Кількість цукрових заводів в Україні може зменшитися вдвічі. Чому? – розповів Павло Фесюк

У кінці цього року будуть скасовані квоти на цукор в Євросоюзі, а значить виробляти там його стануть більше. Як повідомляють вітчизняні ЗМІ з посиланням на різного роду експертів, протягом багатьох років ЄС дуже ретельно готувався до скасування квоти на цукор 1 жовтня 2017 року. У 2006 році, скажімо, ЄС запровадив реформи для підвищення конкуренції цукрової галузі, що змусило 83 заводи — 40% від загальної їх кількості, закритися. Такі дані наводить Європейська асоціація виробників цукру (EASP).
В асоціації говорять, що в Європі протрималося дуже мало виробників цукру, серед яких Франція, Німеччина та деякі підприємства в Польщі і Великобританії. У той же час, цукровиробники Великобританії, Португалії та Румунії змушені очищати імпортний цукор-сирець.
Деякі аналітики передбачали, що виробники цукру, яким не вистачає потужності, зможуть збільшити вихід продукції на 20% після скасування квоти.
«Європа, яка сьогодні є імпортером цукру, стане експортером», — передбачають аналітики.
 Це, у свою чергу, змушує українських цукроварів ретельно планувати перспективи розвитку своїх виробництв в умовах, коли вітчизняний ринок поповниться цукром з країн Євросоюзу.  Переймаються цим питанням і на Олександрійському цукровому заводі.
Ось, що з цього приводу розповіли журналістам інтернет - видання «Голос громади» комерційний директор ТОВ “УкрАгроКом” Павло Фесюк та директор з виробництва цукрозаводу Олег Покотило.
- Зі скасуванням квот на цукор очікується, що виробництво цукру в ЄС збільшиться із 13,5 млн. тонн в рік до 16 млн. тонн на рік. Деякі експерти прогнозують навіть 18-19 млн. тонн на рік. Європа почне шукати нові ринки для збуту свого цукру - і Україна перша в цьому списку, –  зазначає Павло Фесюк, комерційний директор ТОВ “УкрАгроКом”. - Йде мова про якісний і дешевий цукор: сектор цукрового виробництва в Європі дотується і є високоефективним. Тобто українським виробникам доведеться зіткнутися з жорсткою конкуренцією з боку європейських виробників цукру. З приходом на український ринок європейського цукру відбудуться значні зміни: йдеться як про скорочення посівних площ в Україні, особливо в південних регіонах, так і про укрупнення вітчизняного ринку. За нашими прогнозами, кількість цукрових заводів може зменшитися вдвічі. Ті виробники, які залишаться на ринку, змушені будуть підвищувати якість та продуктивність виробництва. Це стане можливим завдяки технологічному переоснащенню та переходу з природного газу на альтернативні джерела енергії.
- Відповідно Олександрійський цукровий завод рухається в напрямку модернізації та підвищення ефективності виробництва. З цією метою «УкрАгроКом», до складу якого входить завод, планує вкласти близько $ 1 млн. інвестицій в розвиток власного цукрового виробництва», - зазначив Павло Дмитрович.
За його словами, частина виробників переорієнтується на виробництво біоетанолу.
За словами директора з виробництва Олександрійського цукрозаводу Олега Покотила, станом на червень місяць, український ринок буряка практично збалансований, а коливанню цін на цукор наразі запобігає наявність на складах залишку з минулих років. Втім, за його словами,  на ситуацію може вплинути відміна Євросоюзом квот на цукор. «Цукор з Європи може бути дешевшим за український, - говорить він. - Крім цього, слід враховувати, що цукор з буряка наразі дорожчий, аніж – з цукрової тростини, а тому існує ймовірність втрати Україною деяких ринків експорту. У зв’язку з чим, виникне потреба у реалізації цукру на внутрішньому ринку, що відповідно знизить його вартість для звичайних покупців” – підсумував Олег Покотило.
Наш кор.