Триває комплекс осінньо-польових робіт

«На даний час в районі продовжується комплекс осінньо-польових робіт. Розпочався він ще у минулому місяці з посівів озимих культур, — ​говорить Олександр Ткаченко, начальник управління агропромрозвитку РДА. — ​Зокрема, з озимого ріпаку. Станом же на 12 вересня цієї культури по району посіяно на 1525 га. Це складає 54% від прогнозованих площ, які мали посіяти під врожай 2018-го. На жаль, терміни її посіву вже  ​вичерпані, й дана цифра вже не зміниться. Маємо, як кажуть, те, що маємо. На незасіяних площах аграрії району планують посіяти озимі зернові».


У районі триває посів й інших озимих культур. «Із прогнозованих площ уже засіяно 12%, і переважно озимою пшеницею. Ще не вичерпані терміни посіву озимого ячменю. Також площі, які звільняються від соняшника, кукурудзи і цукрового буряка, готуються під новий урожай. Повним ходом триває збір пізніх культур, — ​продовжує Олександр Миколайович. — ​Сільгоспвиробники збирають сою, соняшник, цукровий буряк і кукурудзу на зерно. Однак урожайність цих культур мала б бути кращою. Серпневі температури, які коливалися від 40 градусів і вище, внесли свої корективи. Ще на початку серпня ми очікували на більшу врожайність цих культур, та коли почали збирання, побачили зовсім іншу ситуацію. Наприклад, сої зібрано майже 15% від прогнозованих площ, врожайність склала всього 8,7 цнт/га. Це не той показник, на який розраховували наші аграрії. Зібрано також майже 20% соняшника з врожайністю 19,4 цнт/га. Але є сподівання, що по цій культурі врожайність дещо зміниться, бо зараз у різних господарствах коливається від 15 до 25 цнт/га. Якщо говорити про кукурудзу, то її зібрано лише 2% від прогнозованих площ з урожайністю 44,1 цнт/га. Цей показник навряд чи зросте. До всього ж, у районі розпочали збирання цукрового буряка. Вже зібрано 2% цієї культури з врожайністю поки що 300 цнт/га, але це тільки початок».
Підсумовуючи Олександр Миколайович зазначає, що у порівняння з минулорічними показниками, врожайність пізніх культур цього сезону буде на 15–20% менша.
Н. Луценко.