Підлітковий алкоголізм - проблема, яка стає з кожним роком гострішою

Наша країна вже давно взяла курс на поступову відмову від інтернатів на користь сімейних форм виховання. Цю тенденцію підтримує і наш район, однак проблема забезпечення гідних умов життя та виховання дітей досі залишається надзвичайно гострою. Про те, як працює служба у справах дітей у цьому напрямку, ми розпитали у керівника служби у справах дітей Олександрійської  РДА Ярослава Коряковцева.


- Пане Ярославе, скільки дітей сьогодні перебуває на вашому обліку?
Наразі на первинному обліку служби (станом на 30 червня 2017 року) перебуває 213 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 138 дітей під опікою громадян, 49 - в прийомних сім’ях та  дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ),  з них на обліку з усиновлення знаходиться 70  дітей.
Також протягом поточного року в районі на первинний облік поставлено 28 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Під опіку та піклування громадян передано 15 дітей, 9 дітей перебуває у дитбудинку «Перлинка», 3 - у Будинку дитини, 1 - у Хмельницькій санаторній школі-інтернаті. Крім цього, під опіку передано 3 дітей, позбавлених батьківського піклування, і одну дитину, позбавлену батьківського піклування, влаштовано до існуючої прийомної сім’ї. 
- Як загалом спрацювала служба за I півріччя?
За цей час службою у справах дітей Олександрійської РДА  проведено 71 профілактичний   захід. У тому числі рейд «Діти вулиці» та «Дискотека без бруду», а також відбулися численні перевірки умов проживання дітей в сім’ях опікунів та піклувальників, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, родинах усиновлювачів тощо. За результатами цих заходів складено 176 актів, винесено 19 офіційних  попереджень батькам, що стосуються неналежного виконання ними батьківських обов’язків. 

- А чи є охочі усиновити дитину, або взяти її у свою родину під опіку?
- На 1 липня поточного року на обліку в службі перебуває дві подружні пари - кандидати в усиновлювачі та двоє кандидатів  у потенційні опікуни. 
- Як виявляєте дітей, які залишаються без батьківського піклування?
- Службою у справах дітей постійно проводиться відповідна робота щодо виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування. Так, протягом звітного періоду із неблагонадійних родин вилучено 6 дітей (4 із сім’ї опікуна та 2 із біологічної сім’ї), питання щодо доцільності позбавлення батьківських прав батьків вирішуються в судовому порядку. 
Також у 2017-му до судів загальної юрисдикції передано дев’ять позовних заяв про позбавлення батьків батьківських прав та заяву про відібрання дитини із сім’ї без позбавлення батьківських прав. 
- А чи забезпечуються діти, позбавлені батьківського піклування, житлом?
- Протягом першого півріччя 2017–го одна дитина, позбавлена батьківського піклування, забезпечена житлом за рахунок коштів опікуна. 
- Проблема пияцтва та тютюнопаління серед дітей – одна із найбільш болючих і актуальних. Як її подолати?
- Молоді важко спланувати свій вільний час, гідне й недороге дозвілля. Тому підлітки прагнуть якнайшвидше стати дорослими, а вживання алкоголю асоціюють із такою можливістю. Важливими методами профілактики є соціально-педагогічна діяльність в умовах сім’ї. Ми також, у свою чергу, проводимо роз’яснювальну роботу. 
- З якого віку діти нині найчастіше прилучаються до алкоголізму?
- Алкоголь діти пробують в середньому з 11,5 років, а до повноліття спиртні напої практично відомі всій молоді. Цей факт не може не позначитися на їхній поведінці. За різними даними, 40-70% злочинів підлітки скоюють у стані сп’яніння, при цьому 8 із 10 порушень, як правило, припадає на протиправні дії, вчинені після пиятики в компанії старших.
Сьогодні, на жаль, помолодшала вікова група дітей, котрі пробують курити цигарки і вживати алкогольні напої. Проблема дитячого куріння та алкоголізму стає з кожним роком все гострішою. 
Проблему ускладнює ще й те, що деколи неповнолітні можуть без проблем купити у торговельних точках цигарки та алкоголь. Тож ми часто проводимо рейди районом і попереджаємо власників магазинів про дотримання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольні напої». Ним передбачено заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років. Порушення працівником торгівельного чи розважального закладу правил продажу зазначених товарів тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
- Як шкідливі звички впливають на дитину?
- Через вживання спиртних напоїв неповнолітні стають замкнутими, втрачають інтерес до навчання, удосконалення професійних навичок, паразитують за рахунок батьків. Виходячи на вулицю п’яними, вони більше за дорослих схильні до агресії, яка часом призводить до кримінальних злочинів.
Підраховано, що тютюнові компанії щорічно продають дітям сигарети на суму понад мільярд доларів. Біда в тому, що на не сформований організм нікотин впливає більш шкідливо, ніж на організм дорослої людини, і особливо це стосується дівчаток. Якщо дівчинка починає курити у віці від 12 до 14 років, порушується її статеве дозрівання, а це, звичайно, позначиться в майбутньому на її вагітності. Отже, дитина чи підліток, які не здатні сказати “ні” зловживанню алкогольних напоїв та тютюну, стають на шлях деградації - фізичної, моральної, духовної.
- Які профілактичні заходи проводяться із дітьми, що вже скоїли злочини?
- Щоб діти, які вже скоїли правопорушення, не зайшли надто далеко, з ними необхідно проводити профілактичну роботу. Тож для юних жителів району, які перебувають на обліку за скоєння злочинів з іспитовим строком та тих, що знаходяться на шкільних обліках в Олександрійському районі (за порушення дисципліни, тютюнопаління, схильність до крадіжок, самовільне залишення уроків), влаштували чергову екскурсію до Кропивницької установи виконання покарань № 14. Організували її служба у справах дітей спільно з відділом освіти, Олександрійським МРВ з питань пробації. 
Під час екскурсії юні олександрійці відвідали приміщення попереднього огляду, кімнату особистого догляду, приміщення для утримання ув’язнених та тих, хто перебуває під слідством, карцер. Неповнолітніх правопорушників ознайомили з розпорядком дня, правами та обов’язками засуджених. Після проведених бесід з працівниками установи діти висловили думку, що готові осмислити та виправити свою поведінку, щоб уникнути влаштування у схожі заклади.
Організатори ж заходу, у свою чергу, сподіваються на позитивні результати та зміну поведінки неповнолітніх після відвідування слідчого ізолятора та спецустанови.
 Спілкувалася В. ТИМОФЄЄВА.