Випадок захворювання свиней у Новій Празі, що спричинив справжній переполох

Однією із проблем ведення свинарства як у світі, так і в Україні, на сьогоднішній день є захворювання на африканську чуму свиней. У країні з 2012 року зареєстровано 248 випадків захворювання, в нашій області -  ​9 випадків, у районі - ​1 випадок. Тільки у 2017 році зареєстровано 100 випадків, у т. ч. 85 — ​домашні, 15 — ​дикі свині.
Найжахливіше те, що проти цієї хвороби немає засобів профілактики та не розроблене лікування. У разі виникнення захворювання у вогнищі інфекції усіх свиней забивають безкровним методом і спалюють, у зоні захисту усіх свиней здають на м’ясопереробне підприємство, у зоні нагляду проводиться щоденний клінічний огляд, щеплення свиней проти класичної чуми свиней.
Незважаючи на усі наші застереження у пресі, у серпні місяці мешканець смт. Нова Прага придбав п’ятеро свиней без ветеринарних документів. Через деякий час він повідомив фахівцям Новопразької державної установи ветеринарної медицини про те, що у нього захворіло троє тварин. З анамнезу встановили наступне: при введенні антибіотиків температура тіла хворих свиней не зменшувалась. Під час розмови господар розповів, що свиням згодовували буряк, який вирощувався на земельній ділянці за межами селища, що викликало підозру на зараження африканською чумою свиней. Та ще й через певний час одна тварина загинула, що спричинило справжній переполох. Ніч видалася тривожною і безсонною. На превелике щастя, при проведенні патологоанатомічного розтину трупа поросяти та лабораторних досліджень африканська чума не підтвердилась.
Тому державна служба ветеринарної медицини району вкотре застерігає жителів району від необачних дій, адже після збору урожаю власники тварин на полях збирають залишки кукурудзи, буряків та ін. Враховуючи те, що збудник африканської чуми свиней циркулює в організмі диких кабанів, яких в районі за даними таксації УТМіР налічується 28 голів, вони ходять по полях і розповсюджують вірус африканської чуми свиней. А він, у свою чергу, у грунті зберігається до 3-х місяців. Тому при згодовуванні вищевказаних кормів їх необхідно піддавати термічній обробці. Особливо обережно треба згодовувати тваринам буряк. Його слід проварити, воду злити, найшвидше охолодити буряк і згодувати одразу ж. Буряк включають в раціон свиней, які досягли живої маси не менше 30 кг, тобто з 4-х місячного віку, коли ферментативна система травного апарату стає стійкою.
При закупівлі ремонтного молодняку необхідно вимагати у продавця ветеринарні документи на тварин та благополуччя місцевості. У разі їхньої загибелі службі ветеринарної медицини легше буде виявити реалізатора і повернути кошти потерпілій особі.
Якщо у домогосподарстві захворіли свині, власник зобов’язаний негайно повідомити державну службу ветеринарної медицини відповідної території, оскільки дана хвороба є проблемою не тільки господаря тварини, а й всього району, області і всієї держави.
Шановні власники тварин, давайте разом робити все, щоб не допустити захворювання в двір. Уявіть, що у Новій Празі понад 3,5 тисячі дворів, які треба було б обійти і у яких би, не дай, Боже, довелося знищувати і спалювати свиней, а потім півроку не можна завозити тварин для розведення. Подумайте про це, перш ніж купувати свиней без документів та згодовувати їм корм з полів.
С. ЛУМ’ЯНИК, начальник Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.