Школи до навчального року готові


Незабаром кілька тисяч олександрійських школярів сядуть за парти і для них розпочнеться новий навчальний рік. Наскільки ж заклади освіти готові до початку навчального року і скільки діток вперше прийде до сільських шкіл, наш кореспондент поцікавився у директорів навчальних закладів. Отож, пропонуємо вашій увазі це змістовне бліц-інтерв’ю.




Володимир Наврось, 
директор Попельнастівської школи
— Цього навчального року ми приймаємо до нашої школи 8 першачків, торік - їх було 9. Заклад також поповниться новими кадрами. Двоє вчителів, а саме вчитель історії Людмила Войцеховська та вчитель зарубіжної літератури Зінаїда Жванко за вислугою років йдуть на пенсію, а з 1-го вересня на роботу приймаємо молодого вчителя української мови й літератури Вікторію Крівець. У цілому, на даний час наш заклад повністю підготовлений до нового навчального року. Силами батьків і педагогічного та трудового колективу виконані всі поточні ремонти класних кімнат і зовнішніх приміщень. Закінчується спорудження ангару для шкільного автобуса, кошти на який виділила Попельнастівська сільська рада.

Валентина Калашнік, 
директор Недогарського НВК
— Минулого року у нашу шкільну родину влилося 10 першокласників, а цьогоріч - 9 дітей. Нині намагаємося владнати питання з вакантними посадами вчителів. До всього, з 1 вересня шкільний колектив очолить моя заступниця Олена Радіонова, оскільки я йду на заслужений відпочинок. Рішення про її призначення прийняли на сесії районної ради.
Також треба сказати, що у нас наразі все зроблено для того, щоб якісно розпочати новий навчальний рік. Гарне приміщення, цьогоріч повністю перекрито дах, зроблено поточний ремонт їдальні, дитсадка та школи. Ми до навчального року повністю готові.

Віктор Правий, 
директор Користівського НВО
- 21 дитина має піти до нас у перший клас, але кількість заяв від батьків до 1 вересня може ще змінитися. Торік, наприклад, ми прийняли 27 першачків. А що стосується педколективу, то він у нас повністю укомплектований. А це значить, що ніяких кадрових змін не відбувається. Також наш навчальний заклад практично підготовлений до початку нового навчального року. Хоча в школі ще триває заміна вікон, кошти на які виділені з селищної та районної рад. А завдяки батькам та педпрацівникам придбані усі необхідні матеріали і зроблені поточні ремонти в класах. Постійно оновлюється матеріальна база навчального закладу.

Олена Малихіна, 
директор Шарівського НВК
— Минулого року ми прийняли в свій заклад 18 першачків, а цьогоріч лише 8. Двоє педагогів у нас йде на пенсію за вислугою років. Це вчителі початкових класів — ​Ніна Микуленко та Світлана Самборська. Молодих вчителів ми ще не прийняли до свого колективу, але сподіваємось, що до 1 вересня це питання буде вирішене. Також важливо додати, що наш НВК до початку навчального року стовідсотково готовий. Вже відремонтована актова зала, а невдовзі розпочнеться і ремонт спортивної. Для їдальні придбали новий посуд, а в навчальний заклад - нову акустичну систему. 

Наталія Федяєва, 
директор Новопразького НВО
— Наш заклад цьогоріч змінив свій статус, ставши навчально-виховним об’єднанням. І на перше вересня ми приймемо до себе 13 першачків, а торік їх у нас було 15. Кадрами ми повністю укомплектовані. А головне, що цьогоріч наш заклад отримав велику суму коштів із держбюджету у співфінансуванні з місцевими бюджетами (це понад 10 млн грн. - на проведення капітальних ремонтів закладу, за рахунок чого весь перший поверх школи буде переоснащений і там працюватиме дитсадок, у двох групах якого виховуватиметься орієнтовно 40 дітей, а на другому - школа. Також у нас запрацює позашкільний навчальний центр. 

Людмила Руденко, 
директор Косівського НВО
–15 дітей у 2016-му році прийшло до першого класу, а цьогоріч ​очікуємо 17. Колектив у нас молодий, середній вік від 30 до 40 років. Поповнення новими кадрами не планується, бо школа укомплектована педагогами. Ми готові першого вересня прийняти у своїх стінах усю шкільну родину. І хоча ще триває ремонт спортзалу, всі інші поточні ремонти вже зроблені. Це відбулося дякуючи спонсорській підтримці наших батьків та адміністрації ТОВ «Колос». А що стосується новацій, то з цього року ми вже працюватимемо, як навчально-виховне об’єднання. Це означає, що великий акцент в нашій роботі буде зроблено на розвиток позашкільного навчання, зокрема гурткової роботи.

Тетяна Мірошниченко, заступник директора з навчально-виховної роботи Червонокам’янського НВО
— На жаль, у цьому навчальному році у нас до першого класу йде лише 14 дітей, а в тому році було 24. Колектив у нас повністю укомплектований. Кадрових змін не очікується. Єдине, що буде призначено нового директора закладу. У цілому, всі поточні ремонти у нас виконані, і ми готові вчасно розпочати новий навчальний рік.

Валентина Бєляєва, 
директор Протопопівської школи
— У перший клас прийняли 15 дітей, а торік було 16. У цьому навчальному році до нас прийшло двоє молодих вчителів: Світлана Свірідова — ​вчитель математики та Тетяна Починко — ​вчитель англійської мови. За літній період ми замінили лінолеум у двох класних кімнатах, утеплити димохід котельної. У цьому нам допомогло ТОВ «Ранкове» — ​керівник Анатолій Карпусенко. Почистити шкільну криницю вдалося за сприяння місцевого підприємця Ахім Дьобріха. І, звичайно, за підтримки батьків зроблені всі поточні ремонти класів та шкільного коридору, за що ми їм дуже - дуже вдячні.

Віталій Чабан, 
директор Лікарівської школи
— У перший клас йде 6 дітей, а минулого року вперше поріг школи переступили 12 учнів. Заклад наш повністю укомплектований педагогічним персоналом. На даний час ще триває капітальний ремонт приміщення школи, адже з цього навчального року на другому поверсі працюватиме дитсадок. 
Кошти на його облаштування виділені з районного і сільського бюджетів. Завдяки цьому у закладі повністю замінили каналізацію та переобладнали підсобні приміщення. Зробили окремі входи до дитсадка і школи, а молодші класи перевели на інше крило. Тож ми сподіваємось, що до початку нового навчального року максимум робіт буде виконано. 
У будь-якому разі школа запрацює вчасно, а дитсадок, можливо,  відкриється пізніше.

Оксана Красюк, 
директор Ізмайлівської школи
- У минулому році до школи прийняли 6 першачків, а в цьому - 8. Педагогічний колектив залишається у тому ж складі. Першочергові питання, пов’язані із початком навчального року та опалювальним сезоном, також вдалося вирішити. Йдеться про заміну старого твердопаливного котла на новий. Кошти на його придбання та встановлення виділені з районного і сільського бюджетів. Ми маємо запаси вугілля і пілетів, якими опалюватиметься приміщення. Думаю, вистачить до кінця цього року. Крім того, чекаємо на постачання нової партії палива, цим питанням займається районний відділ освіти. Планується заміна кількох старих вікон  ​на металопластикові за рахунок коштів районного бюджету. Загалом ми сподіваємось, що до 1 вересня всі питання будуть вирішені. Тим більше, що поточні ремонти класів у нас давно завершені.
Наш кор.