Американці в Олександрії


Дванадцять військовослужбовців Національної гвардії штату Каліфорнія (США) вже кілька днів перебувають  в Олександрії з навчальною програмою для  службовців нашої військової частини № 2269. Американські  вояки приїхали на українську землю у рамках давньої співпраці між Україною та штатом Каліфорнія,   що триває з 1998 року. Саме тоді був підписаний відповідний  протокол про спільні навчання та обмін досвідом. 

Американська делегація, що нині перебуває в Олександрії,  представлена сержантським складом на чолі з командиром  ескадрильї - підполковником Національної гвардії штату Каліфорнія. Протягом уже кількох днів вони проводять для своїх українських колег навчання з ведення рукопашного бою та забезпечення високого рівня охорони військових об’єктів. Але, окрім основної місії, з якою вони приїхали в Україну, американці мають й насичену культурну програму. 
Днями заокеанські  гості взяли участь у святкуванні Дня Перемоги в Олександрії та ознайомилися з містом та його інфраструктурою. Зокрема, побували на культурно - спортивному комплексі «Ніка» та завітали в міську школу № 9, де поспілкувалися з учнями. Також мали зустріч з головою Олександрійської РДА Богданом Курупом. 
Про це журналісти місцевих ЗМІ дізналися під час  прес-конференції, яку для нас провели у міському Палаці урочистих подій. Крім військовиків, у конференції взяли участь очільник міста С. Цапюк та командир місцевої військової частини Руслан Яковлев. 
Спілкуючись з журналістами, представник американської сторони, зокрема, підкреслив, що він особисто і його товариші надзвичайно задоволені теплим прийомом, який виявляють їм на Олександрійській землі. Особливо сподобалося святкування Дня Перемоги. Подібне свято вони також відзначають на Батьківщині у вигляді масових пам’ятних та жалобних заходів. «Ми  пам’ятаємо кожного,  хто брав участь у Другій світовій війні»,  - підкреслив командир  американської ескадрильї. Що стосується їхніх загальних вражень від перебування у нашій країні, то загалом, усі вони почуваються тут як вдома. Українці надзвичайно приязні і гостинні, сказав американський підполковник. На моє запитання,  що саме йому сподобалося з української кухні і за кого він особисто голосував на президентських виборах, він з притаманною американцям щирою усмішкою відповів, що йому сподобалися голубці. А взагалі до смаку припали усі гарячі страви, які ім упродовж цих днів подають до столу - супи, солянка, борщ і навіть окрошка. Стосовно політичних уподобань, то він, як військова людина,  воліє про це не говорити публічно, але нині підтримує СВОГО ПРЕЗИДЕНТА. Зазначу, його відповідь мені сподобалася. Нам би так навчитися поважати своїх керівників держави! 
Відповідаючи на запитання щодо їхніх подальших планів перебування в Україні, командир повідомив, що в Олександрії вони працюватимуть ще  тиждень, потім упродовж наступного тижня   перебуватимуть у місті Старокостянтинів Хмельницької області, де проведуть для місцевих вояків низку тренувань та навчальних тренінгів. Потому повернуться додому, у Сполучені Штати Америки, забравши з собою найтепліші враження про Україну. 
По закінченні прес - конференції усі ми разом сфотографувалися, а міський голова вручив американським гостям сувеніри на згадку. 
І. Балашова.