Питання опалення районних шкіл - на контролі влади

На одній із останніх колегій Олександрійської райдержадміністрації з-поміж інших важливих питань порушувалася й тема забезпечення районних шкіл твердим паливом. На жаль, у зв’язку з конфліктом на сході Україна нині має певні проблеми з постачанням вугілля в більшість своїх регіонів. Не винятком є і наш район. Тож чи будуть освітні заклади цьогоріч у повній мірі забезпечені твердим паливом, чи не виникне критична ситуація? З цими запитаннями наш кореспондент звернувся за коментарем до начальника районного відділу освіти Олени Полтавець. І ось що вона пояснила.
Тендер на придбання кам’яного вугілля у поточному році оголошений у формі міжнародних торгів, розкриття пропозицій якого призначене на 11 липня. Проводиться він, як і раніше, через систему «Прозоро». Торік тендер виграв ФОП «О.Арсірій» із Кропивницького, який вчасно забезпечив заклади освіти необхідним паливом.
цНа придбання вугілля цьогоріч передбачено 4 мільйона 45 тис. грн. Загальна потреба на опалювальний сезон 2017-2018 року складає 1272т. (з урахуванням залишків). А це, зокрема, кам’яне вугілля марки АС – 536 т.; кам’яне вугілля марки ДГО – 579 т.; паливні брикети – 117 т; та пелети – 40 т.  Додам, що на даний час більшість освітніх закладів в Олександрійському районі опалюються твердим паливом –  а це 15 шкіл. Ще 9 котелень навчальних закладів працюють на газу, 2 школи- з централізованим опаленням  і одна – на брикетах та пілетах.
Так чи інакше, закупівельна процедура досить непроста, і вона жодним чином не залежить від чиновників місцевого рівня, тож щось коментувати на даному етапі ще зарано, підкреслила керівниця. А також додала, що розпочати опалювальний сезон навіть на залишках їм вдасться без проблем, бо складають вони 26% від загальної потреби. Питання опалення районних шкіл відтак знаходиться на постійному контролі районної влади.
Н. Луценко.