Гарбуз-Fest у Приютівці


Наша рідна Олександрійщина має дуже багату культуру, яка передається від одного покоління до іншого. І хай вона має нині й інші форми популяризації, але заходи допомагають відновлювати старі й добрі традиції, сприяють позитивним емоціям та гарному настрою, об’єднують громади. Саме на першому районному туристичному фестивалі : «Гарбуз-Fest»,  який проходив 17 вересня у Приютівці, це відчувалося неабияк. 
До селища поз’їжджалися вокальні та хореографічні колективи Олександрійського району та районного Будинку культури. Та й не тільки з піснями та запальними танцями, а з виробами з дерева, гарними виробами з гарбуза, художніми панно та смаколиками з гарбуза. На фестивалі в номінації «Найбільший гарбуз» корону вручили гарбузу з Констянтинівки. Визначення найменшого гарбуза Олександрійщини також принесло несподіваний результат - переможець у цій номінації «затягнув» усього на 1 грам. Цього малюка виростили у Головківці. Найсмачнішою частиною заходу став конкурс «Господиня-гарбузиня», під час якого визначали найоригінальніші страви у двох номінаціях. Серед солодких страв із гарбуза найкращими визнали смаколики із селища Олександрівки. Друге місце здобули представники Косівки, а на третьому - Войнівка. У номінації «солоні страви» перемогли кухарі Ізмайлівки, на другому місці - кухарі з Приютівки, а третє місце дісталося березівчанам. Усі присутні на фестивалі мали змогу скуштувати усі ці гастрономічні шедеври.
Також був проведений конкурс «Гарбузова скульптура», на якому учасники демонстрували свої творчі здібності. Найкращими журі визнало роботи із Головківки, представники якої привезли державний герб, художнє панно, пару - козака та господиню, а також сільську церкву - усе зроблене із гарбузів. Майстриня розповіла, що вирізала роботи звичайним кухонним ножем, а на створення скульптур у неї пішло декілька днів. На святі проводилися і спортивні розваги, а саме представники сіл і селищ району змагалися у «гарбузових перегонах». Учасники мали якомога швидше подолати дистанцію із тачкою, доверху заповненою гарбузами, так, щоб вони не падали на землю. Найспритнішими тут стали представники села Войнівки. Крім того, на фесті показали свої виступи представники «Сильної Олександрійщини» та «Спарта-17». Незвичайним для глядачів стало перетягування легкового автомобіля дівчатами із «Сильної Олександрійщини», це ще раз доводить: «Жінки-це сила!». Протягом усього дня гостей фестивалю «Гарбуз-Fest» своїми піснями та запальними таночками радували хореографічні та вокальні колективи з усього Олександрійського району. Переможців нагородили дипломами та подарунками. Хочеться подякувати від усієї Приютівської громади організаторам фестивалю.Нехай здійсняться всі ваші задуми, а наш мальовничий край багатіє на радість усім, хто з гордістю має честь промовляти – ЦЕ МОЯ ОЛЕКСАНДРІЙЩИНА!
Н. СОЛДАТЕНКО.
Фото  автора та В. Косяк.