Зупинки, які додають настрою

Здебільшого знайомство з будь-яким містом починається із автобусного чи залізничного вокзалів, а з селом – з автобусної зупинки. Останнім часом у багатьох селах їх або оновили, або встановили нові. А ось конкурс на краще художнє оформлення зупинки громадського транспорту у районі провели вперше. Його організатором стала районна адміністрація.
“Конкурс «Знайома зупинка «Рідне село»  був оголошений ще в квітні, - зазначає начальник відділу культури і туризму РДА Антоніна Пилипенко. - Слід нагадати, що за умовами участь у ньому могли брати органи місцевого самоврядування, працівники галузі культури, активісти сільських громад, професійні дизайнери та художники, аматори, студенти відповідних спеціальностей. Зупинку можна було оформити в українському національному стилі, за допомогою техніки графіті, розписати Петриківським розписом або ж виконати в інших техніках та дизайнерських стилях, які підтримують високий естетичний смак та патріотичне виховання населення. Конкурсанти повинні були сфотографувати її до початку робіт і після їхнього виконання. А вже конкурсна комісія обере переможця. Перш за все до уваги братимуться такі критерії, як естетичне оформлення, оригінальність композиції, індивідуальність і креативність творчого задуму. Нагородження переможця відбудеться днями - під час урочистостей до Дня Конституції України. На жаль, цьогоріч кількість конкурсантів незначна – усього сім сіл: Березівка, Войнівка, Головківка, Костянтинівка, Протопопівка, Світлопіль, Шарівка і селище Нова Прага. Але й на прикладі цих учасників можу ствердно сказати – такі своєрідні змагання неодмінно сприяють покращенню естетичної привабливості населених пунктів Олександрійщини, зокрема, для розвитку сільського зеленого туризму, бережливого ставлення до навколишнього середовища”.
Ми не стали чекати оголошення результатів конкурсу та вирішили показати і розказати, як виглядають окремі об’єкти і хто був задіяний у їхньому облаштуванні.


Ще задовго до оголошення районного конкурсу, минулоріч, Головківська сільська рада на чолі з головою Тетяною Кузьменко взялася за облаштування двох стареньких, але ще надійних зупинок. У цій добрій справі їм пішов назустріч комерційний директор ТОВ “УкрАгроКом” Павло Фесюк. Спільними зусиллями зробили їхній ремонт, а вже креативу в оформленні зупинок додали студенти Олександрійського вищого училища культури. Олександр Богдан, Назар Ларіонов та Сергій Кодаков у трафаретному стилі нанесли на будівлі малюнки у вигляді соняха. Вийшло справді гарно, незвично, а головне – комфортно.

У Новій Празі основний – фінансовий та організаційний - тягар щодо ремонту зупинки на території колишнього колгоспу “Прогрес” взяла на себе селищна влада. “Ми довели її до належного вигляду,  - зазначає селищний голова Ольга Горбенко. - А оформити її декоративно вирішили запросити частину учнівського і педагогічного колективу Олександрійської гімназії-інтернату. Результат говорить сам за себе: тепер наша зупинка не тільки приваблива, патріотична, вона ще й нагадує нашим землякам про головні державні свята. Так її і назвали – “Зупинка – календар”.

За усю цю зроблену роботу ми усією громадою дякуємо справжнім майстрам: вчителям Ірині Манухіній, Анастасії Івасенко, Олександру та Тетяні Мірошниченкам, Євгенію та Юлії Шандор, Дмитру Перемету, Анні Ставиській, Дмитру Міщенку, колишньому випускнику гімназії Ігорю Івашньову, а також учням Каріні Сіренко і Катерині Мельник. Сподіваюсь, що земляки цінуватимуть їхню працю, і зупинка ще довго радуватиме очі», - додала селищний голова. Доволі цікава ідея – чи не так? Можливо, таким досвідом скористаються й інші громади.
Двома оригінальними зупинками тепер можуть милуватися і жителі Протопопівки. Ідею конкурсної зупинки, яка оформлена у вигляді вишиванки, запропонувала сільський голова Оксана Клочко. Спершу за роботу взялися благодійники - члени Кіровоградського обласного фонду захисту дітей «Логос» (президент – Р. Данканич), які виконали штукатурні роботи. Далі ж до оформлення приступили небайдужі жителі села: Н. Лазаренко, К.Базелевська, А. Войтенко, Л. Постернак, А. Стецунова, Н.Трофимович, О. Ільченко, О. Карпенко, Т. Хлистун. Не обійшлося без фінансової підтримки А. Карпусенка, О. Карпенко, Н. Радашової, Г.Олексієва, В. Прокопенка, В. Треліса, Р. Бугайченка, О. Овчаренка, Л. Руденко, В. Луценка, В. Лавренюка. Думаю, що благодійники задоволені результатом, адже такою зупинкою може похизуватися дуже мало сіл навіть в області. Хвала всім, хто квадратик за квадратиком створював таке соняхове диво. Додам також, що ідея оформлення іншої зупинки виникла спонтанно. Залишилась фарба, і діти прикрасили її тендітними відбитками своїх долоньок. Можливо, десь і залишилися на їхньому одязі сліди фарби, за що їх пожурили матусі, але ж яку красу вони зробили  - не на рік буде згадка.



Цілою композицією прикрасили зупинку у сусідній Березівці за фінансової підтримки ТОВ «Інвест Сталь» (директор Сергій Трус), Григорія Олексієва та інших небайдужих березівчан. Тут і герб, і калина, і колосся, і птаха миру, і квіти. А ще написи: “Щасливої дороги”, “Ласкаво просимо” і “Вас вітає Березівка”. Великий об’єм роботи довелося зробити усього кільком дівчатам: директору СБК Дарії Ратушняк, бібліотекарю Анжелі Зіненко, оператору Березівського ВПЗ № 51 Ані Надточій. Спочатку вони пофарбували профіль у голубий колір, а потім дизайнерську роботу виконала землячка Марія Гирич, яка нанесла малюнки і всі разом їх розфарбували. Погодьтеся, що набагато легше наносити малюнок на рівну поверхню, ніж на металопрофіль. Але сільські майстрині довели, що їм усе під силу. А ще вони з допомогою Миколи Штефана облаштували поряд дошку оголошень, щоб селяни не клеїли їх на гарну зупинку. У планах небайдужих березівчанок – закріпити на зупинці розклад руху автобусів. Молодці! Так тримати!

Велику за розміром зупинку облаштували на сучасний лад і у Войнівці. Відремонтували її та підготували до оздоблення працівники КП «Войнівське» на чолі з директором Іваном Юріним. Виконавцями ж  художнього оформлення стали: сільський бібліотекар Марина Дячук, педагог-організатор Олена Ланько, учениці 11 класу Войнівської ЗШ Валерія Дружиніна та Ксенія Кривоконь. Тепер зупинка зустрічає войнівчан яскравим сонечком, гарними квітами і орнаментом. А жителі та сільський голова Михайло Ручйов щиро дякують за своєрідний подарунок тим, хто втілив чудову задумку у життя.
Добре попрацювали на відновленні старої зупинки і в Світлопіллі. Чимало років вона не ремонтувалася, тому потрібно було зробити капремонт. Перш за все, перекрили дах, зробили нову підлогу, пофарбували в патріотичному стилі, поставили урну. І зупинка стала як новозбудована. Її «реанімували» працьовиті руки Максима Литвина та Тетяни Бурлакової. - Тепер землякам буде і комфортно, і затишно, – радіє сільський голова Валентина Марчик. – Для цієї доброї справи ми віднайшли кошти у сільському бюджеті.
Завдяки творчим і працьовитим жіночкам – сільському бібліотекарю Тетяні Даниловій та директору Будинку культури Ларисі Мізін – кардинально змінилася зупинка у Костянтинівці. - Це вони добряче «почаклували» біля будівлі, чим приємно здивували земляків, - говорить сільський голова Олександр Клімов. – Кошти ж для будматеріалів виділили з місцевого бюджету. Оновлена зупинка стала справжньою окрасою села, яка додає людям настрою.
Гарно, у національному стилі оформили зупинку і в Шарівці. Зовні, перш за все, кидається у вічі тризуб, а всередині на шарівчан та гостей села споглядає гарний козак на квітковій галявині. Ідея такої композиції належить вчителю історії Шарівського НВК Віталію Шаповалу, розповідає сільський голова Л.Банул. Він же і реалізував її за підтримки працівників школи.
Ось таку велику справу зробили наші земляки: своєю працею прикрасили рідні села. Хотілося б, щоб їхні задумки, а то й свої проекти, реалізували й в інших населених пунктах. Тоді наступного року кількість конкурсантів буде у кілька разів більшою. Повірте: головне навіть не участь в конкурсі, а намагання зробити своє село привабливішим. Тому радіємо успіхам перших конкурсантів і в наступному номері повідомимо, кому пощастило стати переможцем конкурсу «Знайома зупинка «Рідне село».
О. СТОРЧОВА.