполучення між станціями Знам’янка  та Долинська і унеможливили пересування фашистів у бік Кривого Рогу. 

Кровопролитні бої точилися в районі південніше Нової Праги, Головківки та Нового Стародуба. Тож у ряді населених пунктів були розміщені військово-медичні загони (пересувні санбати, збірні військово-польові пункти, польові та евакуаційні госпіталі).
Один із них був у школі в селі Пустельниковому. Звісно, не усім пораненим бійцям судилося вижити, евакуюватися у тилові госпіталі. Значна частина із них навіки залишилася в нашій землі. На місці поховання тих воїнів у селі Пустельникове споруджено братську могилу. А в кінці 50-х років на  ній було встановлено пам’ятник воїна-визволителя.

Певна річ, що, незважаючи на постійний догляд за станом братських могил, вони втрачають свій технічний стан. Ось у цьому році, дякуючи небайдужому ставленню до військових поховань, силами Ізмайлівської сільської ради реконструйовано чотири братських могили, які знаходяться в населених пунктах громади.
24 жовтня з нагоди 74-ї річниці звільнення села від нападників урочисто відкрито оновлені братські могили у с. Пустельниковому. В урочистостях взяли участь заступник голови Олександрійської РДА Юрій Коваль, керівник апарату РДА Олександр Лисенко, сільський голова Микола Сироватка, голова ради районної організації ветеранів України Олександр Голуб, дев’ятеро учасників АТО та ряд інших посадовців і сільгоспвиробників району.
У ході заходів відзначено місцевого фермера Анатолія Задесенця та місцевого воїна АТО Сергія Шкарпету.
Наш кор.