Жнива на Олександрійщині – у розпалі


Збиральна кампанія в Олександрійському районі, як ми раніше повідомляли, розпочалася 28 червня і нині вона у розпалі. 
Станом на 14 липня у збирання ранніх зернових, гороху, а також ріпаку, за словами начальника районного управління агропромрозвитку Олександра Ткаченка, включилися всі господарства району. Отож в цілому від запланованих загальних площ зібрано 34% ранніх зернових, з урожайністю в межах 29,4 цнт/га.

Збирається також озима пшениця, озимий та ярий ячмінь, горох і ріпак. Так, озимої пшениці зібрано майже 20% від усіх площ з врожайністю 35,74 цнт/га. Озимого ячменю - 96% від запланованих площ з врожайністю в 31,27 цнт/га, ярого ячменю - 12% з урожайністю в 28,2 цнт/га,  а гороху - 94% з урожайністю у 18,5 цнт/га. 23% ріпаку вже змолотили з урожайністю 18,5 цнт/га.
Словом, жнивна кампанія у самому розпалі, і до виходу часопису такі культури, як горох, озимий ячмінь і ріпак уже будуть зібрані. Про остаточні цифри по цих культурах ми поінформуємо вас у наступному номері часопису.
До всього, керівник управління зазначає, що, незважаючи на складні погодно-кліматичні умови, які спіткали сільгоспвиробників у весняно-літній період, врожайність ранніх зернових, хоча й нижча минулорічних показників, але краща, ніж очікували. А якщо порівнювати ці результати з обласними показниками, то наш район, як завжди, входить у п’ятірку лідерів: по деяких культурах має показник вищий, ніж в області, а по деяких - на рівні.
За оперативними даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, валовий збір ранніх зернових на Кіровоградщині склав 540,5 тисяч тонн ранніх зернових. Зокрема, аграріями області намолочено 145,7 тис. тонн озимого ячменю, 305,3 тис. тонн озимої пшениці, 55,2 тис. тонн ярого ячменю, 34 тис. тонн гороху. На рахунку аграріїв вже 43,1 тисяч тонн ріпаку, який зібрано на 54% посівних площ.
Загалом ранні зернові в області зібрано на 180 тисячах га, що складає 45% посівних площ.
Наш кор.