Найкращі школи району — ​Добронадіївська, Користівська та Новопразька № 2

В одному з попередніх номерів «Сільського вісника» на прохання наших читачів ми розмістили рейтинг шкіл Кіровоградщини за підсумками ЗНО  - 2017. Склав його інформаційний освітній ресурс «Освіта.UA». Згідно з їхнім переліком, з-поміж 284 навчальних закладів області в десятці кращих - Добронадіївська школа, яка посіла сьоме місце. А в районному рейтингу, як наголошує методист відділу освіти Людмила Власенко, вона у числі кращих, хоча торік посіла 13 місце.

«При встановленні цих рейтингів, — ​каже фахівець, — ​враховувалося число учнів, які пройшли поріг «склав-не склав». Загалом усі випускники у формі ЗНО здали обов’язкову українську мову, історію і математику на вибір, та ще один предмет обирали на власний розсуд. За всіма цими результатами кращими у районному рейтингу є такі школи: Добронадіївська, Користівська та Новопразька № 2. Серед останніх — ​Ізмайлівська, Лікарівська та Новоселівський НВК. Над своїми здобутками їм ще працювати й працювати. Та звернути увагу на якість наданих послуг.
- Порівняно з минулим роком, кількість учнів, які набрали 160–200 балів, збільшилася на 1% (7% - у 2017 році, 6% - у минулому році), — ​говорить Людмила Миколаївна. — ​Покращилися результати тестування з української мови та літератури (кількість учнів, які не подолали поріг — ​18% - у 2016 році, 9% - у 2017 році), історії України (23% - у 2016, 20% - у 2017 році), математики (40% - у 2016, 31% - у 2017 році), англійської мови (14% і 10% відповідно). Але погіршилися показники з фізики, хімії, біології, географії. Це можна пояснити тим, що в 2017 році ДПА у формі зовнішнього оцінювання з цих предметів за вибором здавали учні різних рівнів успішності, навіть з низьким рівнем.
У тестуванні з української мови та літератури найкращі ​випускники таких шкіл: Добронадіївської, Користівської, Новопразького НВК, Новопразької ЗШ № 2, Протопопівської, Цукрозаводського, Головківського та Шарівського НВК. Не подолали поріг учні Лікарівської (50%), Новоселівського НВК (40%), Головківського НВК, Ізмайлівської, Протопопівської, Улянівської (по 20%).
А з математики найуспішніші учні Головківського, Новопразького та Шарівського НВК, Користівської школи. Не подолали поріг школярі з Войнівської (33%), Косівської (75%), Лікарівської (50%), Улянівської (25%), Новопразького (67%), Новоселівського НВК (67%), Червонокам’янського НВО (50%).
Що стосується історії України — ​то тут найліпші результати в учнів Добронадіївської, Войнівської, Користівської, Новопразької № 2 шкіл, Недогарського, Цукрозаводського НВК та Червонокам’янського НВО. Не справилися з пороговим балом вихованці Ізмайлівської, (60%), Олександрівської шкіл (44%) та Новоселівського (40%), Новопразького НВК (35%), Войнівської (22%), Головківського НВК (20%), Протопопівської (14%), Червонокам’янського НВО (17%), Улянівської школи (10%).
А зараз, як підкреслює Людмила Миколаївна, у кожному навчальному закладі розглянуто питання «Реєстрації та підготовки до ЗНО». Проходять батьківські збори, на яких надається вся необхідна інформація про ЗНО‑2018 року та нові умови вступу до вишів. Реєстрація на ЗНО традиційно розпочнеться з 1 січня 2018 року.
Про успіхи своїх випускників розповідає директор Добронадіївської школи — ​Олександр Єфімов.
«Сьоме місце в обласному рейтингу — ​це результат роботи не одного року й не двох. Це системна робота педагогічного й учнівського колективів, — ​підкреслює Олександр Вікторович, — ​що розпочинається з початкової ланки. І активно продовжується у старшій школі. Ми позиціонуємо себе, як громадсько-активна школа. Маємо кращі показники з української та англійської мов, математики, історії. Надаємо якісні освітні послуги, маємо гарну матеріальну базу. Наші починання й ініціативи завжди знаходять схвальні відгуки й підтримку сільської влади й місцевих господарств (таких як ХПП «Добронадіївське» та агрофірма «Доброульянівська»)».
Основним принципом роботи цієї школи, за словами Олександра Вікторовича, є розкриття учнівських здібностей. У закладі діє шкільна програма «Обдарована молодь». Є банк даних обдарованих дітей. Створено профільні класи. Зокрема, з історії. Працює районний гурток ЦДЮТ «Європейські студії», який очолює Лідія Єфімова та обласний гурток «Юні охоронці природи» — ​керівник Вадим Федоров.
Торік, наприклад, у закладі пройшло 9 предметних олімпіад, у яких взяли участь 18 учнів. Крім того, учні брали участь у Всеукраїнських та Міжнародних інтерактивних конкурсах. Наприклад, у районному етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика учениця 11 класу Аріна Трикозенко посіла 3 місце.
Учні залучаються до наукових досліджень, працюючи в гуртку «Юні охоронці природи». До того ж, у закладі діє учнівське самоврядування. Налагоджена співпраця з Всеукраїнською громадською організацією «Жіночий консорціум». Діти постійно беруть активну участь у різноманітних олімпіадах, турнірах, конкурсах. Наприклад, в обласному квесті з толерантності й танцювальному марафоні, регіональному конкурсі «Безпечна Україна. Безпечна Європа. Безпечний світ» та багатьох інших. Активні учасники учнівського самоврядування організовують тематичні лінійки, випускають шкільну газету «Шкільний кур’єр», організовують концерти, вечірки, конкурси. І все це в комплексі дає змогу отримувати позитивні результати, — ​підсумовує Олександр Вікторович.
Н. Луценко.