Які переваги дає децентралізація, обговорювали під час круглого столу


Реформи в Україні тривалий час проводилися наче б то для людей, але без їхньої участі, що в   результаті зробило ці реформи неефективними та мало корисними.  Інша справа – реформа децентралізації. Її мета – ліквідувати відірваність влади від людей, дати свободу громадам та фінансові ресурси,  щоб жителі міст та сіл насправді самостійно визначали  подальший розвиток територій.  Таку думку висловив  під час круглого столу  «Інформаційна підтримка реформування місцевого самоврядування»  Лев Абрамов, керівник Інституту соціокультурного  менеджменту (ІСКМ). Він підкреслив, що нині реформа децентралізації має відбуватися виключно за участі громад та громадськості. І лише так вона принесе суспільству і державі бажані результати.  Бо  люди цінують лише те, у чому вони беруть участь, переконаний експерт. А для цього необхідно більше інформувати суспільство  про переваги і значимість децентралізаційних процесів.  

- На жаль, люди на селі не поінформовані, що таке децентралізація, які її  переваги,  і тому часто не розуміють, про що взагалі йде мова, що вони отримають в результаті об’єднання, - переконана депутат обласної ради Ірина Чемерис.  За її словами, на ґрунті непоінформованості легко посіяти будь -  яке зерно. І ті політики, які приходять і говорять, що децентралізація – це погано, що нам краще жити, як було, як правило, маніпулюють настроями людей. Бо така інформація сприймається легше, ніж  про те, що треба щось змінювати.  «Страх перед невідомістю – головна проблема у питанні об’єднання громад», - вважає Ірина Чемерис.    
 Інші учасники круглого столу також висловили свої думки з приводу того, як зробити процес об’єднання громад зрозумілим, прозорим і ефективним. Говорили про те, що на державному рівні слід усувати недосконалості в чинному законодавстві,  щоб отримати необхідні зміни в земельному і містобудівному законодавствах.  Але разом з тим багато чого можна зробити і на місцевому рівні. Наприклад, в земельній сфері можливо і необхідно запровадити більшу прозорість та чіткість в роботі місцевих рад та земельних комісій. Публічні кошти, тобто сплачені податки, повинні стати реально відкритою інформацією, а не тільки теоретично. Якщо залучати людей, то вони швидше розберуться з фінансами громадами. А ще потрібно  кошти спрямовувати не на ремонти, а на заходи з стимулювання економічного зростання. Зокрема, вкласти їх так, щоб завтра громада стала багатшою, тоді і ремонтів можна буде робити більше. Всі ці переваги дає децентралізація. І такими можливостями громади мають скористатися, щоб їхнє життя стало кращим. 
І.Балашова.