Олександрійщина жнивує

Щотижневу апаратну нараду з керівниками структурних підрозділів РДА і територіальних органів міністерств і відомств України провів перший заступник голови Олександрійської райдержадміністрації Юрій Коваль.


На початку наради він з приємністю повідомив гарну новину: 28 червня на полях Олександрійщини аграрії розпочали збір ранніх зернових і зернобобових культур. Для сільськогосподарського району це вельми значима і важлива подія, підкреслив посадовець. Як зазначив Юрій Коваль, першими у зернозбиральну кампанію включилися сільгоспвиробники групи компаній «УкрАгроКом», а також фермерське господарство «Олександрівське». Інші господарства і дрібні фермери розпочали жнивувати у перших числах липня. Збирають озимі ячмінь, пшеницю і горох. Він уточнив, що  готові до збирання ранні зернові на загальній площі 35218 га, з них озимої пшениці - 23746 га, озимого ячменю - 3055 га, ярого ячменю - 4857 га, гороху - 4921 га, вівса - 166 га, озимого жита - 25 га, ярої пшениці - 85 га та ріпаку - 2591га.
«Врожайність культур традиційно вища за середньо обласний показник, але трохи менша за минулорічний, що не може не засмучувати аграріїв», - доповнив головуючого начальник управління агропромислового розвитку РДА Олександр Ткаченко. Втім, за його словами, є надія, що очікувані опади трохи змінять ситуацію, саме тому деякі господарства не поспішають швидко збирати врожай ранніх зернових і зернобобових культур.


Далі про підготовку шкіл до нового опалювального сезону доповіла головний спеціаліст відділу освіти РДА Світлана Михайленко. Вона підкреслила, що їхній відділ у цьому питанні працює згідно з планом щодо підготовки закладів освіти до роботи в осінньо – зимовий період 2017- 2018 років та нового навчального року. На виконання передбачених заходів у закладах тривають планові перевірки газових лічильників, сигналізаторів газу, духових шаф та електричних духовок, димових та вентиляційних каналів, здійснюється сервісне обслуговування газового обладнання. Тривають капітальні ремонти приміщень, покрівель, систем опалення. Та, головне, підготовлено документи для проведення тендеру на закупівлю вугілля для опалення окремих шкіл.
Ю. Коваль, у свою чергу, додав, що на придбання необхідної кількості твердого палива у районному бюджеті передбачено більше чотирьох мільйонів гривень і висловив сподівання, що за результатами проведення тендерних процедур необхідну партію вугілля вдасться придбати вчасно і без будь - яких несподіванок.
Йшлося на нараді і про стан розрахунків держави з пільговиками для придбання твердого палива і скрапленого газу. Поінформувала про це начальник управління соціального захисту населення РДА Ірина Табачкова. Вона також розповіла про автоматичний перерахунок субсидій на наступний опалювальний сезон. Така робота, за її словами, триватиме до кінця липня. При цьому доповідачка підкреслила, що ті одержувачі субсидій, які мають борги за житлово – комунальні послуги, автоматично втрачають можливість подовжити отримання субсидій до повного розрахунку з боргами.
Далі говорили про перевірку якості колодязної води на територіях сільських рад. Доповів про цю роботу Станіслав Лумяник, в.о. начальника Управління Держпродспоживслужби району. Також йшлося про підготовку до проведення Всеукраїнського семінару з питань запобігання поширенню африканської чуми свиней, що проходитиме на території Олександрійського району. Планується, що для учасників семінару, а вони з’їдуться з усіх куточків України, організатори заходу продемонструють на місцевості, а саме у селі Войнівка, як і у який спосіб здійснювалися протиепізоотичні заходи під час локалізації спалаху епідемії африканської чуми свиней, що мало місце в районі позаминулий рік. Навчання з окресленої теми заплановано на 25-29 липня, повідомив Юрій Коваль.
І. БАЛАШОВА.