На Кіровоградщині діятиме обласний оперативний штаб з протидії рейдерству в аграрному секторі

Днями в обласному центрі відбулося установче засідання штабу, у якому взяли участь заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова, заступник голови облдержадміністрації Андрій Коломійцев, голова облради Олександр Чорноіваненко, а також представники територіального управління Мін’юсту, правоохоронних органів, громадських організацій.
Андрій Коломійцев відзначив, що Кіровоградська облдержадміністрація і раніше вживала багато заходів із протидії рейдерству в сільськогосподарському секторі. Оскільки область — ​аграрна, випадки протиправного захоплення землі, на жаль, не поодинокі: «Голова обласної державної адміністрації С. Кузьменко особисто брав участь у вирішенні проблемних питань по кожному випадку рейдерського захоплення. Постійно проводяться зустрічі з керівниками силових структур, з керівництвом юстиції для того, щоб оперативно вирішувати проблеми, допомагати аграріям, підприємства яких постраждали від рейдерства», — ​підкреслив посадовець.


Обласний штаб має на меті забезпечити комплексний підхід у боротьбі із рейдерством в аграрній сфері, координацію діяльності органів влади та комунікацію з громадськістю у вирішенні проблеми захоплення сільськогосподарських підприємств. До його складу увійдуть представники територіальних органів Мін’юсту, Держгеокадастру, Нацполіції, прокуратури, а також аграрних асоціацій області. Штаб оперативно моніторитиме питання захисту сільгосппідприємств від спроб рейдерських захоплень землі чи урожаю, організовуватиме оперативне реагування на будь-які дії із протиправного захоплення майна аграрних підприємств, надаватиме правову допомогу в оформленні документів на земельні ділянки, сприятиме правоохоронним органам у фіксації вчинених правопорушень та притягненні винних осіб до відповідальності.
Заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова обґрунтувала бачення роботи штабів у практичній площині: допомога у правильному складанні скарг на протизаконні дії реєстраторів, виїзні консультації аграріям щодо захисту їхніх прав, зворотній зв’язок із потерпілими, зокрема, інформування стосовно розгляду справ.
Учасники установчого засідання штабу обговорили ситуацію із рейдерськими атаками в Кіровоградській області у 2016–2017 роках та затвердили графік роботи штабу, йдеться на сайті Кіровоградської ОДА.
Від редакції:
До сказаного вище треба додати, що за інформацією президента Асоціації фермерів та приватних землевласників України Івана Томича, за півроку до них надійшло 570 звернень про рейдерство. Лідером у цьому списку є Кіровоградщина.
Також відомо, що питанню рейдерства неабияку увагу приділяють народні депутати України. Зокрема, група народних обранців з різних фракцій та члени аграрного комітету на початку липня направили офіційну заяву на ім’я Президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо протидії рейдерству та тиску на бізнес.
У заяві, зокрема, автори зазначили: «До нас, як народних депутатів України, надходить все більше звернень громадян зі скаргами на активне поширення рейдерських атак, безпідставний тиск на бізнес, на перешкоджання підприємцям з боку представників органів державної влади, створення бар’єрів для ведення підприємницької діяльності. В окремих випадках звичайних людей навіть просто вбивають (Іван Великий, власник ФГ «Сім вітрів» у Дніпропетровській області), жорстоко б’ють ((ТОВ «Нива‑2010» у с. Бережинка Кіровоградської області, де навіть пролилася кров людей) тощо. Зокрема, з 2015 року в Україні активізувалося тотальне та цинічне рейдерство сільгосппідприємств. Усі дані факти рейдерських дій і захоплень підприємств мають спільні риси та спільних виконавців. Цих фактів уже десятки, схеми досить подібні: зміна власника, штучне нарощування боргів, відбирання техніки та урожаю, силовий тиск. За нашою інформацією, від таких злочинних дій постраждали вісім підприємств із Кіровоградської, Дніпропетровської, Миколаївської та Вінницької областей (в останній області рейдерство було вчинено іншими особами)», — ​сказано у документі.
Останньою краплею для появи звернення став конфлікт довкола ТОВ «Нива» у с. Бережинка Кіровоградської області. Та посилення тиску рейдерів відчуває не лише дрібний, а й великий агробізнес. Днями керівник агропромислової групи компаній RISOIL S.A заявив про неправомірний тиск правоохоронців.
У заяві народних депутатів зазначається, що у всіх випадках рейдерських атак помітна бездіяльність працівників Національної поліції та органів прокуратури. До того ж, заявники скаржаться на затягування розгляду судових спорів і скарг щодо реєстраційних дій Комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції України.
Народні депутати наполягають на розгляді антирейдерської резолюції від бізнесу і просять Президента й прем’єра взяти під особистий контроль ситуацію з рейдерством у галузі та країні загалом.
У зверненні подано кілька вимог: розслідувати злочини за всіма зафіксованими випадками аграрного рейдерства та вжити заходів для запобігання подібних випадків; сформувати Постійну міжвідомчу робочу антирейдерську групу під головуванням Гройсмана із залученням керівництва прокуратури України, МВС, Мін’юсту та обласних адміністрацій; визначити конкретну дату проведення першого засідання міжвідомчої групи і запросити на неї представників ГС «Аграрна самооборона України» та потерпілих. Також вимагається вжити невідкладних заходів щодо припинення необґрунтованого тиску з боку представників правоохоронних органів на діяльність представників аграрного бізнесу та забезпечити захист аграріїв від зловживань, «нападів» контролюючих та правоохоронних органів, зокрема сприяти припиненню участі правоохоронців у «рейдерських» захопленнях підприємств на боці нападників-злочинців, гарантувати належне ведення підприємницької діяльності та захист права приватної власності.
Нагадаємо також, що 7 липня 2017 року на форумі GrainUkraine у м.Одеса один з авторів документа, ініціатор створення платформи із захисту бізнесу від рейдерства, депутат, наш земляк Іван Мірошніченко, закликав бізнес підписати таке звернення. Він, зокрема, переконаний, що пособництво рейдерству простежується в діях керівництва Мін’юсту. За його словами, сліди рейдерських захоплень зазвичай ведуть до людей, так чи інакше наближених до високопосадовців. «У багатьох випадках фігурують одні й ті ж прізвища», - цитує депутата «Економічна правда».
За матеріалами Інтернет-видань.