Хто перший сідає у потяг, той займає кращі місця

В Олександрійському районі розпочато процес формування Приютівської об’єднаної територіальної громади

Цей довгоочікуваний і радісний факт підтвердив перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Коваленко під час засідання робочої групи з формування на території району Приютівської об’єднаної територіальної громади. Відбулося засідання у понеділок в Олександрійській райдержадміністрації за участі голови РДА Богдана Курупа, голови районної ради Ольги Коріненко, голів та членів робочих груп із шести сільських та селищних рад, що зголосилися на об’єднання в Приютівську ОТГ. Як повідомив обласний посадовець, рішення про формування відповідної робочої групи було направлено в обласну державну адміністрацію у п’ятницю, 21 липня.

Відкриваючи засідання, Сергій Петрович привітав керівників територій з початком об’єднавчого процесу і наголосив, що формування громад — ​процес незворотній. Однак, важливо, щоб формувалися громади самостійно і на добровільних засадах. Лише такі, що утворяться до 2020 року, отримають переваги і допомогу від держави.
На прикладах інших ОТГ, посадовець зазначив, що після об’єднання громади отримують додаткові фінансові ресурси, водночас зростає і відповідальність місцевих керівників перед своїми жителями. «Хто перший сідає у потяг, той займає кращі місця», — ​наголосив С. Коваленко.
Не оминув увагою посадовець і останні резонансні події, що відбулися напередодні у селі Войнівка, де вночі з п’ятниці на суботу невідомі підпалили приміщення сільської ради. За його словами, децентралізаційні процеси тривають в Кіровоградській області вже два роки, і до цього часу не було такої напруги, як в Олександрійському районі. Та, попри це, підкреслив він, процес формування Приютівської об’єднаної територіальної громади не зупинити. Вона включатиме у себе території Приютівської селищної, Головківської, Войнівської, Протопопівської, Костянтинівської, Ізмайлівської сільських рад. Сільські ради Косівки та Андріївки, що не підтримали дану ініціативу, можуть у майбутньому приєднатися до існуючої ОТГ, але вже на інших умовах.
Сергій Коваленко також нагадав, що чергові місцеві вибори, що проходитимуть у жовтні 2020 року, відбудуться виключно за новою системою устрою місцевого самоврядування — ​в об’єднаних територіальних громадах. І вже сьогодні в державі відпрацьовуються нові моделі рівнів управління: ОТГ — ​на першому рівні, райони (префектури чи повіти) — ​на другому.
Продовжилася нарада виступами фахівці регіонального Центру розвитку місцевого самоврядування, які детально розповіли про юридичні моменти процесу створення ОТГ, озвучили економічні розрахунки щодо спроможності майбутньої Приютівської ОТГ після докорінної зміни формування місцевого бюджету. Представники Центру також запропонували суб’єктам об’єднання фахову підтримку у створенні ОТГ та практичну допомогу керівникам уже об’єднаних громад у роботі.
У свою чергу, Приютівський селищний голова Вікторія Лисенко, яка є ініціатором об’єднання сільських та селищних рад району в однойменну ОТГ, озвучила перспективний план життєдіяльності об’єднаної територіальної громади. У ньому, зокрема, передбачені заходи із забезпечення соціально-економічного розвитку, соціального захисту населення, розвитку інфраструктури, покращення якості медичних, освітніх послуг та ін.
Насамкінець слід нагадати, що на території Олександрійського району очікується утворення трьох ОТГ, крім Приютівської, це будуть Червонокам’янська і Новопразька об’єднані громади.
Наш кор.