В Олександрії ремонтують міст: як забезпечується рух транспорту на Дніпро


На виїзді з міста продовжується ремонт шляхопроводу по автодорозі М-04 Знам’янка-Луганськ-Ізварине, розпочатий у квітні поточного року. І якщо до липня по ньому ще курсував транспорт, то більше тижня тому рух по мосту перекрили, оскільки на об’єкті передбачені масштабні ремонтні роботи.

Як зазначають у Службі автомобільних доріг у Кіровоградській області, вже кілька років шляхопровід, якому понад п’ятдесят років, потребує поточного середнього ремонту, оскільки має чисельні дефекти опор та прогонових будов, що відповідно впливає на вантажопідйомність споруди. Однак через брак коштів не було змоги його розпочати. І тільки цьогоріч, коли у державному бюджеті передбачили понад сім мільйонів гривень і вже виділили певну їх частину, працівники Броварського мостобудівельного загону №112, які виграли тендер, взялися за роботу.
Згідно з планом, ремонт має завершитися у жовтні місяці. За цей час будівельникам потрібно зробити чимало, тому вони планують проводити роботи і в денний, і в нічний час. До цього підрядники вже повністю розібрали бетонне укріплення конусу, підсилили фундамент опор. Тепер розпочали підготовчі роботи із демонтажу прогонових будов з їх подальшою повною заміною. Попереду - заміна та укріплення опорних балок, рейок, укладання міцного асфальтного покриття шаром понад 15 сантиметрів, встановлення нової перильної огорожі.
Оскільки міст розташований над залізничними коліями, то найбільш відповідальні роботи проходитимуть під час перерв у русі потягів. Ці графіки узгоджені із керівництвом залізниці.
До речі, після ремонту майже наполовину збільшиться ширина мосту – із семи до десяти метрів. А головне, за словами дорожників, що шляхопровід витримуватиме актуальні на сьогодні навантаження.
Щоб не виникло транспортного колапсу, дорожники ще до початку ремонту на в’їзді у місто з боку Дніпропетровської та Полтавської областей встановили схеми об’їзду Олександрії. Для проїзду місцевого легкового транспорту використовують дорогу під тунелем та повз промислові підприємства Заводського мікрорайону. Однак дискомфорту зазнають іногородні автовласники, які таки рухаються через місто. На жаль, дорожники не встановили по міському об’їзду ніяких знаків, які б указували напрямок руху.
У зв’язку з цим ми поцікавилися у сільських голів, чиї території розташовуються у Дніпровському напрямку, як забезпечується проїзд автобусів до них. Добронадіївський сільський голова Володимир Коваленко зазначив: «Нинішня об’їзна дорога у нашому напрямку – це дрібниці, які тимчасово можна пережити. Більше непокоїть стан дорожного покриття у Дніпровському напрямку. Хотілося б, щоб і міст відремонтували швидше, і виконали обіцяний ремонт автошляху». Червонокам’янський сільський голова Тетяна Бессараб додала, що об’їзну дорогу під тунелем на час ремонту мосту зробили непогано, розчистили узбіччя, але вона теж бідкається про поганий стан ділянки дороги від Куколівки. Без проблем дістаються додому і жителі Андріївки – про це розповів сільський голова Віктор Близнюк.
У свою чергу служба автомобільних доріг звертається до водіїв бути уважними за кермом, не перевищувати допустимої швидкості та слідувати схемі об’їзду об’єкту, на якому ведуться ремонтні роботи.
О.СТОРЧОВА.