Медики готові протистояти епідемії кору


З початку цього року в області зафіксовано п’ять випадків захворюваності на кір, підтверджених лабораторно. На цю інфекцію захворіли двоє дітей та троє дорослих. Таку інформацію озвучила заступник директора обласного лабораторного центру Надія Оперчук, йдеться на сайті Кіровоградської ОДА.

За її словами, фахівці лабораторного центру разом із медиками лікувальної мережі Кіровоградської області відпрацювали комплекс протиепідемічних, карантинно-обмежувальних заходів, забезпечили своєчасне лікування та ізоляцію хворих, обстеження контактних осіб, чим зарадили розповсюдженню кору по території області.



Прокоментувала Надія Оперчук і ситуацію із вакцинацією. — Розрахункова потреба області на 2017 рік становить 44010 доз. На даний час область забезпечена вакциною на 19,7% від річної потреби, — ​повідомила вона. Нинішнього року план вакцинації виконано на 45%, ревакцинації на 32%. Наразі залишок вакцин складає 4812 доз. У той час Міністерство охорони здоров’я України планує забезпечити всі регіони необхідною кількістю вакцин для проведення додаткової хвилі щеплення від кору дітей віком 1–9 років.
Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Рибальченко підкреслив, що медики разом з лабораторним центром мають чіткий план дій для недопущення спалаху інфекції на території області.
По Олександрійському району ситуація щодо захворювання на кір є благополучною, випадків кору серед дітей та дорослих за останні півроку не зафіксовано, констатує районний інфекціоніст Анатолій Цимбалістий. За його словами, спеціального лікування проти кору не існує, а найдієвішою профілактикою захворювання є вакцинація. «Наразі партію необхідної вакцини ми отримали і наші діти прищеплюються, — ​говорить головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги району Олександр Гірник. — ​Тобто поки що жодних проблем у цьому сенсі в нас не виникає, а вакцинуються діти згідно з календарем профілактичних щеплень».
Нагадаємо, що кір — ​інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Вона проявляється високою температурою, нежиттю, кашлем, висипаннями. Кір небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією чи викликати ураження головного мозку.