Чи вплинули нововведення на призначення субсидій у районі?

Як відомо, з 1 травня в Україні змінився порядок призначення та надання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зокрема, для тих, хто її отримував у попередньому періоді. Нині триває перепризначення субсидій на наступний  12-ти місячний термін та розрахунок її розмірів на літній період, а з жовтня буде розраховано на новий опалювальний сезон.  Важливо, що відтепер субсидії не перепризначатимуть на наступний період тим громадянам, у яких є прострочені понад два місяці борги за житлово-комунальні послуги. 
 Про це  газеті «Сільський вісник» розповіла начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Ірина Табачкова. Вона підкреслила, що для одержувачів субсидій перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення. Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. 
За словами керівниці управління, роботу щодо перепризначення субсидій по всьому масиву одержувачів планується завершити до 31 липня поточного року.

- Ірино Михайлівно, чи трапляються випадки, коли автоматично перерахувати субсидію не вдається?
- На жаль, трапляється немало випадків, коли отримати інформацію про доходи, необхідну для проведення автоматичного розрахунку субсидії, неможливо внаслідок помилки, виявленої в персональних даних особи під час обміну інформацією. У таких випадках працівники управління соціального захисту населення повідомляють особу про необхідність виправлення помилки і проводять розрахунок субсидії протягом десяти днів після подання особою оновлених даних та отримання інформації про доходи. Загалом інформація про доходи субсидіантів (з урахуванням першого кварталу 2017 року) надана  нам Державною фіскальною службою в середині червня.
- Відомо, що змінився порядок обчислення доходів для розрахунку розміру субсидії. Розкажіть про це детальніше.
- Звертаю увагу, що змінився період отримання доходів лише при призначенні субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. При призначенні субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива і скрапленого газу та субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива, скрапленого газу і оплату житлово-комунальних послуг враховуються доходи за попередній календарний рік.
Раніше при розрахунку розміру субсидії бралися до уваги доходи за минулий календарний рік – з січня до грудня минулого року, а з 1 травня 2017 року враховуються за останні 4 квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія. Тобто у травні-червні в процесі перепризначення субсидій на новий період – 2017-2018рр – субсидіантам врахують їхні  доходи не за весь 2016-й рік, а за три квартали 2016 року і один квартал 2017 року. Новим субсидіантам врахують доходи за попередні чотири квартали з моменту оформлення заяви і декларації.
- Чи встигаєте інформувати жителів району про призначення субсидій?
- Інформування мешканців району організовано через уповноважених осіб сільських, селищних рад. Повідомлення про призначену чи не призначену субсидію друкується лише після проведення перевірки автоматичного призначення. Це пов’язано з великою кількістю помилок після автоматичного перепризначення субсидії (не всі доходи враховано). Крім того, субсидіанти дуже часто забувають про обов’язок протягом місяця повідомляти про зміни обставин в сім’ї, що впливають на розмір субсидії.
- Про які конкретно зміни обставин у сім’ї потрібно вас інформувати? 
- Зокрема, інформувати треба, якщо:
- змінився склад зареєстрованих у житловому приміщенні (хтось виписався чи прописався). Орендарі повідомляють про осіб, які фактично проживають.
- змінився соціальний статус членів сім’ї (хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером, став на облік до центру зайнятості, тощо);
- змінився перелік отримуваних житлово-комунальних послуг, умови їхнього надання або виконавці (організації, які надають послуги);
- здійснено одноразову покупку (оплату послуг),  на суму яка перевищує 50 тисяч гривень (за виключенням витрат на ліки чи медобслуговування, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності).
Якщо у складі сім’ї є діти, яким виповнилося 14 років, передбачено запит інформації про доходи з ДФС. Реєстраційний номер облікової картки платника податків на дітей, яким виповнилося 14 років, є обов’язковим. Але батьки вчасно не отримують його. Інформація про отримання паспорту дітьми також дуже часто не надається до управління. У таких випадках перепризначення субсидії можливе після отримання відповідної інформації.
- На який період призначається субсидія?
- Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується на неопалювальний та опалювальний періоди.
При цьому розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.
Для орендарів житлового приміщення (будинку) субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається за наявності договору найму (оренди) з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди). На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.
Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.
- Як обчислюється сукупний дохід для призначення (перерахунку субсидії)?
- Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з доходів, нарахованих особам, які досягли 14-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи, без урахування податку з доходів фізичних осіб.
- Які види доходів враховуються до сукупного доходу, а які ні?
- До доходів, які враховуються при розрахунку субсидії, входять заробітні плати,  пенсії, стипендії, державні соціальні допомоги (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг).
До сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків
З 1 травня поточного року при призначенні субсидії не враховується до доходу сім’ї державна допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.
- А кошти члена сім’ї, який бере участь в антитерористичній операції, входять до сукупного доходу?
- Під час призначення субсидії особам, які беруть (брали) безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції, та/або членам їх сімей до сукупного доходу не враховуються:
отримані ними у період безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, що здійснюються працівникам правоохоронних органів, військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, іншим працівникам утворених відповідно до закону військових формувань;
отримана ними у період та/або після безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції благодійна допомога незалежно від розміру та джерела походження.
- Чи впливають соціальні норми житла на розмір субсидії?
-  Так, впливають, зокрема, для непрацездатних осіб. Відтепер розмір субсидії для пенсіонерів, інвалідів та інших непрацездатних осіб буде більшою, адже соціальна норма для них збільшена майже вдвічі. Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір субсидії, збільшується з 48,87 кв. м. (на одну особу) до 75 кв. м (на одну-дві особи).
- У разі, коли споживач не використав усю суму субсидії, чи будуть повернуті йому кошти?
- Сума субсидії, яку управлінням соціального захисту населення було переказано на рахунки підприємств - надавачів житлово- -комунальних послуг і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується підприємством як оплата послуг на наступні розрахункові періоди у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства.
Після закінчення опалювального сезону невикористана сума субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення) повертається підприємством - виробником/виконавцем такої послуги до бюджету в повному обсязі на підставі акту розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидії.
Частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня) 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт·г електричної енергії (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення), перераховується на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачується через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» на підставі списків таких осіб, які подаються до 1 червня поточного року підприємствами - виробниками/виконавцями послуг з газо-, електропостачання в паперовому та електронному вигляді структурному підрозділу з питань соціального захисту населення та в яких зазначається сума невикористаної субсидії. Перерахування частини невикористаної субсидії на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплата її через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» здійснюється структурним підрозділом з питань соціального захисту населення на підставі особистої заяви одержувача, поданої до 1 вересня поточного року. Управління соціального захисту населення повідомляє одержувачу субсидії про необхідність подання зазначеної заяви.
- З’явилася також нова норма закону – за наявності боргу з оплати за житлово-комунальні послуги не призначати субсидію на наступний період. Нині усе частіше чути нарікання від містян, що після відвідин компаній – монополістів з’ясовується, що у людини, яка добросовісно сплачувала за використані воду чи газ, десь відшукали давні борги. Що робити людям у такій ситуації? 
- У таких випадках необхідно з’ясовувати інформацію з підприємствами-надавачами послуг. Управління соціального захисту населення володіє інформацією лише про розмір призначеної субсидії та сплату відповідних сум.
– І насамкінець,  знову про те, як отримати перепризначення субсидії, якщо раптом виявилася заборгованість за житлово – комунальні послуги?
- Передусім, уточню, що ця норма не стосується громадян, які вперше звертаються за призначенням субсидії. Однак, отримувач субсидії повинен протягом року вирішити питання з накопиченою в минулому заборгованістю. Інформацію про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг управлінню соціального захисту населення надають організації – надавачі послуг. У такому разі субсидія на наступний строк не призначається, про що інформуємо сім’ю.
Для призначення субсидії необхідно сплатити вказану заборгованість або укласти договір про її реструктуризацію. Якщо заборгованість буде сплачена або укладений договір про реструктуризацію протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії, - на наступний строк субсидія буде призначена з дати закінчення дії попередньої субсидії. Про факт сплати боргу або його реструктуризації необхідно надати підтверджуючі документи до управління соціального захисту населення. В іншому випадку субсидія призначається з місяця, в якому документально підтверджено сплату заборгованості або укладено договір реструктуризації.
- Дякуємо за детальні роз’яснення нашим читачам.

Спілкувалася О. СТОРЧОВА.