«Давні козацькі шляхи»

17-18 червня надовго запам’ятаються спортсменам та тренерам Олександрійського спортивного клубу «sportMAX». Вони здійснили краєзнавчий похід «Давні козацькі шляхи -2017» до славетного Попельнастого.



Тринадцять відважних хлопчиків та три дівчинки, чемпіони і призери багатьох обласних та Всеукраїнських змагань, віком 10-12 років, відвідали легендарні місця, пов’язані з Жовтоводською битвою 1648 року. Керівник групи - Юлія Янкевич та Дмитро Тулуб – інструктор спортивних груп з панкратіону потурбувалися про безпеку та цікаве дозвілля своїх вихованців. А національно-патріотичне виховання - важлива складова їхньої роботи.
За два дні діти пройшли тренінги з облаштування табору, розпалювання вогнища, монтажу наметів, в’язання морських вузлів, техніки володіння луком, отримали початкові знання з лікарських рослин, прослухали лекції про прадавні кургани, козацьку зброю та одяг.

Допомогла у проведенні занять колишня учасниця шкільного туристичного гуртка  Ольга Гладир. Ввечері, біля вогнища, відбулася зустріч з учасником АТО, добровольцем на псевдо «Мирон», який розповів про своїх побратимів та важкі бої під Пісками.
Гості з Олександрії вдосконалювали свої знання і практичні навички з української мови в живому спілкуванні з місцевими жителями, готували їжу на вогнищі, купалися  в легендарному Омельнику Переволочанському, спали і прокидалися під пташиний спів. Незабутнім став також похід до «будівельного майданчика» бобрів, де вони, у напівзатопленому лісі, облаштовують свої хатинки.

Гості вшанували пам’ять Тараса Шевченка біля меморіалу поблизу будинку культури. Тут таки відбулися ще й зйомки відеоролика.
Солістка вокально-інструментального ансамбля Катерина Доротенко наживо виконала пісню «Меч Арея», а на сцені, в променях сучасного сценічного освітлення, діти-спортсмени продемонстрували свою майстерність у бойовому мистецтві.

Гостинно зустрічали і забезпечували проект працівники Попельнастівського будинку культури (директор Ольга Чорнобривець), художній керівник Михайло Ковальчук, вчитель музичного мистецтва Олена Ковальчук, оператор світла Михайло Михно. А Юрій Анатольєв, керівник СТОВ ім. Шевченка, розповів міським дітям про роботу свого господарства, та учасник АТО Андрій Донченко продемонстрував у роботі сучасну (вже не військову, а мирну) сільськогосподарську техніку.
Відбулася також зустріч з пастором місцевої церкви «Жива вода» Сергієм Донченком, який ознайомив гостей з історією будівництва храму та провів бесіду про вічні моральні цінності. Діти також самостійно випробували «голоси» новеньких дзвонів на новозбудованій дзвіниці.
Похід відбувся за сприяння сільського голови Олега Волянського, який особисто координував цей проект. «Вишенькою на тортику» стало відвідування сучасного тренажерного залу і залу для гри в більярд. Міські спортсмени були вражені якістю обладнання та безкоштовним доступом до нього як для місцевих жителів, так і для гостей. Олег Волянський  зустрівся та мав бесіду з тренерами, а також зіграв партію в більярд з дітьми (на фото). До речі, намети, спальники та карімати, придбані за кошти сільської ради, будинок культури надав для ночівлі спортсменів за його розпорядженням.

Керівник туристично-краєзнавчого гуртка Валерій Жванко виконав роль екскурсовода. У подальших спільних планах багато цікавого, зокрема, спільні походи історичними місцями України, екскурсії містом та районом, давню історію якого ми так  мало знаємо.
Наш кор.