Переваги та можливі ризики зняття мораторію: міфи та реальність


Семінар під такою назвою відбувся в Олександрійському районі для керівників та представників  фермерських господарств п’яти районів  Кіровоградщини: Олександрійського, Петрівського, Світловодського, Онуфріївського, Знам’янського. Провели його за дорученням Міністерства аграрної політики і продовольства Сергій Коренюк, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА, Олена Локтіонова, начальник відділу в Олександрійському районі головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області. Відкрив захід заступник голови Олександрійської РДА О. Безкровний. 

Розпочала зустріч Олена Локтіонова, яка поінформувала про існування кількох законопроектів щодо запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення та зупинилася на основних принципових позиціях уряду стосовно земельної реформи. Оперувала при цьому великою кіпою наукових термінів, статистичними даними та різного роду аргументами стосовно того, чому мораторій на продаж землі не вигідний простим селянам – власникам паїв. І які переваги отримають селяни, коли в Україні запрацює ринок землі.
- Насправді, ніхто землевласників не змушує продавати паї. Здавали в оренду - і здаватимуть далі, - продовжив тему Сергій Коренюк. – Проте ринок відреагує природним зростанням ставок, бо будуть збалансовані попит і пропозиція. Це однозначно на користь землевласників. - За словами Сергія Юрійовича, існує чимало міфів, які створювалися в Україні навмисно, аби пригальмувати невідворотність запровадження ринку землі. Втім, кожен такий міф нівелюють аргументи на користь того, що лише скасування мораторію на продаж аграрних земель, як засвідчує світова практика, є драйвером інвестиційних вливань в економіку. Чого, власне, Україна потребує найбільше. 

 У той же час Сергій Юрійович висловив своє переконання, що держава мала б спочатку відпрацювати механізм продажу своїх земель, що перебувають у користуванні державних підприємств, бо вони, як правило, не мають ефективного власника і приносять лише збитки. У результаті такого недбалого господарювання – до Державного бюджету не сплачуються податки, накопичуються мільйонні борги, у тому числі і з заробітної плати. 
Як приклад, Сергій Коренюк назвав дослідне господарство «ЧЕРВОНИЙ ЗЕМЛЕРОБ» Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної Академії аграрних наук України. На землях цього підприємства вже два роки поспіль врожай начебто й збирають, але вивозять його у невідомому напрямку. Він говорить, що зараз «Червоним землеробом» займаються Генеральна прокуратура, НАБУ, СБУ. 
У контексті заявленої теми говорили про те, як земельна реформа вплине на розвиток сільських територій та підприємництво на селі. Згадували про соціально – економічні проблеми. Це - безробіття та бідність населення; відсутність інфраструктури; занепад соціальної сфери; поглиблення демографічної сфери. Говорили, що таке сільський розвиток і як він пов’язаний з розвитком сімейних ферм, об’єднаних в кооперативи (це коли на утриманні 10-30 корів) і яка роль кооперативів у розвитку сільських територій і як, зокрема, фермерство успішно діє в Польщі – індустріально – аграрній країні, де у сільському господарстві зайнято 11,2% активної робочої сили. Згадували також і Румунію, де спостерігається стрімке зростання цін на с/г землю, особливо після вступу Румунії до ЄС.
 Як зазначали спікери, успіхи і прорахунки інших держав маємо вивчати, щоб не припуститися власних помилок. Перед Україною стоїть чимало викликів, проаналізувати які й покликані подібні семінари. Мета таких зустрічей - не лише поінформувати представників аграрного сектора про земельну реформу, а ще й зібрати думки людей, чиї інтереси вона зачіпає. Як повідомив Сергій Юрійович, за результатами обговорення заявленої теми в Міністерство аграрної політики і продовольства України будуть направлені відповідні протоколи. 
Довідково:
Державне підприємство “Дослідне господарство “Червоний землероб” було створене згідно з Постановою Ради Міністрів Української РСР 13 лютого 1947 року. До складу дослідної станції увійшло в 1960 році.
Господарство є багатогалузевим, основним напрямком розвитку якого є виробництво елітного та репродукційного насіння сільськогосподарських культур. Загальна земельна площа - 4932 га сільськогосподарських угідь на території Бобринецького району. Тут вирощується високоякісне насіння озимої пшениці, ярого ячменю, соняшнику, кукурудзи, багаторічних трав, яке щорічно реалізовується господарствам усіх форм власності.
І. Балашова.