Конфронтація боргам не розрада

Героя цієї публікації олександрійці добре знають, адже більшу частину свого життя він  проявляє себе, як людина епатажних вчинків і протиріч,  людина, котра називає себе щирим патріотом. Мова йде про 85-річного олександрійця Михаїла Зозулю, який  нещодавно звернувся до редакції «Сільського вісника» з проханням розповісти про його життєву перипетію.  
У розмові з нашим кореспондентом пенсіонер, зокрема, зазначив, що наразі немає українського паспорта, адже не погоджується з його двомовним текстом, що має також і суперечливі дані в трудовій книжці, а черговою епопею для нього та його дружини стало відключення електропостачання.  Уже фактично другий тиждень помешкання Зозулі залишається знеструмленим. Сам пенсіонер називає – це «актом терору», але з логічної точки зору  таке тлумачення несумісне  з реальними подіями, які йому передували. 
Щоб з’ясувати у чому ж річ, кореспондент «Сільського вісника» звернулася за роз’ясненням до керівництва Олександрійського РЕМу ПАТ «Кіровоградобленерго». На наше прохання коментар з приводу надав заступник начальника енергопостачального підрозділу - Валерій Колесніков.  З його слів, у 2006 році Михаїл Зозуля встановив у своїй квартирі двозонний лічильник. Скоріше за все, тоді ж встановив і електроопалення, від’єднавшись від централізованого. Але зробив це без дотримання встановленої процедури – без технічних умов і без проектного рішення, не погодивши ці  зміни з ПАТ «Кіровоградобленерго».
На час його монтажу різниця в тарифах опалення та тарифах для інших категорій споживачів була невеликою, а згодом значно збільшилась. При тому Зозуля не сплачував за встановленими державою тарифами.  «Ми попереджали його про заборгованість, - розповідає Валерій Вікторович, - намагалися зі свого боку всіляко допомогти у вирішенні даного питання. Михаїл Зозуля, зокрема, мав можливість оформлення субсидії з врахуванням встановлення опалення, однак з незрозумілих причин  від такої пропозиції відмовився.  За березень – травень 2017р. він спожив 869 кВт/год. електроенергії на суму більше 770 гривень, а при цьому заплатив лише 5.65 грн,  таким чином, борг на даний час складає 1937,14 грн, матеріали передаються до суду. На час судового розгляду справи, електропостачання відновлено».
Свою позицію пенсіонер обґрунтовує тим, що він правильно розрахував тариф і що такі дії енергетиків – «терор відносно патріота». Звичайно, нам важко сказати, наскільки він більший патріот, ніж інші українці, які щомісяця справно платять за світло і не дозволяють собі таких «викрутасів». Але Зозулі чомусь здалося, що його образили, і його права обмежили. Проте якщо всі так будуть чинити, то що чекає на Україну?!
Н. ТИМОФЄЄВА.